Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Michaela (35) blecha nakazila tyfem: Nakonec přišel o obě ruce!

Autor: pma - 
23. července 2023
17:45

Michael (35) se ještě do nedávna živil jako údržbář, pomocník na festivalech a rád hlídal zvířata, ke kterým má velmi blízko. V polovině června se zdržoval u matky, které pomáhal zotavit se z náročné operace. To ale bohužel netušil, že se zdravotní obtíže budou zakrátko týkat i jeho. Před několika týdny u něj lékaři objevili tyfus. Ten na něj přenesla infikovaná blecha a lékaři museli Michaelovi amputovat obě ruce.

Jednoho dne se Američan Michael Kohlhof probudil a necítil se dobře. „Mysleli jsme si, že je to chřipka,“ sdělila Michaelova matka J’Leene Hardawayová. Její pětatřicetiletý syn ale přestal mít cit v nohou, vyrazili tedy na urgentní příjem do nemocnice. Tam se jeho stav ještě zhoršil. Američanovi začaly selhávat orgány a po septickém šoku musel být napojen na umělou plicní ventilaci.

„Báli se, že prodělal mozkovou smrt,“ svěřil se Michaelův bratr Greg. Verdikt lékařů všechny zaskočil. U muže byl zjistěn tyfus. Ten na něj zřejmě přenesla infikovaná blecha.

Rodina prosí o pomoc

I když je přenos bakteriálního onemocnění skrze bleší kousnutí výjimečný, v USA k němu ojediněle dochází v oblastiech Kalifornie, Havaje nebo Texasu. Neléčený tyfus může způsobit vážné poškození jater, ledvin, plic, srdce, ale i mozku. Mezi jedny z hlavních příznaků onemocnění patří zimnice, horečka, bolest svalů a těla, často i ztráta chuti k jídlu. Není tedy s podivem, že se Michaelova rodina nejprve domnívala, že má muž možná jen chřipku.

Lékaři museli kvůli tyfu Michaelovi amputovat obě ruce. Přišel také o část prstů na noze a část chodidel. Rodina se rozhodla založit i veřejnou sbírku, kde prosí o jakoukoliv finanční pomoc, kterou by příbuzní mohli využít na zaplacení náročné léčby.

Je silný a statečný

Američan se snaží s nepřízní osudu bojovat. „Myslím, že chce, aby lidé věděli, že takové věci venku jsou. Jsou tam blechy, jsou tam nemoci, tak buďte opatrní,“ sdělil bratr Greg.

„Překonal naše očekávání, je velmi silný a statečný. Má opravdu pozitivní pohled na věc, na který jsme všichni opravdu hrdí,“ řekla Michaelova přítelkyně Alishpa Masoodová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi