Mají mnoho nepřátel

Vedle aut ohrožují plazy také cyklisti, protože takový slepýš křehký nepozná, kde je cyklostezka nebo cesta, po které se vydala na výlet rodina na kolech. Pokud žijete poblíž lesa, louky nebo vody, občas vám nějaký plazící se živočich asi dorazí na pozemek. V takovém případě je ohrožen už jen třeba ve chvíli, kdy vyjedete se sekačkou na trávník. Pro slepýše a menší užovky bývají nepřáteli naše kočky, na větší plazy si troufne zvědavý pes.

Vedle lidí plazy ohrožují například sovy, dravci, čápi nebo volavky, ale i lasice, lišky či ježci, ti všichni se ovšem počítají mezi přirozené nepřátele. Dalším důvodem, proč jsou plazi ohrožení, je ubývání míst, kde běžně žijí. Krajina se mění, a to se odráží i na životě slepýšů, užovek nebo zmijí. Dnes už jsou zmije obecné, užovky podplamaté a stromové považovány za kriticky ohrožené, stejně jako ještěrka zední a zelená, které také patří do třídy plazů. Ještěrka obecná a živorodá, slepýš křehký – tedy vlastně „beznohá ještěrka“ – a užovka hladká patří mezi silně ohrožené druhy.

 

Užovka hladká, kterou si lidé nejčastěji pletou se zmijí.
Autor: DES OP

Příroda je potřebuje

Plazi jsou užiteční, živí se totiž hmyzem, hlodavci a slimáky. Přitom nás většinou jen vyděsí, jediným jedovatým hadem totiž u nás je zmije obecná, která ale zaútočí hlavně v rámci sebeobrany. Za normálních okolností se nám klidí z cesty. V přírodě mají plazi své nezastupitelné místo a bohužel jich ubývá. Proto se například Český svaz ochránců přírody dlouhodobě zabývá ochranou plazů stejně jako obojživelníků a v náplni práce to mají i další ekologické organizace. Pokud se plazů nebojíte, můžete se přidat k lidem, kteří mapují jejich výskyt.

 

Autor: iStock

Tiše se vzdalte a nepanikařte

Ale vraťme se na vaši zahradu… Jdete takhle sbírat jahody nebo si nastříhat růže, a tu najednou spatříte v trávě nebo na záhoně návštěvníka. Nejčastěji k vám asi zavítá slepýš, naprosto neškodný a zároveň krásný plaz, zvláště mladí jedinci mají obdivuhodnou kovově zlatavou barvu. Hlavně poblíž vody můžete na svém pozemku přivítat užovku obojkovou, má ráda ale i zarostlé zahrady, takže pokud nějakou v sousedství máte, může z ní k vám přelézt. Pozor na to, že ne každý zástupce tohoto rodu má na hlavě žluté půlměsíčky. Může mít i zřetelnou kresbu na hřbetě.

Teplé okraje lesů nebo kamenité stráně obývá užovka hladká. Ta je drobnější a svým vzhledem vás může vyděsit, připomíná trochu zmiji. S tou byste si mohli ve výsledku splést i užovku podplamatou, která ráda žije v okolí vod. Na užovku stromovou narazíte spíš výjimečně, pouze na jižní Moravě nebo kolem Ohře. Je velmi vzácná. Zmije by se k vám mohla vydat z lesa, paseky, hráze rybníka nebo kamenitého valu. Pokud na své zahradě někoho takového potkáte, rozhodně se neděste. Zdvořile a tiše vycouvejte, je totiž velmi pravděpodobné, že se plaz odplazí tak, jak má v názvu, a možná se už u vás nikdy neobjeví. Víte-li ale, že k vám občas nějaký takový živočich zavítá, buďte při práci na zahradě a kolem domu pozorní. Stejně jako při turistice nebo na houbách ve volné přírodě.

 

Slepýš
Autor: iStock

Uděláte si hadník?

Pokud máte plazy rádi a nevadí vám s nimi žít na jednom pozemku, můžete jim vybudovat domov. Taková „stavba“ má být zčásti zapuštěna do země, její dno má být pokryto kameny, prostor o rozměrech 2 x 2 metry se pak vystele větvemi, dřevem a travou. Hadník by měl být v místě, kde vám jeho obyvatelé nebudou vadit a vy nebudete rušit je, a na slunném místě. Plazi mají rádi teplo a jejich nový domov by ho měl díky výstelce uvolňovat, měl by být také zahříván sluncem. Hady na zahradu pozvěte, pokud máte problémy s hlodavci, naopak vybudování hadníku zvažte, chováte-li slepice. Hladový plaz by se mohl vypravit na vajíčka, jak by vám potvrdili někteří chovatelé.

 

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle se dočtete, jak zařídit letní kuchyň nebo jak vypadá krásné bydlení herečky Alice Bendové. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA.