Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ohnivé peklo na Havaji: Požár má na svědomí nejméně 6 obětí. A nemocnice se plní popálenými

Aktualizováno -
10. srpna 2023
07:18
Autor: ČTK - 
9. srpna 2023
11:15

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala dnes agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.

„S lítostí musím oznámit, že těsně před tím, než jsme se ujal slova, bylo potvrzeno šest mrtvých,“ řekl Bissen na tiskové konferenci dnes po desáté hodině ráno místního času (22:00 SELČ). Zdůraznil, že bilance obětí je zatím pouze provizorní, protože na ostrově pokračují záchranné operace.

Problémy s požáry se na Havajských ostrovech zdramatizovaly v úterý, kdy viceguvernérka Sylvia Lukeová vyhlásila stav nouze a mobilizovala národní gardu. Na Maui od té doby zůstává bez proudu asi 15 000 odběratelů, tedy zhruba desetina populace.

Práci hasičů ztěžuje silný vítr s nárazy o rychlosti až okolo 100 kilometrů v hodině, kvůli kterému nemohou vzlétnout hasicí vrtulníky. Vítr ale také poráží stromy a elektrické vedení, přes které se hasiči obtížně dostávají na místa požáru i po zemi, informovala agentura AP.

Nejdramatičtější záběry dnes přicházely z letoviska Lahaina, kde zřejmě plameny zničily desítky obytných domů a podniků. Videa v amerických médiích ukazovala kouř a oheň i v zastavěných oblastech, přesný rozsah škod a evakuací ve třináctitisícovém městě však nebyl ihned jasný.

Záchranáři nedaleko města vytáhli z oceánu 12 lidí, kteří byli v úprku před plameny a kouřem nuceni vlézt do vody.

„Nejezděte do města Lahaina,“ vyhlásilo vedení zdejšího okresu těsně předtím, než v oblasti uzavřelo silnice pro všechny kromě krizových pracovníků. S plameny mezitím hasiči bojovali také v centrální části ostrova. Na největším letišti na ostrově podle úřadů uvízlo asi 1800 cestujících.

Nemocnice na Maui se mezitím plnily lidmi s popáleninami a otravou kouřem, lékaři je však musejí nechat letecky převážet na jiné ostrovy, jelikož na Maui nedisponují vybavením k léčbě vážných popálenin.

„Potýkáme se také s problémy ohledně přepravy. Nefungují telefony, mobily ani tísňová volání. Z okresu Maui se nejde dovolat do západního Lahaina,“ popsala televizi CNN Lukeová. Satelitní telefony jsou podle ní nyní jediným spolehlivým způsobem komunikace.

Na sousedním ostrově Havaj mezitím federální úřady vyhlásily stav přírodní katastrofy, který umožní uvolnit prostředky pro ohroženou vesnici s asi 200 domy a 500 lidmi. Oheň se tam v tu chvíli šířil nekontrolovaně a spálil nejméně 243 hektarů vegetace, píše AP.

Za silný vítr podle Národní meteorologické služby (NWS) zčásti může hurikán Dora, který ostrov míjí z jižní strany v bezpečné vzdálenosti asi 800 kilometrů. U Havaje se nyní nachází tlaková níže spojená s Dorou z jihu a tlaková výše ze severu. „Suché počasí a nárazy větru společně vytvářejí podmínky, ve kterých se již existující požáry snadno šíří,“ popsal meteorolog z Honolulu Jeff Powell.

Vítr by měl na souostroví ke konci dne slábnout, déšť, který by pomohl hasičům, se však neočekává. Guvernér Josh Green, který se vrací ze soukromé cesty, v prohlášení uvedl, že požáry si zřejmě vyžádají oběti na životech. „Utrpěli jsme strašlivou katastrofu... Lahaina na Maui byla zničena a stovky místních rodin byly vyhnány z domovů,“ citovala jej CNN.

Americký prezident Joe Biden nařídil mobilizaci všech dostupných federálních prostředků na pomoc. Zároveň uvedl, že do záchranných prací na Havajských ostrovech se zapojí i pobřežní stráž a námořnictvo, zatímco námořní pěchota poskytla pro boj s požáry vrtulníky Black Hawk

Podobné požáry jsou vzácné

Požáry na Havaji se liší od těch, které se každoročně objevují na západě Spojených států. Vznikají spíše na rozlehlých travnatých plochách v sušších částech ostrova a jsou obyčejně méně rozsáhlé než ty pevninské.

Požáry byly nicméně na Havaji i dalších tropických ostrovech vzácné před příchodem lidí a tamní přírodní ekosystémy se vyvíjely bez nich. Když se nyní požáry objeví, znamenají proto potenciálně větší škodu pro životní prostředí. Plameny například spalují vegetaci a s větrem odnášejí suchou půdu. Pokud po požáru následuje silný déšť, vyplavený materiál může s vodou spadnout do oceánu a dusit korálové útesy, píše AP.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi