Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požáry na Havaji zničily i díla českých sklářů! Expert: Jejich umělecké hodnota je nevyčíslitelná

Autor: ČTK, štt - 
18. srpna 2023
16:20

Šest skleněných plastik českých uměleckých sklářů nenávratně zničily silné požáry na havajském ostrově Maui. Požáry mají již přes stovku lidských obětí, škoda jen na pojištěném majetku na ostrově podle odhadů činí 3,2 miliardy dolarů (asi 70,7 miliardy korun). Plameny zničily nebo poškodily 2 200 budov.

Žárem zcela roztavené byly skleněné sochy trojice českých umělců Vlastimila Beránka, Jaroslava Proška a Ely Smrček, jejich hodnota byla přes osm milionů korun. Popelem lehla i celá výstavní síň The Holle Gallery ve městě Lahaina. ČTK to řekl Marek Landa, majitel společnosti Crystal Caviar, která umělce zastupuje.

„S The Holle Gallery na Havaji spolupracujeme už čtyři roky. V době požáru jsme měli v rámci jejich expozice vystaveno celkem šest uměleckých exponátů. Byly to lité skleněné sochy. V uměleckém měřítku jde o ztrátu nevyčíslitelnou, žádný umělec už nikdy podruhé identický kus nevyrobí,“ řekl Landa.

S majiteli galerie je v trvalém spojení, zatím ale na ostrov není možné jet. „My jsme přišli o umění, oni však přišli o daleko víc, o své domovy, mnozí z jejich blízkých dokonce o život. Snažíme se jim proto alespoň na dálku pomoct a přispět k tomu, aby jejich galerie mohla být znovu vybudována,“ doplnil.

Vlastimil Beránek se specializuje na velké kusové plastiky z odlévaného skla. Je mimo jiné autorem největší leštěné plastiky z odlévaného skla na světě, která ve šluknovské společnosti Crystal Caviar vznikla pro český pavilon na výstavě Expo 2020 v Dubaji a která vážila 243 kilogramy.

Na Expu vystavovali i další dva umělci. Jaroslav Prošek je Beránkovým žákem a jeho tvorba je specifická tím, že mimo sklo pracuje také s dalšími materiály, mezi které patří práce se dřevem subfosilního dubu, starého 6 500 let. Vytváří tak neopakovatelné kombinace, kterým říká křišťálová dvojčata, kdy je jedna socha vyrobena ze subfosilního dubu a její identická sestra z křišťálu.

Trojlístek uměleckých sklářů, vystavujících na Havaji, doplňuje Ela Smrček, jejíž křišťálová tvorba soch, inspirovaná mořskými hlubinami a přírodou, pravidelně přináší pozvánky na světové umělecké výstavy, uvedl Landa.

Video  Nerudová bude kandidovat! Opera pod vodou. A Čermák svědkem vraždy  - Bára Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Annika ( 19. srpna 2023 23:11 )

Umysl nebo naho­da?htt­ps://y­outu­.be/Vw­mRAw0F­vf4

krapotkin ( 18. srpna 2023 19:27 )

Co ty víš, čím vším jsme jim platili.

krapotkin ( 18. srpna 2023 19:27 )

Jsou ještě proslulejší, ale ti sídlí ve Strakovce.

Jaroslav Vašíček ( 18. srpna 2023 18:54 )

Ještě,že my jsme nebyli čtyřicet roků ruskými otroky a platili jsme za toto otroctví tvrdě uranem.

Jaroslav Vašíček ( 18. srpna 2023 18:47 )

Krapotkin už podle jména,které si zřejmě přivlastnil proruský idiot

Zobrazit celou diskusi