Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pekelná noc ve Francii: Rabování, požáry a stovky zadržených. Macron svolal krizový štáb

Aktualizováno -
30. června 2023
15:26
Autor: ČTK, Mii - 
30. června 2023
06:35

Francie zažila již potřetí za sebou noc plnou chaosu a výtržností v ulicích měst, napsala agentura AFP. Podle jejích zdrojů byla situace v noci na dnešek nejhorší zejména v Paříži a jejím okolí, těžkou noc poznamenanou požáry ale hlásily například i úřady v severofrancouzském Lille. Policie zadržela 667 lidí. Zejména mladí Francouzi vyšli do ulic poté, co policie v úterý při silniční kontrole zastřelila 17letého mladíka. Francouzský prezident Emmanuel Macron svolal krizový štáb a předčasně opustil unijní summit v Bruselu. Druhé největší francouzské město Marseille rozhodlo o zákazu veřejných protestů. Hromadná doprava přestane jezdit dnes po sedmé večer, píše Reuters.

„Naši policisté, četnícia hasiči včera v noci opět statečně čelili nebývalému násilí. V souladu s mými jednoznačnými pokyny provedli 667 zatčení,“ uvedl dnes ráno francouzský ministr vnitra na twitteru. Bezpečnostní složky se nyní podle zprávy citované policejním zdrojem AFP obávají, že se násilí během několika následujících nocí stane „plošným“.

V Paříži na ulici Rivoli, která vede k muzeu Louvre, lidé vyrabovali několik obchodů a další zapálili. Požáry, rabování a ohňostroje provázely v noci obyvatele nejen v centru, ale i na většině předměstí, kde zábavní pyrotechnikou stříleli lidé na policisty a zapalovali vše od popelnic přes auta po autobusy.

Nejméně tři města podle AFP zavedla v různých podobách zákaz nočního vycházení po několik následujících dní.

Pernou noc zažili hasiči v Lille, kteří se přesouvali od jednoho požáru k druhému. Plameny zachvátily obchody, domy, kanceláře, radnice či divadlo, ale i několik základních škol, lidé, zejména „velmi mladí“, také ve velkém rabovali obchody a supermarkety, uvedly místní úřady.

„Incidenty jsme zaznamenali po celé Francii, ale situace v regionu Île-de-France a v Paříži byla mimořádně napjatá, policie nebyla schopna vzhledem k velkému počtu případů vše zvládnout,“ řekl AFP vysoce postavený policejní zdroj. Jiný anonymní zdroj z francouzského kabinetu uvedl, že násilností bylo méně, než se očekávalo, s výjimkou Nanterre, odkud mladík zastřelený policií pocházel.

Z Bruselu hned do krizového štábu

Macron dnes kvůli nepokojům předčasně opustil zasedání Evropské rady v Bruselu, aby se doma zapojil do reakce vlády. Kolem 13:00 se v Paříži zúčastnill krizového jednání, informovala agentura AFP.

Macron tak nedokončil s kolegy z členských zemí Evropské unie rozhovory o migrační politice či vztazích s Čínou a nevystoupí v Bruselu na obvyklé tiskové konferenci.

„(V ulicích) čelíme organizovaným a dobře vybaveným skupinám, ale také mnoha mladým lidem. Třetina zatčených jsou mladí nebo dokonce velmi mladí. Je odpovědností rodičů zajistit, aby zůstali doma,“ cituje deník Le Figaro francouzského prezidenta. Macron situaci také označil za „nepřijatelnou“, protestující podle něj zneužívají smrti teenagera, aby páchali násilí.

Krizovému jednání francouzského kabinetu dnes dopoledne předsedala také premiérka Élisabeth Borneová. Pokračující násilí v ulicích vyvolané nedávným zastřelením mladíka policistou při dopravní kontrole označila za „neúnosné a neomluvitelné“. S Macronem prý hodlá šéfka vlády zvážit „všechny možnosti“ odpovědi státu na pokračující protesty, které si podle agentury AFP vyžádaly k dnešnímu dni 875 zatčených.

Kritizovaná smrt mladíka

Sedmnáctiletý Nahel přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž, který má severoafrické kořeny, zranění krátce poté podlehl.

Video střelby se rychle rozšířilo na sociálních sítích a Francouze hluboce šokovalo, napsala agentura AP. Nahelova rodina a její právní zástupci sice přímo neřekli, že incident souvisel s jejich etnickou příslušností, největší dopad ale i přesto měl zejména v přistěhovaleckých čtvrtích. Děti místních obyvatel, které jsou už narozené ve Francii, si stěžují, že jsou vystaveny častějším policejním kontrolám než bílí Francouzi či obyvatelé bohatších oblastí.

Chování policie kritizují i lidskoprávní skupiny a aktivisté bojující proti systematickému rasismu.

Mirek Oldyr ( 30. června 2023 18:15 )

Za všechno může ten 17letý "světec" s 15 (!!!) záznamy v kartě řidiče, který pohrdal vším, včetně policie.

dietr ( 30. června 2023 16:41 )

naši aktivisté mohou tiše závidět

msamec3 ( 30. června 2023 16:34 )

Proč ty černý tam máte oni se tam nenarodili jako unas některý cikáni takže by měli vypadnout odkud jsou a ne jim cpat prachy a všem ostatním a nebo chceš dávky bez makat ale makat

viho ( 30. června 2023 14:30 )

No však ministr vnitra Rakušan už byl nedávno záchranu Francie v EU řešit. Nahelové se budou vozit rovnou z pašeráckých člunů dle příslušných kvót i do Česka, nebo čeští občané budou na každého odmítnutého Nahela platit 20 tisíc EUR ročně. Tedy mnohem víc, než dostává běžný důchodce po celoživotní dřině pro stát a víc než si ročně vydělá většina zaměstnanců. To aby se Nahelové necítili diskriminovaní, dostali přidělený byt, Mercedes, apanáž, atd. a měli tak klid na dealování...

viho ( 30. června 2023 14:16 )

Autem možná nikoho Nahel nezabil, ale odkud asi vzal 17 letý Nahel alžírského původu bez zaměstnání peníze na zánovní auto značky Mercedes? A jak vůbec mohl řídit auto na veřejných komunikacích, když minimální legální věk ve Francii pro řízení auta je 18 let? Všechny tyto indicie ukazují, že to byl zřejmě klasický drogový dealer z předměstí Paříže, a drogy už zabily mnoho lidí, nyní zjevně i včetně Nahela... Ale tyto otázky si zjevně rabující Nahelovi soukmenovci nekladou, je to prostě jiná mentalita...

Zobrazit celou diskusi