Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nedáme se zlomit, bouřil Zelenskyj. Za svoje současné i minulé zločiny Rusko zaplatí

Aktualizováno -
26. listopadu 2022
20:42
Autor: ČTK, swp - 
26. listopadu 2022
10:57

Rusko zaplatí za všechny oběti stalinského hladomoru i za současné zločiny na Ukrajině. U příležitosti 90. výročí ukrajinské národní tragédie, při níž ve 30. letech minulého století zemřely miliony lidí, to dnes uvedl šéf kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby hladomor uznalo za genocidu.

Při hladomoru - na Ukrajině známém jako holodomor - zahynulo v letech 1932 až 1933 za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina podle odhadů historiků 3,5 až šest milionů Ukrajinců. Katastrofu vyvolala především tvrdá politika komunistického režimu a zabavování obilí a dobytka místním obyvatelům. Některé země světa včetně Česka, stejně jako část historiků, hladomor považují za úmyslně vyvolanou genocidu.

„Kdysi nás chtěli zničit hladem, teď tmou a zimou. Ale my se nedáme zlomit,“ napsal ukrajinský prezident Zelenskyj na sociální síti Telegram. Poukázal přitom na opakující se ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu z posledních týdnů, které v zemi vyvolaly rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny, vody a plynu a vyžádaly si civilní oběti.

Památku obětí hladomoru dnes Ukrajinci uctili zapálením svíček a celonárodní minutou ticha. „Rusové zaplatí za všechny oběti hladomoru a budou se zodpovídat z dnešních zločinů,“ napsal na síti Telegram šéf prezidentovy kanceláře Jermak.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí podle serveru Ukrajinska pravda vyzvalo mezinárodní partnery Ukrajiny, aby hladomor uznali za genocidu ukrajinského národa a zabránili dalším válečným zločinům, zločinům proti lidskosti a genocidě ze strany Ruska.

„Cíl ruské invazní genocidní války se neliší od genocidy v letech 1932 až 1933 - zničení ukrajinského národa a jeho státnosti. Pokračujícími teroristickými útoky na kritickou infrastrukturu, ničením historického a kulturního dědictví a násilným transportem ukrajinských dětí na ruské území vede Ruská federace válku proti ukrajinské identitě,“ uvedlo ministerstvo.

Moskva popírá, že svými útoky míří na civilní obyvatelstvo. Ve čtvrtek ale uvedla, že Kyjev by mohl ukončit utrpení občanů splněním požadavků Ruska na ukončení války.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Uplynulo 69 let od smrti Stalina. Při jeho pohřbu mělo být ušlapáno až 1500 lidí  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa