Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajemství Stalinových posmrtných masek: Kam se poděly odlitky krutovládce?!

Autor: Michal Chytil - 
21. února 2023
12:10

Na světě by mělo být 12 posmrtných masek sovětského diktátora Stalina, jen jedna jediná je ale k vidění. Záhadou je, kam se jedenáct zbylých dostalo. Poslední z nich byla vydražena před sedmi lety a zmizela kdesi v Americe. Dnes sběratelé horečně pátrají po odlitcích a nabízejí za ně miliony.

Posmrtné masky jsou opět hitem a tvář sadistického diktátora vzrušuje i sedmdesát let po jeho smrti. „Ovšem poslední bronzový odlitek byl prodán za 17 250 dolarů neznámému zájemci v telefonní dražbě. Od té doby se jiný neobjevil,“ hlásí z aukční galerie Canterbury. 

To je asi něco přes 380 tisíc korun, přičemž dnes by byla cena mnohem vyšší. Maska byla v sadě s odlitky obou rukou. Tvář měří 31,5 cm, na levé ruce je patrná ztuhlost a deformace vinou zranění z dětství. Kdyby s tím Stalin mohl něco dělat, asi by sejmutí posmrtné podoby nedovolil.

Za ruce by se styděl

Celý život defekt ruky úzkostlivě střežil, nosil ji v klopě nebo v kapse, nebyla stoprocentně funkční. Ostatně jediná maska, která je veřejně vystavena, je ve Stalinově muzeu v Gori. „Odlitky rukou jsou v depozitáři,“ oznámí vám suše kurátor, který hlídá tvář bolševického lídra. Stalinova hlava spočívá na polstrovaném soklu uprostřed jakéhosi sloupového rondelu v hlavní síni muzea. Vypadá to jako rituální svatyně, jen začít vzývat boha teroru!

Hlava je fetiš. Lidé v Gruzii, Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu Stalina stále zbožňují. Poslední průzkumy mluví dokonce o 60% oblibě. Historici soudí, že na území bývalého SSSR se nachází deset masek, dvě jsou ve Spojených státech. I když je docela možné, že některé byly z Ruska vyvezeny či prodány bez aukční procedury.

Vedle jsou cigarety

Dan Ponder z aukční síně Canterbury se nechal slyšet, že prodej Stalinových odlitků byl top v téhle komoditě. „Šlo o velkou vzácnost, posmrtné masky jsou buď muzeální záležitost, nebo si je sběratelé střeží. Většinou se odlitky počítají na jednotky kusů. Mít Stalina bylo privilegium naší aukční síně.“

Pikantní je, že hned kousek vedle masky v muzeu v Gori je poslední balíček cigaret, který měl Stalin na nočním stolku před svým skonem v březnu 1953. O kus dál visí kabát, který nosil před smrtí. Kult osobnosti pravděpodobně tak nikdy nepadl. Zdejší zbožštění je toho dokladem.

Jak snímali diktátorovu tvář

Kdo zná znamenitou britskou komedii Ztratili jsme Stalina (2017), dokáže si představit zděšení a chaos po Stalinově smrti. Začal boj o post prvního muže sovětského impéria, všichni zároveň měli strach, že budou obviněni ze zavinění jeho smrti. A do toho přišli umělci, kteří snímali otisk tváře mrtvoly.

Podle malíře a sochaře Viktora Cigala (1916 – 2005) byla atmosféra v ložnici Stalina v Dače u Moskvy velmi napjatá. „Celou noc jsme pracovali pod tlakem. Samozřejmě jsme měli obavy. Přicházeli a odcházeli důležití lidé jako Chruščov, Kaganovič, Mikojan. Dokonce i Berija, dýchal nám přes rameno, díval se pod ruce, nálada byla nervózní.“ Z prací čtyřky prominentních sochařů byl nakonec vybrán odlitek prověřeného režimního umělce Matveje Manizera (1891 – 1966).

Nová publikace již na stáncích nebo k objednání zde>

Více v nové knize Stalin, rudá zrůda, vydané k 70 letům od smrti největšího masového vraha. Odborným garantem této publikace se stal historik Michal Macháček.

Extra speciál Blesku. 70 let od smrti největšího masového vraha dějin.

Najdete zde

  • Jak se žilo ve stalinské éře
  • Pozadí velkých politických čistek
  • Psychologický profil narušeného vládce
  • Podrobný životopis
  • Vše o Stalinových ženách včetně zplození dítěte s 13letou milenkou
  • Skutečné důvody, proč uchvátil Československo
  • Proč si liboval v mužských aktech
  • Jakou měl pornografii
  • Co mu českoslovenští pracující posílali za dary…

Kupujte u všech dobrých prodejců nebo na www.ikiosek.cz s dopravou zdarma.

Video  Josif Vissarionovič Stalin – jeden z největších zločinců 20. století, za jehož vlády zahynuly desítky milionů lidí  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi