Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Prudké bouře a povodně v Itálii: 6 mrtvých! Počet obětí řádění Ciaránu se vyšplhal na 17

Aktualizováno -
3. listopadu 2023
21:09
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2023
13:13

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.

Mezi oběťmi v Toskánsku jsou podle médií 85letý muž, který byl nalezen mrtvý v zaplaveném přízemí svého domu v Montemurlu poblíž města Prato severně od Florencie, a 84letá žena, která zemřela ve stejné obci, když se pokoušela dostat vodu ze svého domu. Třetí oběť je hlášena z Rosignana poblíž přístavního města Livorno. Muž zemřel při evakuaci domu s pečovatelskou službou. Mrtví jsou i manželé, jejichž automobil smetl mezi obcemi Lamporecchio a Vinci proud vody a bahna. Jako oběť bouře označuje deník Corriere della Sera i 28letou ženu, která dnes dopoledne zkolabovala a zemřela. Podle ostatních médiích ale toto úmrtí přímo nesouvisí s bouří.Zvlášť silně byla zasažena provincie Prato na severu turisty vyhledávaného regionu, konkrétně obce Campi Bisenzio, Prato a Quarrata.

„Ještě nikdy jsme nezaznamenali během tak mála minut tolik deště,“ napsal na síti X Giani, který zároveň v regionu vyhlásil stav nouze. Při pohledu z ptačí perspektivy vypadá oblast nedaleko Florencie jako jezerní krajina, poznamenala DPA, jejíž přirovnání potvrzují i záběry z dronů. Déšť už sice polevil, ale zásahovým jednotkám při odstraňování následků bouře a pátrání po pohřešovaných komplikuje práci silný vítr.

Hasiči v Toskánsku vyrazili k více než tisícovce zásahů. Kromě toho se ocitlo více než 40 000 domácností v oblasti bez proudu. Místní řeka Bisenzio se vylila z břehů a voda zaplavila několik obcí. Na videích na sociálních sítích je vidět, jak v obci Campi Bisenzio masy vody na ulici odnášejí automobily.

Části dálnice A11 byly uzavřeny. Doprava byla v Toskánsku narušena také na železnici, uzavřeny byly některé školy. V Pise a Mugellu proudy vody pronikly i do nemocnic. Úřady už ve čtvrtek večer vyzvaly lidi, aby neopouštěli své domovy.

Zasažen byl také region Benátska, odkud je hlášen jeden pohřešovaný hasič. Úřady varují, že bouře nyní míří na jih Itálie.

Tři mrtvé v souvislosti s bouří Ciarán hlásí Portugalsko. Na pláži ve městě Santa Cruz, které se nachází na sever od Lisabonu, dnes ztroskotala kvůli špatným povětrnostním podmínkám plachetnice, která plula pod dánskou vlajkou. Všichni tři členové posádky zemřeli.

Kvůli bouři byly v noci na dnešek uzavřeny také mnohé silnice ve spolkové zemi Korutany na jihu Rakouska. Podle agentury APA bylo ráno na 1600 domácností bez elektrického proudu. Ve vesnici Berg im Drautal zasáhl sesuv půdy obytný dům, ale nikdo nebyl zraněn. V obci Feistritz im Rosental nedaleko Klagenfurtu bylo poničeno pět automobilů, když vyvrácené stromy spadly na parkoviště.

Ve Francii bylo dnes ráno podle DPA bez elektřiny ještě více než půl milionu domácností. Nejhůře zasaženy jsou regiony Bretaně a Normandie, kde ve čtvrtek nárazy větru dosahovaly rychlosti až 200 kilometrů za hodinu. Vyvrácené stromy tu nadále blokují železniční tratě a trolejové vedení. Dnes se ve Francii i jinde v Evropě uklízí po orkánu.

Ve Francii by podle listu Le Parisien mohly celkové škody vyšplhat na 370 až 480 milionů eur (zhruba devět až 12 miliard korun).

Video  Záplavy v italské Ceseně  - Twitter/@vigilidelfuoco
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi