Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vyžeňte klíšťata ze zahrady jednou provždy!

/
  • (iStock)
    26. června 2022 ● 06:00

    Sezona klíšťat je v plném proudu. A nezvané hosty si na oblečení nebo na kůži můžete přinést domů nejen z lesa, ale i ze své zahrady. Jak tomu jde zabránit?

    Klíšťata se nejčastěji vyskytují ve vysoké trávě, zarostlých koutech nebo roští: je tedy důležité nenechávat na pozemku nepořádek, jako jsou hromady zahradního odpadu nebo kupky sena. Musíte mít na paměti, že klíšťata se obvykle zdržují na místech, kde je stín a vlhko, takže na vás mohou zaútočit i na záhonech s mulčovací kůrou, se vzrostlými keři nebo květinami nebo u kompostu.

  • 1.

    Sečení trávy

    Nejúčinnější obranou je pravidelné sečení travnatého porostu sekačkou nebo zahradním traktorem,“ vysvětluje Petr Tichý ze společnosti Hecht. „Ovšem nelze předpokládat, že by se někdo spokojil se zahradou, která bude vypadat jako fotbalové hřiště bez dalších rostlin, keřů a stromů. Pokud myslíte v zahradě na ptactvo nebo hmyz, a proto jste část zahrady ponechali divokou, oddělte ji od zbytku zahrady plůtkem, aby se do této části zahrady nedostali děti a psi. Příroda a její obyvatelé tak nebudou rušeni a děti ani domácí mazlíček si odtud nepřinesou klíště.

  • 2.

    Výsadba rostlin

    Klíšťatům příliš nevoní některé druhy rostlin. Zkuste si na zahrádku vysadit levanduli (ta navíc odpuzuje i komáry, a naopak láká motýly), mátu, kopretinu stračkolistou, česnek nebo rozmarýn. A jak rostliny umístit? Pokud máte pozemek sousedící s neobdělanou půdou nebo lesem, vyplatí se udělat si záhony podél plotu. Jednotlivě pak můžete rostliny rozesadit volně do záhonů, pěkně vypadá třeba sousedství růží a levandule. Naopak mátu musíte na záhonu usměrnit, aby vám jí nezarostl celý záhon.

  • 3.

    Bezpečné posezení

    Prostor v zahradě, který jste vyčlenili na posezení, grilování nebo dětský koutek, můžete ještě ošetřit speciálními postřiky. Ty se aplikují většinou dvakrát během sezony na trávu, pod stromy nebo kolem rodinných domků. Odpuzují nejen klíšťata, ale také komáry. Kratší dobu působí na nepříjemný hmyz tekuté moskytiéry, které se stříkají na trávník, pergoly nebo stany.

  • 4.

    Postřik z česneku

    Pokud nejste příznivcem chemických postřiků, zkuste si doma připravit postřik na přírodní bázi. Do jedlého oleje naložte na pár dnů pár rozkrájených stroužků česneku, pak olej přeceďte a postříkejte postižená místa kolem domu. Podobný účinek mají i květy třezalky tečkované, rozmarýn, hřebíček či vratič.

     

    Tento článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Dozvíte se v něm také vše o množení rostlin. Poradí vám, jak vybrat správný obklad do kuchyně a jak jednoduše vyrobit ty nejlepší přírodní sirupy. Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

deratizater: Na ty potvory je nejlepší ochranka slepice ,ty je vyhledávají a sezobávají. Na ochranu proti slimákům si nalákejte na zahradu drozdy tím že jim postavíte budku.Letos mi na zahradě drozdi vyvedli mladé a s potěšením jsem sledoval jak jim do hnízda nosili slimáky.Oni je předtím pečlivě očistí od slizu tím že je otírají o trávu.

(27. 06. 2022 23:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy