Turisté rozhodli: 10 nejoblíbenějších českých pochoutek! První místo překvapí

  • 10 nejoblíbenějších českých pochoutek
    Autor: btk - 
    Dnes
    05:00

    Gastronomický server Taste Atlas zveřejnil žebříček nejoblíbenějších českých potravin podle turistů. Na seznam se dostal například tradiční lovecký salám, škvarky či olomoucké tvarůžky. První místo některé překvapí.

  • 1.Křížaly

    Desáté místo obsadila oblíbená svačinka z jablek. Nakrájené jablka se pomalu suší na vzduchu či dehydratují v troubě. „V závislosti na velikosti a řezu se jejich struktura liší od tenkých křupavých až po silné a žvýkavé,“ napsal server Taste Atlas

    10. Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou. 10. Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou. | Profimedia.cz

  • 2.Škvarky

    Škvarky mají svůj původ na Balkáně, v Česku se škarky tradičně servírují na krajíci chleba. „Tato varianta vepřových škvarků se vyrábí tepelným extrahováním tuku ze sádla. Sádlo se obvykle nakrájí na kostky a smaží se ve vlastním tuku, dokud se nerozpustí a v hrnci nezůstanou tvrdé a křupavé vepřové škvarky,“ stojí na zmíněném webu. 

    9. Škvarky 9. Škvarky | reprofoto TV JOJ

  • 3.Tradiční lovecký salám

    Tradiční lovecký salám byl na našem území už na počátku 20. století. Proces studeného uzení salámu dodává jeho význačnou vůni. Vyrábí se ze směsi hovězího a vepřového masa s přídavkem mletého pepře, cukru, česneku, mletého hřebíčku a kolagenových střev.

    lovecký salám lovecký salám | archiv Blesku
  • 4.Pražská šunka

    Pražská šunka patří k nejznámějším českým masným výrobkům. Připravuje se s kostí, vykostěná, ale i konzervovaná. Název se používá už od 60. let 19. století.

    7. Pražská šunka 7. Pražská šunka | Profimedia.cz

  • 5.Jablka odrůdy Opál

    Zkřížením odrůd Golden Delicious a Topaz dal v Ústavu experimentální botaniky AVČR vzniknout odrudě Opál. Tato sladká odrůda s nádechem banánu, hrušky a kokosu, se často používá do salátů, koláčů a na dorty. 

    6. Jablka odrůdy Opál 6. Jablka odrůdy Opál | Profimedia.cz
  • 6.Niva

    Páté místo žebříčku obsadila chlouba Jižních Čech - Niva. Oblíbená je už od roku 1951. Nejlepší je v kombinaci s černými olivami, krekry, celerem, okurkami či se sklenkou vína. 

    5. Niva 5. Niva | profimedia.cz

  • 7.Špekáčky

    Bramborovou medaili získaly tradiční špekáčky. Tato klobása má na našem území tradici dlouhou už více než 100 let. Specialita je navíc chráněna Evropskou unií.

    4. Špekáček na ohni 4. Špekáček na ohni | Náš Grunt
  • 8.Uzené maso

    Na nejnižší stupeň vítězů turisté posadili uzené maso. „(...) uzené výrobky se mohou podávat jako hlavní chod, obvykle s knedlíky, bramborovou kaší nebo hráškem,“ napsal web Taste Atlas.

    3. Uzené maso 3. Uzené maso | red
  • 9.Olomoucké tvarůžky

    Není žádným překvapením, že na seznamu nejoblíbenějších pokrmů nechybí ani Olomoucké tvarůžky. Zahraniční jedlíci pochoutku umístili rovnou na druhé místo. 

    2. Olomoucké tvarůžky 2. Olomoucké tvarůžky | Foto: scom, archiv

  • 10.Tlačenka

    První příčku ukořištila tlačenka. Vepřová pochoutka se vyrábí při zabijačce, přičemž svou drsnou texturou připomíná hrubou paštiku. Podává se s nakrájenou syrovou cibulí, chlebem a trochou octa.

    Domácí tlačenka Domácí tlačenka | Scom

  • 11.Galerie

    Podívejte se na žebříček i v naší galerii.

    Video  Recept: Škvarková pomazánka  - Videoredakce ženských webů
    Video se připravuje ...

Michaela Černá ( 9. listopadu 2025 06:30 )

Ale Češi nedávají přednost jablíčkúm a křížalám. Proto vedou v rakovině tlustého streva a v cévních onemocněních. Ale dobroty to jsou, to se musí nechat.

Zobrazit celou diskusi