Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zkáza na Havaji: Už 55 mrtvých! Letovisko Lahaiana jak po výbuchu bomby, 10 Čechů mimo nebezpečí

Aktualizováno -
11. srpna 2023
16:03
Autor: ČTK, simao - 
11. srpna 2023
06:50

Počet obětí ničivých lesních požárů na havajském ostrově Maui vystoupil na 55. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout. Na Maui je přitom i 10 českých turistů, původně se mluvilo o 12. Ti jsou mimo nebezpečí, oznámilo ministerstvo zahraničí.

Požáry na Maui Green označil za pravděpodobně „nejhorší přírodní katastrofu v historii státu Havaj“. Podle guvernéra lze očekávat, že počet obětí poroste, jelikož pátrání po nezvěstných pokračuje. Na tiskové konferenci guvernér také uvedl, že bude potřeba ubytovat tisíce lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Horší než tsunami

Úřady se nyní snaží zajistit 2000 pokojů a budou kontaktovat hotely. Guvernér apeloval také na místní obyvatele. „Pokud máte možnost někoho ubytovat, prosím zvažte to,“ řekl.

V rozhovoru se CNN Green zmínil tsunami z roku 1960, která si vyžádala 61 mrtvých. „Obávám se, že počet mrtvých bude tentokrát výrazně vyšší,“ uvedl.

Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Na Maui, který je s rozlohou přes 1800 kilometrů čtverečných po Havaji druhým největším z osmi hlavních havajských ostrovů v severovýchodní části Pacifiku, v úterý večer propukly nejméně tři požáry.

Silný vítr na ostrově napomáhal šíření plamenů a ztěžoval práci záchranným složkám. Požár způsobil exploze na čerpacích stanicích a v přístavních skladech pohonných hmot a zničil i lodě kotvící u pobřeží. Plameny se rozšířily tak rychle, že někteří obyvatelé museli před živlem prchat do oceánu.

Totálně zdevastovaná Lahaina

Nejvíce postiženo bylo město Lahaina na západě ostrova, kde plameny podle leteckých záběrů zničily celé čtvrti, včetně historického centra. Podle úřadů je požár, který zasáhl město Lahaina, nyní pod kontrolou z 80 procent, uvedl zpravodajský web CNN.

Hasiči bojují s dalšími dvěma velkými požáry ve východnější části ostrova, přičemž bližší z nich v Kihei je pod kontrolou z 70 procent. Třetí požár zasáhl kopce ve střední části ostrova.

V Lahaině, které kdysi bylo hlavním městem havajského království, to nyní podle zpravodaje CNN Billa Weira vypadá, „jako by tam vybuchla bomba“. „Plameny se rozšířily tak rychle, že celé domy shořely během několika minut, “ uvedl.

Na sociálních sítích se dříve objevilo video, které zachycuje, jak na jedné z ulic ve městě hoří téměř každý dům. Autor videa byl podle agentury AP evakuován do bezpečí a čeká, až se bude moci vrátit domů.

Guvernér Green zveřejnil video poté, co prošel částí požárem zdevastovaného města. V pozadí jsou vidět trosky budov, z nichž stále stoupá kouř. „Za mnou můžete vidět zkázu v Lahaině... je to neuvěřitelné, je to tragické, byla zničena,“ uvedl s tím, že počet smrtelných obětí bude zřejmě stoupat, stovky rodin byly vysídleny a obnova města bude trvat.

Televizi CNN Green řekl, že požár podle nynějších odhadů zničil asi 1700 budov, včetně 80 procent Lahainy. Více než 2000 lidí strávilo podle guvernéra uplynulou noc v nouzovém ubytování a bez elektřiny je na Maui stále 11 000 lidí.

14 tisíc evakuovaných turistů

Podle havajského úřadu pro cestovní ruch se od úterý podařilo z ostrova Maui evakuovat již 14 000 turistů. Ve čtvrtek po 18:00 místního času (pátek 6:00 SELČ) úřady odhadovaly, že se počet evakuovaných do konce dne zvýší o dalších 14 500.

Mnoho dalších lidí ale skončilo ve sportovních halách, kde přespávají na matracích a ve spacácích. Někteří utrpěli popáleniny a další zranění. Pomoci do jednoho z těchto stadionů přišla podle BBC známá moderátorka Oprah Winfreyová, která má na ostrově dům.

Kolik lidí se stále pohřešuje, není zcela jasné. „Upřímně, nevíme,“ uvedl policejní ředitel John Pelletier. „Problém je v tom, že nejde elektřina. Není tu internet. Není tu žádné rádiové pokrytí,“ dodal.

Zároveň naznačil, že v Lahaině může být mnoho dosud nenalezených mrtvých. „Město Lahaina je nyní posvátnou půdou,“ řekl s odkazem na pozůstatky, které ještě nebyly nalezeny. „Musíme je dostat ven,“ dodal.

Češi mimo nebezpečí

Na havajském ostrově Maui zasaženém požáry je podle informací Černínského paláce 10 českých občanů, všichni jsou mimo nebezpečí.

Turistům mířícím na Havaj ale doporučuje české ministerstvo zahraničí sledovat situaci na webu ostrovů. Požárem je zasažena i část hlavního havajského ostrova, tam ale nebezpečí v turistických oblastech nehrozí. Úřad je v kontaktu s honorární konzulkou na Honolulu, která je v telefonickém spojení s blízkými českých občanů a poskytuje jim informace. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Podle Wernerové požáry nezasáhly turistické resorty a daří se je lokalizovat. Poničeny jsou však mimo jiné věže pro přenos mobilního signálu a kvůli větru může být ohněm dál ohrožena většina závětrných oblastí. Zasažené lokality jsou zcela uzavřené a bez elektřiny, dodala mluvčí MZV.

Video  Ohnivé peklo na Havaji: Lidé před plameny prchali do oceánu.  - South West News Service via Reuters Connect
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi