• Druhy borůvek a jak na ně: lesní borůvky kanadské Amelanchierovy kamčatské
• Recepty z borůvek: křehký koláč smoothie s jogurtem tvarohové knedlíky v borůvkové omáčce domácí víno
Léčivé účinky borůvek
Sladké modrofialové bobulky jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale také lékem. Jsou totiž doslova nabité vitaminy, minerálními látkami a enzymy. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé borůvky, zbytek pak můžete usušit nebo nejlépe zamrazit a čerpat tak z jejich léčivé síly do příští sezony.
JAK LÉČÍ?
- Mají dezinfekční účinky
- Upravují trávení
- Zvyšují imunitu
- Zlepšují zrak
- Působí proti křečím a křečovým žilám
- Léčí kožní problémy
Ještě lepší než plody jsou pak listy, ze kterých můžete připravit například čaj. Čerstvá šťáva z borůvek potom může sloužit k natírání na pokožku v případě ekzémů.
Lesní borůvky
Mohlo by se zdát, že je tento keřík, který ztrácí na zimu své lístky, natolik běžný, že není třeba ho chránit. Opak je však pravda a svědčí o tom výzvy lesníků před každou invazí sběračů, aby při sklizni borůvek nepoužívali hřebeny, ty porosty ničí. Pracně nasbírané plody jsou výjimečné; především skvěle chutnají, dobře se konzervují a vykazují i léčivé účinky.
Jak je sbírat
Brusnice borůvka kvete od dubna do června. Na přelomu června a července dozrávají v nižších polohách a o měsíc později pak na horách, kde bývají v hustých porostech. Pozor si dávejte v první zóně národních parků, kde je jejich sběr zakázán. Borůvky také sbírejte bez použití hřebenů a s maximálním ohledem na rostlinu. Vynechejte keříky, které mají bělavé listy, které způsobuje napadení červci. Listy můžete sbírat od června do září.
Jaké borůvky pěstovat na zahradě?
Zahradníkům se nepodařilo tuto rostlinu úspěšně přenést do našich zahrad; nerada si zde zvyká, rychle odrůstá, tedy stárne, a nenabízí velké úrody. Proto pěstujeme raději jiné „borůvkové druhy“. Které to jsou a jak na ně?
Kanadské borůvky
Věděli jste, že správný název tohoto keříku, který může dorůst až 2 metrů výšky, je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum)? A protože jeho původ lze vystopovat v Severní Americe, vžil se pro něj název kanadská borůvka. Oblíbené ovoce indiánských kmenů ovšem prodělalo díky šlechtitelům úžasný vývoj: zvětšily se samotné plody a zvýšila se i vitalita získaných odrůd, kterých jsou stovky.
PĚSTOVÁNÍ: Jejich nároky, vzrůst či doba zrání se mohou lišit, jedno mají společné: milují kyselý substrát s převahou rašeliny. Jen kompost nestačí, rašelina je nezbytná, ideálně s přídavkem kompostu, písku a drcené borové kůry. Důležité jsou i hojnost vláhy a výživa, protože kanadské borůvky mají tendenci přeplozovat a rychle se vysilují.
Amelanchierovy
Kamčatské
NÁŠ TIP: Skladování borůvek
Bobule z lesa jsou poměrně choulostivé, je tedy potřeba je rychle zpracovat. Pokud je hned nesníte, zamrazte je nebo zavařte. V ledničce vám vydrží jen dva až tři dny. Ty pěstované na zahrádkách vydrží v chladu i několik dní.
Pozor na Vlochyni!
Recepty z borůvek
Z borůvek lze připravit spoustu skvělých dobrot, my pro vás máme osvědčené recepty na koláč, smoothie, tvarohové knedlíky i borůvkové víno. Určitě vyzkoušejte!
Křehký borůvkový koláč
SUROVINY (na 10 kousků):
NA TĚSTO:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 100 g másla
- 4 lžíce mléka
- 1 kypřicího prášku
- 1 lžíce vanilkové pasty
- jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- tuk na formu
NA NÁPLŇ A DROBENKU
- 600 g borůvek
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
POSTUP:
Mouku prosejeme na vál a smícháme s kypřicím práškem. Přidáme cukr, uprostřed hromádky uděláme důlek a do něj přidáme vejce, mléko, nasekané máslo, vanilkovou pastu a citronovou kůru.
Vše ručně zpracujeme do těsta. To rozložíme do vymazané koláčové formy. Navrch nasypeme vrstvu omytých borůvek a vše zasypeme drobenkou z polohrubé mouky, cukru a másla. Moučník pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut dozlatova.
Borůvkové smoothie s jogurtem
SUROVINY (na 3 porce):
- 250 g borůvek
- 2 lžíce medu
- 250 ml jogurtového nápoje bez příchuti
- pár kostek ledu
POSTUP:
Borůvky přebereme, opereme ve studené vodě a necháme okapat, pak je nasypeme do mixéru, přidáme jogurtový nápoj, med a kostky ledu a promixujeme. Smoothie rozlijeme do sklenic a ozdobíme borůvkami.
Tvarohové knedlíky v borůvkové omáčce
SUROVINY (na 3 porce):
NA TĚSTO
- 100 g měkkého tvarohu z vaničky
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 125 ml mléka
- špetka soli
- směs mletého kokosu a moučkového cukru na obalení
NA BORŮVKOVOU OMÁČKU
- 500 g borůvek
- 150 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
POSTUP:
V míse smícháme tvaroh, vejce a rozpuštěné zchladlé máslo. Přidáme mouku a sůl, nakonec postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Z něj uděláme menší knedlíky, uvaříme je ve vroucí vodě a horké je obalíme ve směsi kokosu a cukru. Borůvky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Potom je promícháme s cukrem a podrtíme, aby pustily šťávu, pak je smícháme se smetanou. Borůvkovou směs rozdělíme do talířů a navrch přidáme knedlíčky.
Domácí borůvkové víno
Denně si můžete nalít malou šťopičku. Je příjemně sladké, zahřeje vás a připomene vám léto.
SUROVINY:
1 kg borůvek
1 kg krupicového cukru
2 l vody
POSTUP:
Borůvky omyjeme a necháme je okapat, pak je nasypeme do pětilitrové zavařovací lahve. Vodu svaříme s cukrem a pak necháme nálev trochu zchladnout. Borůvky zalijeme vlažným rozvarem, hrdlo lahve očistíme, převážeme pergamenem a do něj uděláme několik dírek. Lahev postavíme za okno na sluníčko a necháme zhruba 14 dnů odstát. Jakmile ovoce klesne ke dnu, slijeme tekutinu přes čisté bílé plátno do menších lahví. Uzavřeme je a dáme do chladné místnosti.