Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žraločí hrozba na dovolené: Které vody jsou nejméně bezpečné? Nebezpečí číhá i v exotických rájích

  • Autor: Darina Jíchová - 
    5. 8. 2023
    05:00

    Turisty i letos láká moře - a vždycky lákalo, nicméně teplé vody skýtají i mnohá nebezpečí. Jedním z nich jsou žraloci, kteří se stále častěji vyskytují při mělčinách a způsobují zranění, či dokonce smrt, jako například červnový útok predátora v Hurghadě, který usmrtil mladého Rusa. Nejsou to ale jen dovolenkové resorty a vyloženě exotické destinace, jako je třeba Havaj, kde lidé občas vyhlédnou k moři se strachem, že uvidí nad hladinou obávanou ploutev. Také v New Yorku se zvýšily hlídky poté, co zaznamenaly až 5 útoků predátora během 2 dní. Pohled do toho, které vody jsou na žraloky nejnebezpečnější, přinesla stanice CNN.

    Přestože strach ze žraloků roste, vědci upozorňují, že pravděpodobnost takového útoku je velmi nízká, podle všeho dokonce jedna ku čtyřem milionům, nebo to alespoň tvrdí průzkum Mezinárodního seznamu žraločích útoků (ISAF). Na televizním kanálu Discovery Channel koncem července proběhl pravidelný „Žraločí týden“ zaměřený právě na tyto paryby a jejich význam pro ekosystém oceánu.

  • 1.Útoky žraloků

    V minulovém roce došlo k 57 potvrzeným nevyprovokovaným útokům žraloka, 5 z nich bylo smrtelných. Nicméně jsou místa na světě, kde jsou útoky mnohem častější a každoročně jich právě v těchto oblastech přibývá. CNN nabídla výběr z míst, kde v letech 2012 až 2021 došlo k nejvíce potvrzeným útokům.

  • 2.Florida

    Poměrně asi nechtěné prvenství si vydobyla americká slunná Florida, kde ve zmiňovaném údobí došlo ke 259 útokům zakončeným kousnutím člověka. Podle všeho jsou v největším ohrožení surfaři, a to mezi 14. a 15. hodinou odpoledne, zvláště pak v září, uvádí statistika ISAF.

    Okres Volusia se známou pláží Daytona byl překřtěn na „Hlavní město žraločích kousanců“, epicentrem napadení je pak pláž New Smyrna.

  • 3.Austrálie

    V loňském roce Austrálie zaznamenala 9 nevyprovokovaných útoků predátora, čtyři z nich byly v Novém Jížním Walesu, čtyři v Západní Austrálii a jeden ve Victorii. Ve sledovaném období je pak registrováno 143 žraločích pokousání. Vědci varují, že žralok spíše zaútočí na člověka na surfu nebo paddleboardu. „Zkuste kolem sebe necákat, to je zvuk, který predátorům evokuje mrskající se ryby,“ uvedl Gavin Naylor z floridského projektu zaměřeného na výzkum žraloků.

  • 4.Havaj

    Ani havajskému ráji se nevyhýbají paryby, v letech 2012-2021 šlo o 76 napadení. Nejčastější jsou na druhém největším ostrově sousoostroví Maui. Mimo surfaře a další milovníky vodních sportů jsou v ohrožení hlavně rybáři na malých loďkách. Kolem Havaje se vyskytují převážně žraloci tygří.

  • 5.Jihoafrická republika

    Vody kolem jihoafrického pobřeží patří k těm chladnějším, přítomnost žraloků je však poměrně častá. V letech 2012 až 2021 bylo zaznamenáno 29 útoků, šest z nich bylo smrtelných. Při pobřeží Gansbaai jsou k zahlédnutí žraloci bílí, i když jak ISAF upozorňuje, v poslední době je odsud „vyhnaly“ kosatky.

    Jihoafrické pobřeží Jihoafrické pobřeží | Reuters

  • 6.Jižní Karolína

    Hned několik amerických států se umístilo na žebříčku nejnebezpečnějších vod s ohledem na výskyt žraloků. Jižní Karolína ve zkoumaném období nahlásila 45 útoků vedoucí ke zraněním, naštěstí žádné z napadení parybou neskončilo smrtí. Co se oblastí týče, nejfrekventovaněji se žraloci objevují ve vodách kolem Charlestonu, Horry a Beaufortu.

    „Pokud vstupujete do oceánu, musíte vzít na vědomí, že k takovému útoku může dojít. Naštěstí lidé nejsou tak úplně hlavní menu pro žraloky a žraloci se lidem převážně vyhýbají,“ komentoval specialista Neil Hammerschlag.

  • 7.Kalifornie

    Úplně prosty žraloků nejsou ani kalifornské vody, ve zkoumané dekádě zde vědci zachytili 29 napadení. Epicentrem je pak beze sporu San Diego, to od roku 1926 zaznamenalo 20 nevyprovokovaných útoků paryb. Přestože některé statistiky uvádějí, že nebezpečná doba pro koupání je letní odpoledne, podle vědců je mnohem nebezpečnější koupat se při úsvitu nebo při západu slunce.

    „Většina útoků žraloka je případ chybného úsudku, kvůli nízké viditelnosti a schopnosti identifikovat kořist si často žraloci pletou lidi se svým obvyklým úlovkem,“ řekl expert na žraloky Richard Peirce.

    Video  Hororový moment: Do člunu s turisty se zakousl žralok  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 8.Severní Karolína

    Okres Brunswick je letním rájem tohoto amerického státu, je plný pláží a také místem, které frekventují žraloci, od roku 1935 zde útočili 17krát. Ve zkoumaných letech zaregistrovali místní pozorovatelé 31 napadení žralokem. „Severokarolinské vody leží na několika důležitých migračních linkách pro mnoho druhů,“ vysvětlil expert Chuch Bangley. „To znamená, že většina žraloků vyskytujících se u amerických pobřeží se objeví právě zde.“

  • 9.Nejnebezpečnější místo světě

    Ostrov Réunion zaznamenal 19 útoků, z toho 8 smrtelných, to z něj činí nejnebezpečnější místo na světě z hlediska žraločích napadení. Vědci jeho vodám přezdívají „žraločí dálnice“, plavou tudy totiž predátoři mezi Austrálií a Jihoafrickou republikou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi