Je to zásadní pravidlo, a přesto na něj spousta lidí zapomíná. Psa za žádných okolností nenechávejte v autě samotného. Při tropech teplota v autě dosáhne 50 °C během necelých 20 minut! Palubní deska se rozpálí až na 70 °C, což je teplota, při které si přivodíte popáleniny třetího stupně. Důležitý je i dostatečný příjem tekutin. Prodejci nabízí spoustu vychytaných misek na vodu, tak ji nezapomeňte přibalit.

Fotogalerie
12 fotografií

Náhubek a ochlazování

Ať už se psem musíte vyrazit na veterinu nebo jedete na výlet, je vaší povinností zajistit bezpečnost pro okolí i pro psa. Věděli jste, že špatně zvolený náhubek může vašeho čtyřnohého kamaráda stát život? Mnoho chovatelů volí chybně fixační nylonové náhubky, které jsou ale velmi nebezpečné, protože v nich pes nemůže otevřít tlamu. Pes nemá potní žlázy, takže se dýcháním otevřenou tlamou ochlazuje. Je to jediná možnost, jak si může ve vedru ulevit. Pokud mu tuto možnost nylonovým náhubkem vezmete, pes se začne přehřívat a to je život ohrožující stav. Tyto náhubky používají veterináři proto, aby psa mohli ošetřit, aniž by je pokousal. „Pes musí mít možnost otevřít tlamu, napít se a nebo zívnout. Náhubek nesmí psa tlačit, zasahovat mu do očí a ani klouzat ze strany na stranu,říká MVDr. Ünal Yurdakul z veterinární kliniky UnoVet.

První pomoc při přehřátí

Okamžitá první pomoc při přehřátí je důležitá. Pokud psa vystavujete fyzické aktivitě, pak s ní okamžitě přestaňte! Pes si v zápalu hry neuvědomí, že je na pokraji fyzických sil. Položte psa na studenou zem, nejlépe dlažbu, a všechny packy mu dejte do čehokoli studeného. K ochlazení skvěle poslouží ručníky namočené ve studené vodě. Omotejte jimi psovi všechny packy, bříško a hlavu, radí veterinář. Po malých doušcích dejte psovi napít, ale nesmí vody vypít moc, aby nezvracel. Zajistěte okamžitý převoz, ideálně klimatizovaným autem, k veterináři. „Nikdy psa neochlazujte politím nebo sprchováním ve studené vodě! Můžete mu způsobit šok,“  dodává MVDr. Yurdakul.

Popáleniny

Pokud je to jen trochu možné, delší procházky odložte na ráno či večer. Přes den nechte psa odpočívat nebo jděte jen rychle kolem bloku a po trávě. Proč po trávě? Zkoušeli jste si někdy položit bosou nohu na rozpálený chodník? Při tropických teplotách se jeho teplota pohybuje až kolem 50 °C! Stačí pár minut, a popálenina je na světě. Jako prevenci můžete využít krémy na tlapky. Odvážnější mohou využít i psích botiček, které ale psům nebývají zrovna příjemné.