Na cesty do zahraničí si Češi balí do kufru lahev domácí slivovice nebo jiné pálenky. A věří, že se jim trable v Egyptě, Tunisku a dalších destinacích spolehlivě vyhnou.

 „Kdo nechce mít v těchto zemích střevní potíže, tak je zaručená vyzkoušená a stoprocentní prevence ihned po příjezdu zakoupit koňak či slivovici a dát si každé ráno na lačný žaludek štamprličku a nic vás nepostihne,“ radí cestovatelka Věra, která se už léta řídí podle návodu svého bulharského tchána a tvrdí, že na dovolených žádné problémy nemá. „Ale co dětem, těm se tato stará známá medicína dát nemůže,“ přemýšlí o problematice prevence na sociální sítí paní Marcela. Je víra ve všemocnost oblíbené pálenky jen národní tradicí, nebo má opodstatněný základ? 

To, že má alkohol dezinfekční účinek, je nezpochybnitelný fakt. „S oblibou tradovaná rada, že pitím alkoholu na dovolené snížíme riziko střevních infekcí, vychází z logické úvahy – alkohol ve vyšších koncentracích zabíjí bakterie i viry. Například většina dezinfekčních prostředků proti covidu obsahuje okolo 70 % čistého alkoholu,“ vysvětluje pro Blesk předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP MUDr. Pavel Dlouhý.