Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po pádu přišel i výskok: Biden šokoval, když se „složil“ na pódiu před kadety. Vzal to s úsměvem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. června 2023
09:51
Autor: simao, mav, Darina Jíchová - 
1. června 2023
22:18

Prezident USA Joe Biden má za sebou nepříjemný karambol. Při návštěvě Colorada totiž zakopl a upadl přímo na pódiu během předávání diplomů na slavnostní promoci kadetů Akademie letectva (Air Force Academy), uvádí BBC. Ještě ten den však Biden ukázal, že si umí udělat srandu sám ze sebe a s novináři vtipkoval o tom, jak ho "složil pytel" a předvedl i povyskočení.

Pád osmdesátiletého nejstaršího úřadujícího prezidenta USA zachytili fotografové i kamery. Biden se po zakopnutí skácel na zem, na nohy mu museli pomáhat přítomní zástupci letecké akademie. Ke své židli už pak došel bez pomoci, stejně tak později k autu.

Jak BBC upozorňuje, prezident podle tiskové zprávy Bílého domu zakopl o pytel s pískem. Předtím přitom stál na pódiu zhruba hodinu a půl, aby si potřásl s každým z 921 promujících kadetů, uvádí web. „Je v pořádku. Na pódiu byl pytel s pískem, když si potřásal rukou,“ komentoval na twitteru ředitel komunikace Bílého domu Ben LaBolt. Sám prezident se ani později k incidentu nevyjadřoval.

Biden přitom v dubnu spustil kampaň před prezidentskými volbami 2024, ve kterých hodlá znovu kandidovat. „Každá generace zažívá okamžik, kdy se musí postavit za demokracii. Postavit se za své základní svobody. Jsem přesvědčen, že tohle je ten náš,“ vzkazoval tehdy zástupce demokratů v Bílém domě Biden.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety.  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

Nyní měli však v Coloradu dost práce, aby postavili prezidenta na nohy, doslova. Otazníky se opakovaně vznáší nad zdravotním stavem a kondicí prezidenta. Sám si z toho v projevu ke kadetům dělal legraci: „Hlásil jsem se na námořní akademii, když jsem před 300 lety maturoval,“ pronesl podle CNN.

Jeho vyzyvatel z posledních voleb - a možná i z nadcházejících za rok - Donald Trump je o čtyři roky mladší. O rivalově pádu se doslechl zrovna při tiskové konferenci. „Doufám, že se nezranil,“ reagoval. „Člověk musí být opatrný. Třeba i pajdat dolů z rampy,“ připomněl květen 2021, kdy měl sám problém sejít po rampě z pódia, shodou okolností na vojenské akademii West Point.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Manowar ( 2. června 2023 15:36 )

To si se koukal do zrcadla.

JaNat ( 2. června 2023 14:00 )

Tenhle dementní a senilní stařec dělá už od války v Iráku jen a jen problémy, ale je spřízněn se zbrojovkami a tak se mu vše promine.

Jean Sorbone ( 2. června 2023 13:42 )

To asi znáte osobně, když vás po zavíračce vyhazují z putyky. A vážený Zeman je pořád v duševní kondici na rozdíl od vás, který už máte totálně vylitý mozek.

Tara-Tara ( 2. června 2023 13:21 )

on někde exprezident Zeman padal na zem ?????

Tara-Tara ( 2. června 2023 13:20 )

hlavně, že se tomu smál jako tydýt, když se tam válel

Zobrazit celou diskusi