Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Letuška z vládního speciálu bojuje s rakovinou: Češi pro ni vybrali 5 milionů. První slova dojaté Lenky!

Autor: Kristýna Beránková - 
4. listopadu 2023
05:00

Metastázy melanomu se v těle letušky Lenky Růžkové (36) rozšířily jako po výbuchu granátu. Jedinou možnou léčbu pojišťovny nehradí. Češi však znovu ukázali, že se umí semknout pro dobrou věc. Za den pro ni vybrali skoro pět milionů.

Poprvé na Lenku rakovina zaútočila před šestnácti lety. „Měla jsem znaménko, které měnilo barvu, svědilo a krvácelo,“ vzpomíná. Ukázalo se, že jde o zhoubný melanom. Podařilo se ho však zachytit v rané fázi a odstranit zdánlivě bez následků. Lenka si splnila svůj sen, stala se letuškou. Létala armádním speciálem s českými prezidenty i premiéry. Za pandemie covidu pomáhala jako dobrovolnice v domově důchodců.

Bulka na břiše

Před rokem ale přišel šok. „Na břiše jsem si nahmatala bulku. Pak rychle přibyly i další,“ popisuje Lenka. Vyšetření bohužel potvrdilo, že jde o metastáze. Kromě podkoží se nádory rozšířily i do plic, pohrudnice, pobřišnice i vaječníků. „Jako by v mém těle vybuchl granát. Lékaři mi řekli, že jsem velmi neobvyklý případ,“ říká letuška.

Zatoulaná rakovinová buňka z původního melanomu se aktivovala po všech těch letech. Bohužel biologická léčba, na kterou doktoři spoléhali, u Lenky nezabrala. Poslední nadějí zůstává terapie pomocí onkolytických virů, kterou provádí v německém Düsseldorfu. Jenže ta stojí miliony a nehradí ji zdravotní pojišťovny.

Je vděčná

Lenčini přátelé založili sbírku na platformě Donio. Za pouhý den se podařilo vybrat skoro pět milionů korun. „Rozhodně jsem to nečekala, těžko nacházím slova,“ děkuje Lenka dojatě. Kolik přesně bude léčba v Německu stát, není ještě úplně jasné.

Pokud se ale vyberou nějaké peníze navíc, chce je po dohodě s Donio převést na pomoc dalším pacientům s melanomem a podporu prevence této extrémně záludné nemoci.

Video  Lékařka o mýtech a chybách při opalování. Rakovinu kůže už mají i děti.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Klarka Klarka ( 4. listopadu 2023 21:08 )

Děvčeti to s kvérem moc sluší! Slušivé foto z tanečních. Dočetla jsem se, že obdobná diagnóza ji byla zjištěna dříve... Většina letušek i v době těhotenství přechází na pozemní služby. S diagnózou létala... Ať se uzdraví, metastázy...

jany ( 4. listopadu 2023 19:06 )

"nevstrebal" noo jiste. jakoze jedne uzce specializovany doktor z jineho oboru je chytrejsi nez vsichni odbornici na tohle) on je navic dost posuk. nemuste mi nadavat, siriteli hoaxu

jany ( 4. listopadu 2023 19:04 )

tohle se neda vylecit. je to strasne drahe prodluzovani utrpeni. meatstazy jsou konecna

jany ( 4. listopadu 2023 19:04 )

paneboze co to blabolis

Donna ( 4. listopadu 2023 18:44 )

Co stávka, 27.11.2023 🤔, která chce upozornit vládu na nepřijatelnost jejich destruktivních kroků, poškozování české ekonomiky i lidí ... ✊

Zobrazit celou diskusi