Na letní dny se těšíme snad všichni, před tropickými teplotami se ale také občas potřebujeme schovat do chladu. Dobrým řešením jsou klimatizace. Jak ale poznat „tu pravou“ s ohledem na úsporou financí?

Nejdřív se podívejte na energetické štítky, které napoví, jak je na tom klimatizace se spotřebou energie. Ty nejúspornější jsou označené A++. „Pokud byste klimatizaci s energetickým štítkem A++ používali 600 hodin ročně, vyjde vás její provoz zhruba na 2 500 korun. Provoz klimatizace s energetickým štítkem A při stejně dlouhém provozu vás bude stát o pětistovku víc,“ porovnává Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

V současné krizi, která zasáhla rodinné rozpočty většiny z nás, bude pochopitelně každá koruna dobrá. Vyplatí se proto současně s koupí klimatizace prozkoumat i možnosti úspory při změně dodavatele energií, zejména elektřiny.

S koupí klimatizace prozkoumejte i možnosti úspor při změně dodavatele elektřiny.
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

„Když změníte dodavatele elektřiny, můžete jen na provozu energeticky úspornější klimatizace uspořit ročně až 900 korun. Za pět let je to skoro 4 500 korun. Se změnou dodavatele pak domácnost za energie celkově ušetří samozřejmě ještě daleko víc,“ dodává Libor Holub.

Tipy na efektivní používání klimatizací

  • Při spuštěné klimatizaci nezapomeňte zavřít okna i dveře.
  • Teplotu nastavte tak, aby v místnosti dosahovala zhruba 24 ºC.
  • Nikdy prostory příliš nepodchlazujte, rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl být více než 7 ºC.
  • Nezapomeňte na pravidelné čištění a údržbu.

Úspory můžete v parném létě podpořit i jinak. Místnost o několik stupňů zchladí třeba větráky, ty nejlevnější přitom pořídíte už od několika stovek.

Jak je na tom klimatizace se spotřebou energie napoví energetický štítek
Autor: BOHEMIA ENERGY entity

„Větráky mají levnější provoz než klimatizace a snadno je přemístíte, kam potřebujete,“ vypočítává výhody Libor Holub z Bohemia Energy. Jen pozor na to, kam jej namíříte. Pokud bude foukat přímo na vás, pravděpodobně to odnesete zánětem středního ucha, nastydnutím nebo zablokovanou páteří.

A nezapomínejte ani na takové „drobnosti“, jako je správné větrání, ideálně v noci, kdy venkovní vzduch místnost vychladí a připraví ji na nápor tepla přes den.

Snažte se zabránit i pronikání přímých slunečních paprsků do místností. Vybavte okna žaluziemi, roletami, markýzami či alespoň závěsy. Další možností jsou speciální fólie instalované na vnější stranu oken, které odráží sluneční záření. I tyto jednoduché tipy vám pomohou v uzavřeném prostoru letní vedra přežít.