Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nádherný úkaz na večerní obloze: Venuše uprostřed zvířetníkového světla je viditelná pouhým okem

Autor: jel - 
23. března 2023
19:36

V druhé polovině března je možné na obloze pozorovat nádherný přírodní úkaz. Venuše uprostřed zvířetníkového světla by měla být viditelná pouhým okem a bude možné ji pozorovat až do 24. března. Astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě popsal, kdy a kde jev nejlépe sledovat.

Krásný úkaz lze spatřit asi hodinu po západu slunce nad západním obzorem a v oblastech mimo města, protože ve městech je příliš velké množství umělého osvětlení. Jedná se o jasný objekt uvnitř stříbřitého kužele světla táhnoucího se od obzoru do výšky až 60 úhlových stupňů, kde jej doplňuje poměrně vzácný pohled na planetu Mars v souhvězdí Býka.

„Planeta Venuše je třetím nejjasnějším objektem oblohy po Slunci a Měsíci, a je tedy snadno pozorovatelná i ve městech. V době její viditelnosti na večerní obloze jí také říkáme Večernice,“ popsal Petr Horálek a dodal, že si lidé jasnou planetu často označují za UFO.

Dále vysvětlil, co je zvířetníkové světlo. „Jde o sluneční světlo rozptýlené na částicích meziplanetární hmoty v rovině ekliptiky naší Sluneční soustavy. Tyto částice pocházejí především z ohonů komet či z rozdrcených meteoroidů,“ vysvětlil astronom.

Světelný úkaz je podle Horálka viditelný bez dalekohledu a na našem území se dá nejlépe pozorovat  na Vysočině, Šumavě, v Novohradských horách, v Beskydech, Jeseníkách, na Manětínsku či v Orlických a Jizerských horách (kde jsou oblasti vyhlášené jako Rezervace tmy). Nejlépe bude možné tento přírodní jev pozorovat do 24. března, po tomto datu jej začne rušit měsíční svit.

Video  Blesk Podcast: Na Antarktidě jsem se cítil jako v sauně, řekl polárník Petr Horký  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi