Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Školní potřeby opět zdražily: Výbava pro prvňáčka vyjde i na tisíce. Co šlo nahoru nejvíc?

Autor: ČTK - 
13. srpna 2023
10:34

S blížícím se 1. zářím roste zájem o školní pomůcky, proti minulému roku si za ně rodiče připlatí více než deset procent. Cena výbavy pro prvňáčka tak letos může přesáhnout i 3000 korun. Zdražily jak aktovky, tak výtvarné nebo psací potřeby. Vyplývá to z informací prodejců, které oslovila ČTK. Vrchol poptávky očekávají na přelomu srpna a září. Už nyní je ale vidět, že se rodiče častěji než loni orientují podle slevových nabídek, dodali obchodníci.

Ceny aktovek se v e-shopu Alza.cz podle mluvčí Elišky Čeřovské pohybují v rozmezí od 750 do 2500 korun, meziročně je to nárůst o desetinu. Psací a výtvarné potřeby, které zdražily o pět až osm procent, letos pro prvňáčky vyjdou na přibližně 1000 korun, uvedla. Starším školákům podle ní rodiče kupují i tablety nebo notebooky, často při tom využívají možnosti rozložit si platbu na třetiny, dodala Čeřovská. Podle Lenky Průšové z internetového obchodu e-prvnacek.cz školní pomůcky tento rok zdražily podobně jako v předešlých letech, tedy o pět až deset procent. V případě sešitů je to ale více, doplnila.

Školní potřeby hypermarkety Globus nabízejí od konce července, podle mluvčí Anety Turnovské je po nich zatím vyšší poptávka než loni. V nákupních košících se objevují především psací potřeby nebo penály. „Obaly a sešity přijdou na řadu každoročně až s konkrétními požadavky vyučujících v září,“ uvedla Turnovská.

Rodiče si podle ní čím dál tím více všímají dopadu školních potřeb, jako jsou třeba aktovky, na zdraví dítěte. „To vše však zároveň musí splňovat nároky dětského uživatele na design. U chlapců vítězí design Minecraftu, fotbalu a dinosaurů, dívky preferují motivy motýlů, jednorožců nebo koní,“ řekla.

Zájem o set batohu, penálu a desek či sáčku na přezůvky stoupl podle internetového srovnávače Heureka.cz proti minulému týdnu o 55 procent, meziměsíčně pak o 72 procent. O desítky procent narostla i vyhledávání penálů a sešitů, řekla mluvčí Lucie Dlouhá. Na Heurece mohou zákazníci najít také rady k tomu, jak vybrat školní aktovku či co by nemělo chybět ve výbavě pro první třídu, doplnila. Důležité je například podle nich nekupovat větší školní tašku se záměrem, že dítěti vydrží delší dobu, velikost i hmotnost by totiž měla odpovídat věku a výšce žáka. Opomenout by rodiče neměli ani reflexní prvky, radí Heureka.

Základní výbava pro prvňáčka včetně aktovky vyjde tento rok nad zhruba 3000 korun, uvedl mluvčí e-shopu Košík.cz František Brož. „Rodiny už začínají zboží pomalu nakupovat. Zároveň pozorujeme rostoucí zájem o domácí přípravu svačin, například nákupem lahví do školy nebo svačinových boxů,“ dodal.

Pokud se rodiče rozhodnou prvňáčkům koupit kvalitnější vybavení do školy, může se útrata podle ředitele marketingu poskytovatele odložených plateb Skip Pay Tomáše Krásného dostat i nad 4500 korun. Proti loňsku očekává dvounásobný nárůst zájmu o nákup na třetiny nebo odloženou platbu. Dáno je to ale i tím, že tyto možnosti nabízí více obchodníků, dodal.

Video  Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka?  - Videohub
Video se připravuje ...

Helena K ( 13. srpna 2023 14:30 )

Nejenom školní potřeby ale hlavně jídlo. Jsem někde četla, že se rapidně zlevnilo!!!! To snad nakupovali u POláků. Dnes v Bille, koupila jsem pár věci ve slevě (asi z toho vychází ten blábol a levných potravinách) květák a meruňky. Výsledek. Zlevněné zboží šlo do koše. Květák ačkoliv byl krásně bílý a vypadal dobře po ochutnání byl hořký a meruňky po rozloupnutí byly uvnitř černé a naprosto bez chutě. Ledový salát ve slevě nebyl, ale šel do koše také protože byl také hořký. Takže žvást všech žvástů a to budou říkat jak lže opozice. Darmo mluvit. Smutno.

trintin ( 13. srpna 2023 12:28 )

...nad zhruba 3000 korun?? Co článkem autorka sleduje, mi nedošlo, zdražuje se každoročně snad všechno?

bre-burda ( 13. srpna 2023 11:20 )

Vážení rodičové, na co jiného by jste chtěli vynakládat své peníze než na prostředky pro vzdělání svého potomka. Vyberte si méně nákladnou dovolenou u moře, vyměňte vaše SUV za méně honosné vozidlo, lyžujte v některém z levnějších resortů, pořádejte méně večírků a uvidíte, že vyšetříte i na školní pomůcky vaší Aničky nebo Pepíčka.

Zobrazit celou diskusi