Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Havaj v plamenech: 6 Čechů na Maui a záběry zkázy. Již 36 mrtvých, Biden vyhlásil stav katastrofy

Aktualizováno -
10. srpna 2023
21:53
Autor: ČTK, BLK, Mii - 
10. srpna 2023
10:45

Americký prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu katastrofy na Havaj, kterou zasáhly ničivé požáry. Na ostrově Maui, kde přišlo o život nejméně 36 lidí, hasiči dál bojují s plameny, úřady chtějí s příchodem nového dne pokračovat v evakuacích. Některá americká média požáry spojují s vlivem globálních klimatických změn. Plameny jsou nejničivější kolem města Lahaina na západě ostrova, kde oheň poškodil část historického centra a přiměl lidi prchat před živlem do moře. Na Maui je i šest českých občanů, uvedly Novinky.cz.

„Máme informace o šesti českých občanech pobývajících na ostrově Maui. Náš honorární konzulát je v kontaktu s místními orgány a o vývoji nás bude informovat,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Prezident Biden vyhlášením stavu katastrofy zpřístupnil lidem na Havaji dodatečnou federální podporu. Už v noci na dnešek nařídil pro Havajské ostrovy mobilizovat federální pomoc v podobě vojenské techniky a personálu. Dnešní vyhlášení stavu katastrofy uvolňuje finanční podporu pro obyvatele Maui, uvádí v oznámení Bílý dům. Podpora může zahrnovat příspěvky na dočasné ubytování nebo výhodné půjčky.

I bilance obětí by však podle agentury AP mohla dál narůstat s tím, jak se budou záchranáři dostávat do dalších zasažených oblastí. Už nyní jsou požáry, které na Maui vypukly v úterý, nejvíce smrtícím incidentem tohoto druhu od roku 2018, kdy požár v Kalifornii prakticky srovnal se zemí obec Paradise a zabil 85 lidí.

Požáry začali dostávat pod kontrolu

Na Maui i v noci na dnešek hořelo na více místech, ustal však silný vítr, který předtím komplikoval hašení a rozdmýchával požáry. Plameny se rychle rozšířily i kvůli suché vegetaci a místní obyvatele zaskočily.

„Byly to velké, rychle se šířící požáry a teprve nedávno jsme s nimi začali držet krok a začali je dostávat pod kontrolu,“ řekl dnes mluvčí havajského úřadu pro krizové situace.

Požáry na Havaji: Zničené letovisko Lahaina (10.8.2023) Požáry na Havaji: Zničené letovisko Lahaina (10.8.2023) | ČTK/AP Rick Bowmer

V akci i vojenské vrtulníky

Ostrov ve středu opustilo 11 000 lidí. Hasičům a pobřežní stráži na Havaji pomáhají s operacemi i vojenské vrtulníky Black Hawk, Chinook a Seahawk, které na oheň svrhly už 567 000 litrů vody, uvedl zástupce havajského odboru obrany Kenneth Hara.

„Prioritou je zachránit lidské životy, zabránit lidskému utrpení a pak zamezit vážným škodám na majetku,“ poznamenal Hara.

Oheň živený silným větrem se v suchých podmínkách rychle šířil a ostrovní stát překvapil. Na dříve rušných silnicích po sobě nechával shořelá auta a na místech historických budov kouřící trosky, popisuje agentura AP, podle níž bylo zničeno nebo poškozeno 271 domů.

Lahaina je oblíbenou turistickou destinací s historií sahající do 17. století. Úřady nyní od cest na ostrov odrazují, především od cest do Lahainy, nad kterou mohli až v noci na dnešek SELČ, když se vítr zklidnil, záchranáři přelétnout a zhodnotit rozsah škod.

Video  Ohnivé peklo na Havaji: Lidé před plameny prchali do oceánu  - South West News Service via Reuters Connect
Video se připravuje ...

„Sotva jsme se odtamtud dostali včas,“ popsali Kamuela Kawaakoa a Iiulia Yassoová svůj úprk z města zahaleného v kouři. Pár a jejich šestiletý syn si stihli vzít jen náhradní oblečení a utíkali, zatímco keře za nimi začínaly hořet. Cestu autem za zvuku požárních hlásičů jim ztěžovaly spadané sloupy elektrického a telefonního vedení, píše AP. Rodina je nyní v přístřešku pro evakuované a neví, jestli z jejich bytu něco zbylo.

V oblasti vyhořela i restaurace britského rockera a herce Micka Fleetwooda. Oznámil to na sociálních sítích. 

Viceguvernérka Havaje Sylvia Lukeová uvedla, že obnova ostrova, na kterém plameny ničí rozsáhlé plochy vegetace, „potrvá roky“.

Podle amerických médií jsou na Havaji podmínky pro vznik a šíření požárů stále častější. Deník The Washington Post uvádí, že mezi suchem na souostroví a klimatickou změnou způsobovanou lidskými aktivitami není jasné pojítko, avšak trend je takový, že v oblasti ubývají srážky a prodlužují se období suchých dní. List The New York Times zase píše, že klimatické změny učinily z místa proslulého bujnou vegetací „soudek s prachem“.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Annika ( 11. srpna 2023 05:11 )

Government zapaluje vegetaci. a svadi to na oteplovani nejenom na Hawaii deje se to po celem svete. Kanadsky dukaz http­s://rum­ble.co­m/v35m­h6y-icic-dr.-reiner-fuellmich-talks-with-peter-mac-isaac-why-are-cana***-forest.html

Zobrazit celou diskusi