Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velká úroda okurek? Máme pro vás 10 tipů, jak je využít!

/
  • (iStock.cz)
    28. června 2022 ● 06:00

    Na první pohled skromná salátová okurka má až překvapivě mnoho využití nejen jako chutná zelenina, ale i jako voňavý zkrášlující prostředek nebo skvělý pomocník v netradičních situacích....

    Hodně lidí si myslí, že okurka obsahuje hodně vody, takže je spíš jen na osvěžení a na příjemnou chuť a vůni. Je to ale jinak. Vedle vody, které je v okurkách kolem 95 %, obsahují okurky vlákninu, vitaminy C a E, vitaminy skupiny B, betakaroten a vitamin K. Z minerálních látek jsou to draslík, vápník, sodík, železo, fosfor a zinek. V okurkách je také cenná kyselina tartronová, která brání přeměně škrobů z potravy na tuky, takže konzumace okurek podporuje hubnutí. Enzym erepsin zase štěpí proteiny, zabíjí bakterie a parazity v zažívacím traktu. Zároveň pročišťuje střeva. To samozřejmě pozitivně ovlivní vaše celkové zdraví. Ale bylo by škoda, abyste ji použili jen při přípravě salátů. Umí toho totiž ještě mnohem víc. Nevěříte? Tak to vyzkoušejte…

  • 1.

    Zamlžené zrcadlo

    Autor: iStock.cz

    Také vás neustále rozčiluje zamlžené zrcadlo v koupelně? Máme pro vás skvělý tip. Vezměte si na pomoc kousek okurky. Stačí sklo potřít rozkrojenou částí. A uvidíte, že pára příště nebude mít šanci! 

  • 2.

    Vyleštěné boty

     

    Autor: iStock.cz
    Okurka může být skvělým pomocníkem i pro vaše zašlé boty. Vrátí jim totiž ztracený lesk. Odkrojte kus okurky a plochou řezu boty vydrhněte. A to není vše. Navíc na obuvi vytvoříte i neviditelný film, který dokáže odpudit vodu. 

  • 3.

    Proti zápachu z úst

    Autor: iStock.cz

    Když vás trápí nepříjemný odér z úst, jako první pomoc velmi dobře poslouží silnější plátek okurky. Jak? Vložíte ho do úst a asi pět minut podržíte jazyk na horním patře. Poté vyplivnete. Okurka takto pomáhá díky antioxidantům, které neutralizují bakterie v ústech.

  • 4.

    Osvěžení na víčka

    Autor: iStock.cz

    Vynikající je salátová okurka pro oči nateklé po probdělé noci, při únavě očí z počítače a podobně. Postup je snadný: ukrojíte dva tenčí plátky okurky a přiložíte je na oční víčka. Po sedmi minutách je vyměníte za čerstvé a necháte působit dalších sedm minut. Okurka obsahuje kyselinu askorbovou, která redukuje zadržování vody, takže s otoky si dobře poradí. Vitamin E zase jemnou pleť víček vyživí.

  • 5.

    Lék na spáleniny

    Autor: iStock.cz

    Plátky okurek jsou skvělý lék na místa spálená sluníčkem. Stačí, když okurku necháme před použitím alespoň deset minut v lednici a poté ji nakrájíme na tenké plátky. Ty pak přikládáme na citlivá místa. Po 20 minutách sundáme, neoplachujeme. Stejným způsobem se dá použít okurka nastrouhaná nahrubo. Lehce z ní vymačkáme šťávu, vložíme do gázy a přiložíme na kůži.

  • 6.

    Proti lupům

    Autor: iStock.cz

    Výborná je okurka jako lék proti lupům. Napřed ji oloupeme, zbavíme semen a zbytek rozmixujeme. Vzniklou kaši vmasírujeme ke kořínkům vlasů. Tuto „masku“ necháme působit asi 20 minut, poté vlasy opláchneme. Dá se to praktikovat po každém umytí vlasů.

  • 7.

    Peeling pro pevnou kůži

    Autor: iStock.cz

    Velmi příjemný je jemný okurkový peeling, který se hodí zejména na stehna a paže proti celulitidě. Připravíme ho tak, že okurku nastrouháme, necháme chvíli pouštět vodu a poté vymačkáme. Smícháme s jemným cukrem a použijeme na masírování problematických míst. Okurkový peeling je vhodné v létě použít až třikrát týdně.

  • 8.

    Maska pro čistější pleť

    Autor: iStock.cz

    Vynikající maska, která pleť nejen vyčistí, ale i osvěží, vypne a detoxikuje, se připraví během tří minut. Jak? Dvě lžíce najemno nastrouhané okurky smícháme s hustším jogurtem a přidáme tři kapky citronu. Rozetřeme po obličeji s výjimkou okolí očí a úst. Necháme působit 20 minut, spláchneme vodou.

  • 9.

    Pro silnější vlasy

    Autor: iStock.cz

    Vymačkaná šťáva z okurek posiluje a zpevňuje vlasy a vazivové tkáně. Jak na to? Vlasy umyjeme, polijeme scezenou okurkovou šťávou a pod mikrotenovým sáčkem nebo igelitovou koupací čepicí necháme působit aspoň půl hodiny. Poté opláchneme vodou a vysušíme. Kúru můžeme provádět dvakrát třikrát v týdnu.

  • 10.

    Lázeň proti únavě

    Autor: iStock.cz

    Při únavě se osvědčila okurková lázeň. Úplně stačí, když si do vody nakrájíme plátky okurky i se slupkou. Klidně ze dvou okurek. Budeme mít hezkou pleť a pomůže i zmíněné aroma.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. V aktuálním červencovém čísle najdete článek o nordic walkingu a vyzkoušet můžete i týdenní chodecký plán. Dozvíte se také vše o menstruačních kalhotkách. Nebo si přečtete rozhovor se známou kartářkou Dagmar Kludskou. Časopis můžete zakoupit ve všech novinových stáncích nebo také v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

     

    Titulní strana časopisu Blesk Hobby 07/2022.
    Autor: Czech News Center

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy