• Druhy borůvek a jak na ně: lesní borůvky   kanadské    Amelanchierovy       kamčatské

• Recepty z borůvek: křehký koláč  smoothie s jogurtem   tvarohové knedlíky v borůvkové omáčce   domácí víno 

Léčivé účinky borůvek

Sladké modrofialové bobulky jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale také lékem. Jsou totiž doslova nabité vitaminy, minerálními látkami a enzymy. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé borůvky, zbytek pak můžete usušit nebo nejlépe zamrazit a čerpat tak z jejich léčivé síly do příští sezony. 

JAK LÉČÍ?

  • Mají dezinfekční účinky
  • Upravují trávení
  • Zvyšují imunitu
  • Zlepšují zrak
  • Působí proti křečím a křečovým žilám
  • Léčí kožní problémy

Ještě lepší než plody jsou pak listy, ze kterých můžete připravit například čaj. Čerstvá šťáva z borůvek potom může sloužit k natírání na pokožku v případě ekzémů. 

Lesní borůvky

Autor: istock.cz
Dokážete si představit naše lesy bez huňatých podrostů borůvky lesní, jejíž správný název je brusnice borůvka? Známé borůvčí (Vaccinium myrtillus) tvoří nevysoké keříky nejen pod stromy, hlavně jehličnany, ale i na holinách. Hojná je ve vyšších polohách včetně horských, kde prospívá na kyselém podloží s humózními, ale na živiny chudými půdami. Miluje vlhko, ale prospívá i na vysýchavých místech. A nesnáší naopak podklady vápenité.

Mohlo by se zdát, že je tento keřík, který ztrácí na zimu své lístky, natolik běžný, že není třeba ho chránit. Opak je však pravda a svědčí o tom výzvy lesníků před každou invazí sběračů, aby při sklizni borůvek nepoužívali hřebeny, ty porosty ničí. Pracně nasbírané plody jsou výjimečné; především skvěle chutnají, dobře se konzervují a vykazují i léčivé účinky. 

Jak je sbírat

Brusnice borůvka kvete od dubna do června. Na přelomu června a července dozrávají v nižších polohách a o měsíc později pak na horách, kde bývají v hustých porostech. Pozor si dávejte v první zóně národních parků, kde je jejich sběr zakázán. Borůvky také sbírejte bez použití hřebenů a s maximálním ohledem na rostlinu. Vynechejte keříky, které mají bělavé listy, které způsobuje napadení červci. Listy můžete sbírat od června do září. 

Jaké borůvky pěstovat na zahradě?

Zahradníkům se nepodařilo tuto rostlinu úspěšně přenést do našich zahrad; nerada si zde zvyká, rychle odrůstá, tedy stárne, a nenabízí velké úrody. Proto pěstujeme raději jiné „borůvkové druhy“. Které to jsou a jak na ně?

Kanadské borůvky

 

 

Autor: istock.cz

Věděli jste, že správný název tohoto keříku, který může dorůst až 2 metrů výšky, je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum)? A protože jeho původ lze vystopovat v Severní Americe, vžil se pro něj název kanadská borůvka. Oblíbené ovoce indiánských kmenů ovšem prodělalo díky šlechtitelům úžasný vývoj: zvětšily se samotné plody a zvýšila se i vitalita získaných odrůd, kterých jsou stovky.

PĚSTOVÁNÍ: Jejich nároky, vzrůst či doba zrání se mohou lišit, jedno mají společné: milují kyselý substrát s převahou rašeliny. Jen kompost nestačí, rašelina je nezbytná, ideálně s přídavkem kompostu, písku a drcené borové kůry. Důležité jsou i hojnost vláhy a výživa, protože kanadské borůvky mají tendenci přeplozovat a rychle se vysilují. 

Amelanchierovy

Autor: istock.cz
Mezi ovocnými druhy, jež borůvkami nejsou ani omylem, zaujímají zvláštní místo muchovníky (rod Amelanchier). Právě tento botanický název může za jejich zvláštní označení. Příliš se nevžilo a ani pojmenování muchovník nepůsobí lákavě, což je jistě škoda. Tyto opadavé keře (asi 20 druhů), nižší i vzrůstné, pocházejí převážně ze Severní Ameriky, kde si jejich plodů všimli původní Indiáni. Nasládlá chuť, někdy až fádní, pak oslovila bílé osadníky. Plody jsou výživné a užívaly se hojně v lidovém léčitelství (zlepšují zažívání a podporují odolnost organismu). Zahradníci posléze přivedli na svět celou řadu vylepšených forem i mezidruhových kříženců, které překvapí každého milovníka ovoce. Na rozdíl od pravých borůvek jsou nenáročné. 

Kamčatské

Autor: istock.cz
Když se objevily první sazenice kamčatských borůvek v prodeji, vyvolalo to senzaci. Může za to atraktivní soudečkovitý tvar efektně ojíněných modrých plodů a čas sklizně – dozrávají jako první ovoce už v průběhu května! Následovalo ovšem zklamání, protože chutnaly nahořkle. To se však změnilo a u nových odrůd není po tomto nedostatku žádná stopa.  S borůvkami nemá toto ovoce opět nic společného; předchůdce velkého počtu kultivarů je převážně zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica). Jeho početní příbuzní s plody zářivě červenými se odjakživa pěstují v našich parcích. Výhodou většiny opadavých zimolezů je jejich velká mrazuvzdornost, nezmrzají ani jejich květy, netrpí téměř škůdci ani chorobami. 

NÁŠ TIP: Skladování borůvek

Bobule z lesa jsou poměrně choulostivé, je tedy potřeba je rychle zpracovat. Pokud je hned nesníte, zamrazte je nebo zavařte. V ledničce vám vydrží jen dva až tři dny. Ty pěstované na zahrádkách vydrží v chladu i několik dní.

Pozor na Vlochyni!

Autor: Profimedia
Brusnice vlochyně, nebo také brusnice bařinná (Vaccinium uliginosum), roste hojně i v našich horách a lze ji snadno zaměnit za klasickou borůvku. Tvoří opadavé keříky vysoké od 20 do 60 cm, jež obrůstají sušší okraje rašelinišť, tzv. vrchoviště. Neřadí se u nás mezi vzácné či ohrožené druhy. Modrým borůvkám podobné plody mohou být i oválné, jsou mírně jedovaté, nejsou tedy vhodné k jídlu. V některých oblastech se dříve užívaly pro své halucinogenní účinky. 

Recepty z borůvek

Z borůvek lze připravit spoustu skvělých dobrot, my pro vás máme osvědčené recepty na koláč, smoothie, tvarohové knedlíky i borůvkové víno. Určitě vyzkoušejte! 

Křehký borůvkový koláč

Autor: istock.cz

SUROVINY (na 10 kousků):

NA TĚSTO:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 1 kypřicího prášku
  • 1 lžíce vanilkové pasty
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • tuk na formu

NA NÁPLŇ A DROBENKU

  • 600 g borůvek
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla

POSTUP: 

Mouku prosejeme na vál a smícháme s kypřicím práškem. Přidáme cukr, uprostřed hromádky uděláme důlek a do něj přidáme vejce, mléko, nasekané máslo, vanilkovou pastu a citronovou kůru. 

Vše ručně zpracujeme do těsta. To rozložíme do vymazané koláčové formy. Navrch nasypeme vrstvu omytých borůvek a vše zasypeme drobenkou z polohrubé mouky, cukru a másla. Moučník pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut dozlatova. 

Borůvkové smoothie s jogurtem

Autor: istock.cz

SUROVINY (na 3 porce): 

  • 250 g borůvek 
  • 2 lžíce medu 
  • 250 ml jogurtového nápoje bez příchuti 
  • pár kostek ledu 

POSTUP:

Borůvky přebereme, opereme ve studené vodě a necháme okapat, pak je nasypeme do mixéru, přidáme jogurtový nápoj, med a kostky ledu a promixujeme. Smoothie rozlijeme do sklenic a ozdobíme borůvkami. 

Tvarohové knedlíky v borůvkové omáčce 

Autor: istock.cz

SUROVINY (na 3 porce):

NA TĚSTO

  • 100 g měkkého tvarohu z vaničky
  • 1 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 125 ml mléka
  • špetka soli
  • směs mletého kokosu a moučkového cukru na obalení

NA BORŮVKOVOU OMÁČKU

  • 500 g borůvek
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání

POSTUP: 

V míse smícháme tvaroh, vejce a rozpuštěné zchladlé máslo. Přidáme mouku a sůl, nakonec postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Z něj uděláme menší knedlíky, uvaříme je ve vroucí vodě a horké je obalíme ve směsi kokosu a cukru. Borůvky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Potom je promícháme s cukrem a podrtíme, aby pustily šťávu, pak je smícháme se smetanou. Borůvkovou směs rozdělíme do talířů a navrch přidáme knedlíčky

Domácí borůvkové víno

Autor: istock.cz

Denně si můžete nalít malou šťopičku. Je příjemně sladké, zahřeje vás a připomene vám léto.

SUROVINY:

1 kg borůvek

1 kg krupicového cukru

2 l vody

POSTUP:

Borůvky omyjeme a necháme je okapat, pak je nasypeme do pětilitrové zavařovací lahve. Vodu svaříme s cukrem a pak necháme nálev trochu zchladnout. Borůvky zalijeme vlažným rozvarem, hrdlo lahve očistíme, převážeme pergamenem a do něj uděláme několik dírek. Lahev postavíme za okno na sluníčko a necháme zhruba 14 dnů odstát. Jakmile ovoce klesne ke dnu, slijeme tekutinu přes čisté bílé plátno do menších lahví. Uzavřeme je a dáme do chladné místnosti.