Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Další turistický ráj v plamenech: Na Sardinii evakuovali stovky turistů, oheň se blíží k plážím

Autor: ČTK - 
6. srpna 2023
20:40

Stovky lidí dnes musely být evakuovány na severovýchodě Sardinie kvůli lesním požárům, které se tam rychle šíří kvůli silnému větru. Lesy hoří na tomto italském ostrově i nedaleko turistických letovisek na jihu, informoval server televize SkyTG24. S lesními požáry bojují i na jihu Španělska a v centrální a jižní části Portugalska.

Asi šest set lidí museli dnes evakuovat na severovýchodním pobřeží Sardinie u obce Posada, kde požár lesa vypukl kolem druhé hodiny odpoledne a kvůli větru se rychle rozšířil. Bojují s ním desítky hasičů s několika hasicími letadly.

Lesy hoří i na jihu Sardinie nedaleko oblíbené pláže Poetto ve městě Cagliari a také na jihovýchodě u letoviska Porto Corallo a v oblasti Feraxi, kde byli podle italské televize evakuováni i turisté.

Celkem evidují nyní na Sardinii asi čtyři desítky požárů, z toho 12 je větších rozměrů.

Ve Španělsku se podařilo uhasit lesní požár v Katalánsku v oblasti Girony nedaleko hranic s Francií, kde plameny zničily na 600 hektarů. Dnes dostali hasiči pod kontrolu také požár v provincii Huelva v jihošpanělské Andalusii. Také dnes se ale rozhořely lesy v provincii Cádiz na jihu země, kde je v plamenech borový les parku Las Canteras u města Puerto Real. To leží blízko města Cádiz a jde rovněž o turisticky oblíbenou oblast.

K šíření požárů přispívá sucho a vysoké teploty, v pondělí Španělsko čeká další vlna veder, teploty mají na jihu přesahovat opět 40 stupňů Celsia. Vysoké teploty kolem 40 stupňů budou dál sužovat také jih Portugalska, kde se dnes rozhořel nový lesní požár u obce Odemira. Od pátku bojují hasiči s rozsáhlým požárem u města Castelo Branco v centrální části Portugalska, kde v sobotu úřady požádaly o pomoc sousední Španělsko. V této oblasti se už dnes situace zlepšila, stále tam ale zůstávají stovky hasičů.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 07:42 )

Kolik dovolenkových rájů ti Češi mají? To je všude samej ráj. Bulvár se snad urájuje .

krapotkin ( 7. srpna 2023 07:53 )

Islámisté se stále snaží uzpůsobit život v Evropě svým pouštním podmínkám. Díky Merkelové jich stále přibývá.

Zobrazit celou diskusi