Incident se stal loni 1. listopadu v parku ve Slévačské ulici v Praze 9, kde trávilo polední přestávku několik žáků z nedaleké základní školy. Osmašedesátiletý důchodce, který seděl v kůlně na sousedícím pozemku své družky, směrem k dětem vystřelil ze vzduchovky a zasáhl jednoho z chlapců do hrudníku. Poté odešel sledovat televizi, záchranáře na místo přivolali chlapcovi kamarádi. Diabolku museli lékaři vyjmout při celkové narkóze, chlapec se pak měsíc léčil doma.

Domácí terorismus

Muž se hájil tím, že školáci ho dlouhodobě provokovali a terorizovali a že je chtěl střelbou jen vystrašit. To, že různé děti k jeho plotu „chodily na dědka“, se při dokazování prokázalo. Ve škole se totiž rozšířila informace, že hrozil spolužačkám zbraní. U zahradní branky proto děti pokřikovaly a házely na pozemek kaštany či klacky, aby muže vylákaly ven.

Součástí trestu je i propadnutí zbraní, které policie u dosud bezúhonného muže bez zbrojního průkazu našla - a to včetně podomácku vyrobené kulovnice a revolveru. Soudkyně muži v červnu řekla, že by mu nejraději zakázala mít zbraně i do budoucna, ale že jí to právní řád neumožňuje. Senior podle ní neprojevil žádnou sebereflexi.

Důchodci hrozilo za ublížení na zdraví, výtržnictví a nedovolené ozbrojování maximálně pětileté vězení. Podle rozsudku musí zaplatit zraněnému chlapci 103 000 korun jako bolestné a náhradu nemajetkové újmy. Dalších 46 000 korun má uhradit zdravotní pojišťovně.

Video
Video se připravuje ...

Ve Slévačské ulici se střílelo. (1. listopadu 2022) Blesk.cz - Václav Burian

Fotogalerie
80 fotografií