Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romantické setkání Jupitera, Venuše a Měsíce: Češi pořídili dechberoucí záběry!

Autor: V.Hradská, M.Voldřich - 
24. února 2023
18:27

Konjunkce, nebo také romantické setkání Jupitera a Venuše za chladného svitu Měsíce. Jedinečné sblížení planet a luny nadchlo milovníky hvězdné oblohy. Tam, kde přálo počasí, vznikaly i dechberoucí záběry.

Fotograf Lukáš Gallo (35) zachytil celý průběh vzácného jevu nad jihočeskými Vodňany. „Ani jsem nedoufal, že to vyjde, bylo zataženo, vysoká oblačnost. K večeru začala ustupovat, a když jsem se vrátil s foťákem, už byl vidět srpek Měsíce a napravo od něj dole Venuše. Čím víc se stmívalo, tím byl viditelnější i Jupiter,“ popsal.

Původní plán, vyfotit konjunkci s výhledem na město, ale musel změnit. „Planety byly pořád vysoko na obloze a na obzoru se opět blížila oblačnost. To by znamenalo, že Měsíc zmizí a bude po focení. Proto jsem se rozhodl, že zachytím fáze zapadání Měsíce,“ popsal Gallo. Výsledná fotografie je složena z 16 snímků zachycených vždy po dvou minutách.

Pohled na trojici nebeských těles (odshora Jupiter, Měsíc, Venuše) »cvakl« Vojtěch Kohout. „Nápad zachytit konjunkci spolu s mým domovským Vimperkem jsem nosil v hlavě několik dní. Chtěl jsem pojmout scénu tak, aby se na ní setkaly nejen nebeská tělesa, ale spolu s nimi i my, lidé. Budiž nám snímek výpovědí, že i my jsme součástí univerza.“

Mníšek pod Brdy

Skvělou příležitost zvěčnit úkaz využil kastelán zámku v Mníšku pod Brdy. „Šel jsem z práce okolo půl sedmé a dostal jsem se přes most k zámku, odkud je skvěle vidět na město a rybník,“ popsal Blesku Petr Digrin.

Konjunkce nad slavnou hvězdárnou

Dokonalou scenérii i s historickou hvězdárnou v Ondřejově zachytil Richard Strouhal, povoláním projektový manažer. „Šlo o relativně jednoduché focení, byly dobré podmínky a nestínily mraky. Na Ondřejov jezdím astronomické úkazy fotit rád, je to na kopci a navíc lze jev zachytit i s nějakou budovou v areálu,“ řekl Blesku autor snímku.

Horálek vyrazil na Maledivy

Z rodných Pardubic až na maledivský ostrov Thoddoo v jižní Asii vyrazil za sblížením planet a Měsíce profesionální astronom Petr Horálek. „A stálo to za to. Nebeské trio se objevilo velmi brzy po západu Slunce, zatímco lidé pomalu opouštěli hlavní pláž a obloha tmavla. Nejlepší podívaná však začala jen pár minut před západem Měsíce, protože bioluminiscenční plankton začal být velmi aktivní,“ popsal.

Ve středu zazáří diamanty

Na další kouzelnou podívanou se můžeme těšit již příští týden ve středu a ve čtvrtek, kdy Jupiter s Venuší téměř splynou v jeden objekt. „Bude je dělit jen zhruba půl úhlového stupně, tedy přibližně tolik, kolik měří na obloze Slunce nebo Měsíc v úplňku. Při pohledu očima se bude zdát, jako by zářily dva vzdálené diamanty blízko u sebe,“ uvedl Petr Horálek. Ke sledování postačí oči a dobrý výhled nad západní obzor.

Víte, že...

Konjunkce nastává v momentě, kdy se z pozice pozorovatele objekty na obloze k sobě přiblíží.

Video  Učitelka, která přepsala dějiny kosmonautiky. Tři těžké osudy žen, které se dotýkaly hvězd  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi