Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejdřív přišli o mámu, teď o bydlení: Zřícená zeď zničila domov ovdovělého otce čtyř dětí!

Autor: jp - 
20. února 2023
19:25

Na ulici se ze dne na den ocitl vdovec Petr Stibor (52) se čtyřmi potomky v Rychnově nad Kněžnou. Dům, v němž žili, zničily sutiny zřícené zdi stojící na soukromém pozemku nad ním tak, že je neobyvatelný a musí se zbourat.

Při zhroucení opěrné zdi její kusy a sesunutá půda popadaly na zadní část domku, kde napáchaly obrovskou spoušť. „Byl jsem v koupelně, když jsem uslyšel ránu a šel jsem se tedy podívat se, co se stalo. Zasypalo to celou místnost s kuchyní a obývákem a popraskaly zdi. Tady ta trhlina je tak velká, že je přes ni vidět ven,“ ukázal včera druhý den po události Petr Stibor.

Ten po smrti nemocné ženy (†43) čtyři roky sám pečuje o dcery Adélku (6), Nikolku (7) a syny Pavla (15), Petra (20) a má ještě nejstaršího Kamila (24), který už má vlastní rodinu. „Štěstí, že se to stalo dopoledne, kdy děti byly ve školce a ve škole,“ řekl muž.

Hledá nové bydlení

Jelikož má dům narušenou statiku a zřejmě ho čeká demolice, hasiči místo zabezpečili, uzavřeli okolí a vynesli z něj jen nezbytné věci rodiny. Ta strávila první noc u známých, a pak se přemístila dočasně do městského bytu, než si najde něco trvalého. „Zatím nevím, co bude dál. Já pro sebe nepotřebuju nic, priorita jsou děti. Budu rád za každou pomoc, jak materiální i finanční,“ uvítal by zoufalý vdovec jakoukoliv nabídku podpory na telefonu 731 659 403, případně na emailu petrstibor123@seznam.cz.

Podruhé za dva roky

Na případu je zarážející, že ke zborcení zdi, která je ve vlastnictví soukromníka, nedošlo poprvé. Spadla už předloni na jaře. „Tehdy to zasypalo jen zahradu. Opravovali ji, ale vidíte, jak to dopadlo,“ řekl Petr Stibor. Při pohledu na sutiny po druhém zborcení to totiž vypadá, že ve zdi byly duté tvárnice bez pořádné betonové výplně.

„Podle mého za to nese vinu projektant, který zeď navrhoval,“ usoudil prostřední syn vdovce. Policie to ale takto zatím nevyhodnotila. „Nebyl zjištěn přestupek ani trestný čin,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.

 

e.lesanova ( 20. února 2023 23:20 )

Za zřícení zdi by měl jít někdo sedět, ohrožení lidských životů, jen velké štěstí, že nikdo nebyl zraněn či nezemřel. Držím rodině palce, aby brzy našli jiný domov. Nejen újma majetková, ale i psychická, bylo by zcela na místě žádat vysoké kompenzace.

la.ma ( 20. února 2023 21:07 )

Tvoje rodiče byli lemplové, váleli se, ožírali se a nepostavili dům a nenechali ti ho?

Zobrazit celou diskusi