Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hurikán Hilary se rychle blíží k USA: Zavírání pláží v Kalifornii i mexická města pod vodou

Aktualizováno -
20. srpna 2023
11:00
Autor: ČTK - 
19. srpna 2023
16:46

Bouře Hilary se blíží k západnímu cípu Mexika a jihozápadu USA jako hurikán o síle první kategorie. Ačkoliv ke dvoumilionovému městu Tijuana nedospěje dříve než v pondělí v poledne SELČ, pod vodou jsou už nyní města a vesnice v mexickém státě Baja California. Na sociální síti X, bývalém twitteru, kolují záběry vody, která ulicemi protéká silou divoké řeky.

V oblasti se už podle agentury Reuters utopil jeden člověk. Na déšť, vítr, sesuvy půdy a výpadky proudu se připravují také v americké Kalifornii. Tam, podle odhadů už slabší, bouře Hilary dorazí v pondělí odpoledne SELČ.

Hilary se dnes dopoledne posouvala východem Tichého oceánu rychlostí asi 32 kilometrů v hodině směrem k severu. Během dne bude postupně slábnout a na stupnici tropických cyklón poníží na tropickou bouři s maximální rychlostí větru 118 kilometrů za hodinu, vyplývá z projekcí amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Navzdory nižší rychlosti větru však meteorologové varují, že následky mohou být, a v Mexiku už jsou, ničivé.

„Nenechte se oslabující silou bouře ukolébat. Riziko povodní zůstává vysoko,“ řekl Reuters místopředseda amerického Národního centra pro hurikány Jamie Rhome. Míjející Hilary u mexických břehu zvedá vlny až do 12metrové výšky a armáda musela z přímořských obydlí evakuovat kolem 850 lidí.

V Kalifornii zavírají pláže

Správa parků v americké Kalifornii zavírá pláže, lidé v Los Angeles už v sobotu v ulicích rozváželi pytle s pískem, ve velkém nakupovali trvanlivé potraviny a v nedalekém San Diegu přišla všem vlastníkům mobilního telefonu zpráva s varováním, aby nejezdili auty po silnicích kvůli poryvům větru a riziku bleskových povodní.

Kolem 7:00 SELČ stanice NBC News informovala, že okres San Diego County vyhlásil nouzový stav. Ten už v sobotu vyhlásil na úrovni celého státu guvernér Gavin Newsom.

Ačkoliv bouře ke Spojeným státům ještě nedospěla, meteorologové už dnes očekávají 15 milimetrů srážek v Palm Springs východně od Los Angeles a až 25 milimetrů v obcích v nedalekém pohoří Santa Rosa.

Nejsilnější vítr a vytrvalý déšť potká v následujících dnech části Nevady, západního Utahu a Idaha na severozápadě USA. Určitá míra varování před bleskovými povodněmi bude platit i v části Montany nebo státu Washington, Hilary však podle meteorologů nad Spojenými státy postupně oslabí až na tropickou depresi.

Americké úřady varovaly, že by bouře mohla do Kalifornie a na jih Nevady přinést srážky až 15 centimetrů, ojediněle až 25 centimetrů.

„Dva až tři palce (pět až sedm centimetrů) srážek jsou v tomto ročním období pro Kalifornii neslýchané,“ uvedla odbornice na hurikány Kristen Corbosierová z univerzity ve městě Albany ve státě New York. „Takové množství, které teď pravděpodobně spadne za šest až 12 hodin, připadá na celé léto a podzim,“ dodala.

Varování návštěvníkům vydaly Národní park Joshua Tree a Národní rezervace Mojave. Města v celém regionu poskytla obyvatelům pytle s pískem a odložená jsou některá nedělní sportovní utkání.

Úřady v Los Angeles vyzvaly lidi bez domova, kteří často žijí v jindy vyschlých korytech řek, aby vyhledali přístřeší. Pro potřebné zajišťují jídlo a nocleh.

Společnost SpaceX odložila plánovaný start rakety nesoucí satelity do vesmíru ze základny na kalifornském pobřeží. Obává se totiž, že počasí by mohlo ztížit vyzvednutí nosného stupně z Tichého oceánu.

Region by podle agentury AP mohl čelit dešťům, které se vyskytnou jednou za století. Nevada, jedno z nejsušších míst ve Spojených státech, v takovém případě patrně překoná svůj dosavadní srážkový rekord, domnívají se odborníci.

Video  Tornádo. Jak si neplést tento nepředvídatelný jev s tajfunem nebo hurikánem  - Videohub
Video se připravuje ...

Lubomír Oršulík ( 20. srpna 2023 13:01 )

To jsem zvědav jestli bude ničivější než její jmenovkyně Clintonová.

Zobrazit celou diskusi