Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Letní Paříž: Kam k vodě a na levnější pivo či víno? A další lákadla pro turisty

Autor: Anna Marie Bukovanská - 
6. srpna 2023
05:00

Při prázdninové návštěvě Paříže turisté z Česka ještě nemusí zbankrotovat. Také ve francouzské metropoli najde poměrně v centru místa, kde jsou ceny o několik eur nižší. V horkých dnech navíc město nabízí hned několik možností, kde si můžou uchození cestovatelé smočit nohy ve vodě. 

Mapa Paříže připomíná tvar šneka. Město se člení na takzvané „arrondissementy“, v úplném centru začíná první z nich a spirálovitě se vine až do městské části číslo dvacet. 20. obvod ale zdaleka není okrajový, jak by se na první pohled mohlo zdát. Paříž ještě lemuje široká vrstva předměstí.

Na první pohled by si turista vybíral ubytování v prvních několika obvodech. V první části se rozkládá  bývalý královský palác a nynější muzeum Louvre, ve „čtyřce“ se nachází Pařížské radnice Hôtel de Ville, arrondissement číslo 5 pokrývá Latinská čtvrť, pod číslem 7 najdeme Eiffelovu věž. Už Montmartre v 18. obvodu se zdá být trochu z ruky.

Přesto může být práve dvacítka ideálním místem, kde se návštěvník Paříže může ubytovat. Když vyjde třeba ze secesní stanice metra Ménilmontant, v živoucí čtvrti najde bary a nají se tam i po půlnoci.

Za francouzskou palačinku naplněnou sýrem a šunkou tady zaplatí až o tři eura méně než jinde. Narazíte také na francouzskou obdobu večerek. Ráno naopak potěší „marché“ s čerstvou zeleninou, ovocem, rybami, oblečením, suvenýry a mnoha dalšími věcmi. Lidé tu jsou uvolnění a klidně se pobaví i s turisty. Stále se tu však vyplatí alespoň základní znalost jazyka.

Někoho mohou v Paříži překvapit extrémně malé hotelové pokoje, což se napříč celým městem moc neliší. Mnohdy nedisponují klimatizací a návštěvníky mohou zaskočit komáři.

V parných dnech hlavní město Francie nabízí spoustu možností, jak posedět u vody. Přehřátí výletníci se mohou vydat k Seině, která centrem protéká. Stačí zamířit třeba na poslední dva přírodní ostrovy, Île de la Cité a Île Saint-Louis. Jsou to malebná místa s různými podniky, které jsou však trochu dražší.  Na prvním zmíněném ostrůvku se nachází Notre-Dame, které po ničivém požáru v roce 2019 stále prochází rekonstrukcí.

Paříž v létě 2023. Paříž v létě 2023. | Blesk/Anna Bukovanská

Na březích Seiny by lidé neměli minout „bukinisty“, pouliční antikváře s tmavozelenými stánky. Mají v nabídce staré tisky i knihy.

Paříž v létě 2023. Paříž v létě 2023. | Blesk/Anna Bukovanská

Město je však protkané i vodnými kanály, například Svatomartinským poblíž náměstí Bastily. Pokud se cestovatelé chtějí podívat do jiných končin, můžou vyrazit na nábřeží „Quai de la Loire“. Přestože název odkazuje na Loiru, tato řeka město neprotíná. Můžou si tam smočit nohy v kanálu Villette.

Toto místo už je ale na rozdíl od Svatomartinského kanálu trochu dál severovýchodním směrem. Zájemci můžou nasednout třeba do metra a vystoupit na stanici „Stalingrad“. Vzdálenější poloha však ještě neznamená, že by tam bylo liduprázdno. Turisticky méně prázdné místo láká zdejší obyvatele.

Češi při bloudění Paříží snadno dostanou chuť na pivo. Přestože je Francie spíš vinařskou zemí, koupit si turisté můžou například štrasburské pivo Kronenbourg. Na levné pivo si můžou zajít do srdečné hospůdky Le Sully poblíž zastávky metra Strasbourg–Saint-Denis. Za točené pivo Meteor tam zaplatí tři eura. Když se místního hospodského zeptáte, dovolí vám vzít si k pivu i jídlo třeba z kurdského podniku hned naproti.

V různých podnicích ale mohou vyzkoušet i jiné osvěžující nápoje, například „Kir“. Jde o bílé víno smíchané s alkoholickým likérem „Créme de Cassis“ z černého rybízu. Někdy se podává jako varianta vinného střiku. Typický je také anýzový nápoj Pastis smíchaný s vodou a ledem.

Když si milovníci vína chtějí koupit celou lahev, rozhodně mohou jít do jednoho z místních supermarketů značky Franprix, Monoprix či třeba Carrefour. Ještě lepší možností jsou obchůdky s nápisem Nicolas. Na víno se přímo specializují a zákazníci v něm vyberou kvalitnější a cenově výhodnější produkty. Některé lahve jsou i zlevněné.

Nejen víno však lidé najdou v obchodech, které jsou pro jeho prodej přímo určené. Také pro sýry mohou kromě supermarketu zajít do „fromagerie“, pro masné výrobky zase do „charcuterie“. Nejlepší bagety zakoupí u „boulangera“, kde si můžou dopřát třeba i sendvič „croque-monsieur“.

Při procházkách Paříží ale člověk narazí i na smutnější připomínky francouzské historie. Jde například o klub Bataclan, kde v listopadu 2015 došlo k jednomu z teroristických útoků a zemřelo osm lidí. Tragickou událost připomíná cedule, u které se někteří kolemjdoucí zastavují.

Paříž v létě 2023. Paříž v létě 2023. | Blesk/Anna Bukovanská

Odsud člověk za deset minut dojde do ulice Nicolase Apperta, kde dříve sídlila redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo. V lednu téhož roku ji však vystříleli bratři Kouachiovi a přeživší novináři nyní sídlí jinde. Nachází se na zapadlejším, tišším místě, možná i proto si ho lidé nevšimnou. 

Paříž v létě 2023. Paříž v létě 2023. | Blesk/Anna Bukovanská

Dobrodružní cestovatelé se můžou jít podívat na pařížské brutalistické budovy. Musí si ale dát pozor na skutečnost, že některé se nachází na sídlištích a fungují jako sociální bydlení. Například v komplexu Les Espaces d'Abraxas by tak neměli fotit ani natáčet, pokud nechtějí pobouřit místní. Když lidé chtějí raději zůstat u tradičních muzeí typu Louvre, hodí se jim zarezervovat si vstupenky ještě před příjezdem, aby se vyhnuli dlouhé frontě.

Co se týče protestů, v Paříži jde o běžnou záležitost. Největší vlna demonstrací proti důchodové reformě a smrti sedmnáctiletého chlapce z Nanterre už zemi pravděpodobně minuly a výlet do francouzské metropole by mohly ohrozit „menší“ stávky řidičů autobusů, taxikářů a podobně. Pokud se však nedotknou samotného letu, víc by výlet ovlivnit neměly.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 6. srpna 2023 14:12 )

Ce est ca et ne ce jamais..Vubec nejlevnejsi jsoujakečsi placky, ktere prodavaci pripravuji ve vecrnich hodninach....Cesky turista by se tim jako veceri mohl spokojit

Zobrazit celou diskusi