Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Peklo na Havaji: Johnovi (10) oheň překazil oslavu vítězství nad rakovinou. Plameny se šíří dál

Aktualizováno -
12. srpna 2023
10:28
Autor: Mii, ČTK - 
12. srpna 2023
09:23

Nejméně 80 obětí má obří lesní požár, který se rozšířil na havajském ostrově Maui. Plameny braly vše, co jim stálo v cestě. A místní obyvatelé i turisté museli urychleně prchnout pryč. Jak dramatické tyto útěky byly, popsalo několik přeživších pro televizi Sky News. Na jednom se shodují - bylo to peklo na zemi. Složitá situace na ostrově navíc nekončí, nově se evakuuje okolí města Kaanapali, k němuž se nebezpečně přiblížily plameny.

Místní obyvatel Ydriss Nouara a jeho soused Damon McDonough patří mezi osoby, které před plameny, jež pohltily letovisko Lahaina, utekly do oceánu. Tři hodiny se urputně drželi mola, než je zachránila pobřežní stráž. „Bylo to peklo (…), skutečně peklo na zemi,“ vypráví Nouara.

Překvapilo je, jak rychle se oheň k jejich domovům přiblížil. „Bylo odpoledne, ale obloha byla celá černá od toho kouře,“ vzpomíná Nouara. Původně si myslel, že na pobřeží, kam s McDonoughem utekl, bude v bezpečí, ale nikoliv. „Neustále jsme slyšeli exploze a křik, úplně jako v hororovém filmu,“ popisuje Havajan. „Slyšeli jsme, jak lidé zvrací, nevěděli jsme, kde jsme. Zavolal jsem policii, ale nedokázala nás vyzvednout,“ říká.

Nakonec mu policie doporučila právě skok do vody. „A tak jsem jim řekl: Chcete, abychom skočili do vody, když je hurikán (u Maui zároveň řádil hurikán Dora - poz. red.)?“ líčí Nouara. Nakonec ale přiznal, že neměli jinou možnost. Byla to buď voda s hurikánem, nebo uhořet.

Podobný útěk absolvoval veterán Damon, který se na Maui přestěhoval z Kalifornie. „Pořád jsme slyšeli, jak explodují lodě, hořely a přibližovaly se k nám (…), ležel jsem ve vodě na svých zádech a modlil jsem se k Bohu: Prosím ne dnes, ne takhle,“ vzpomíná na svůj úprk do oceánu. Že přežil, považuje za zázrak.

Požár zasáhl i turisty, například Christinu s její rodinou a 10letým vnukem Johnem. Chtěli oslavit konec jeho léčby rakoviny. Úřady je z jejich luxusního rezortu evakuovaly. „Mému vnukovi odstranili z hlavy nádor, absolvoval pět týdnů ozařování. Na Havaj jsme dorazili po jeho léčbě,“ vypráví Christina. Že utekla s rodinou relativně bez problémů, velmi oceňuje, byť při rozhovoru plakala.

Brian a jeho 16letá dcera Chiara z Los Angeles z hotelu vyrazili rovnou na letiště. Cestou viděli jen zkázu. „Vypadalo to jako po výbuchu bomby. Všechna auta s plnými nádržemi explodovala, když se k nim oheň dostal,“ říká Chiara.

Není vyhráno, oheň se dál šíří

Počet obětí požáru na havajském ostrově Maui stoupl na 80, předchozí bilance uváděla 67 mrtvých. Oznámily to tamní úřady. Nově se evakuuje okolí města Kaanapali, k němuž se nebezpečně přiblížily plameny. Evakuace začala jen několik hodin poté, co se obyvatelé začali do nedaleké Lahainy vracet.

Hasiči podle úřadů stále pokračují v práci a oheň ještě není plně pod kontrolou. Dálnice vedoucí ven z města Lahaina je otevřená, úřady lidem doporučují se oblasti vyhnout kvůli toxickým zplodinám v ovzduší. Naopak přístup na západní část ostrova, kde leží i město Kaanapali, je omezen. V pátek večer místního času bylo v evakuačních střediscích 1418 lidí. Úřady organizují dopravu potravin a lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Veřejnost žádají, aby posílala jen textové zprávy a netelefonovala, aby nepřetěžovala síť, uvedly v zatím poslední zprávě úřady na Maui.

Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi