Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ohnivá apokalypsa na Havaji: Utíkající lidé mají popáleniny od rozžhaveného písku! Schovávají se i v rozbouřeném moři

Autor: štt - 
11. srpna 2023
17:50

Obyvatelé ostrova Maui se stále vzpamatovávají z ničivého požáru, při kterém zahynulo přes pět desítek lidí. Média informovala o případu muže, kterému chůze po rozžhaveném chodníku způsobila popáleniny druhého stupně na chodidlech, když se s partnerkou běželi schovat do moře.

Shawn Dougherty z města Lahainy patří mezi stovky obyvatel, jež rozsáhlý požár donutil opustit jejich domovy. Stejně jako mnozí další se se svojí manželkou utíkal před spalujícím žárem schovat do moře.

Hladina byla v tu dobu značně rozbouřená, a tak doplaval zpátky na břeh. Písek byl však od ohně tak rozpálený, že mu způsobil popáleniny. Nezbylo mu nic jiného než skočit zpátky mezi vlny. Když doplaval zpátky k molu, nemohl svou manželku najít. „Musím si opatřit telefon, abych mohl začít obvolávat své známé. Musím svou nejdražší najít,“ uvedl v rozhovoru pro ABC.

To však nemusí být tak snadné, jelikož na ostrově nefunguje mobilní připojení. Společnost Verizon Wireless však přislíbila rozmístění přenosných hotspotů, které by postiženým obyvatelům měly zajistit mobilní a internetové připojení, napsal New York Post.

Požár se rozšířil na většinu území ostrova a poničil i Lahainy. „Celé město je pryč,“ sdělila jedna z jeho zoufalých obyvatelek. Ta se jako stovky dalších pokoušela před ohněm ujet autem. Ve městě i na silnicích však vládl chaos a raději taky skočila do moře.

Ve čtvrtek odpoledne americký prezident schválil vyhlášení katastrofy. Na Maui tak bylo vysláno více než 100 vojáků a dalších pracovníků. „Modlíme se za všechny obyvatele Havaje. Dále na ostrovy zasíláme materiální pomoc,“ řekl Joe Biden a potvrdil spolupráci s havajským guvernérem Joshem Greenem.

Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem  - Reuters
Video se připravuje ...

Annika ( 12. srpna 2023 00:50 )

Kdo zaklada tyto ohne? http­s://rum­ble.co­m/v35m­h6y-icic-dr.-reiner-fuellmich-talks-with-peter-mac-isaac-why-are-cana***-forest.html

Zobrazit celou diskusi