Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nad Českem se objevila polární záře: Ukázat se může i v pondělí! Odborník radí, kde ji sledovat

Autor: jel - 
27. února 2023
12:35

Nad českým a slovenským severním obzorem šlo v noci z neděle na pondělí pozorovat slabší polární záři. Je možné, že během následující noci se objeví další a výraznější. Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě popsal, co ji způsobilo a zájemcům o pozorování světelného jevu poskytl cenné rady.

Záře se objevila nad českým a slovenským obzorem v noci z neděle na pondělí nejprve okolo 22:30 a následně ještě před půlnocí. „Polární záře vznikly v důsledku geomagnetické bouře, kterou způsobila erupce třídy M 3.7 na Slunci 24. února s maximem ve 21:30 SEČ a během které byl částečně i k Zemi uvolněn oblak nabitých částic,“ vysvětlil astronom Petr Horálek.

Doplnil, že vědci předpovídají na následující noc ještě silnější geomagnetickou bouři, a proto by se v noci z pondělí na úterý mohla objevit ještě výraznější polární záře, kterou bude možné pozorovat jak v Česku, tak na Slovensku. Zároveň ale dodal, že predikce polární září je obtížná a její viditelnost není možné stoprocentně garantovat.

Zájemcům o pozorování světelného jevu Horálek poradil, že záři je třeba sledovat daleko od měst, protože lampy záři mnohonásobně přesvítí. Dodal také, že je vhodné sledovat takzvané aurorální monitory. 

Víkendovou záři zaznamenaly webkamery Českého hydrometeorologického ústavu. Nádherně se ji podařilo zachytit dvojici lovců bouří Dagmar a Janovi Drahokoupilovým.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi