Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

170 zraněných policistů a hořící auta: Ve Francii to vře po zastřelení mladíka (†17)

Aktualizováno -
29. června 2023
20:29
Autor: ČTK - 
29. června 2023
18:30

Francouzská vláda je odhodlaná obnovit pořádek po dvou nocích nepokojů, které vyvolala smrt 17letého mladíka při dopravní kontrole. Krom výrazného posílení počtu policistů a četníků v ulicích metropole a dalších měst přestane dnes večer ve 21 hodin SELČ jezdit v Paříži veřejná doprava. Toto rozhodnutí nepochybně postihne značný počet cestujících v hlavním městě a na jeho předměstích, informovala agentura AP.

Město Clamart u Paříže už vyhlásilo zákaz nočního vycházení, bude platit až do pondělí, uvedla AFP.      

„Naše doprava není terčem pro násilníky a vandaly!“ napsala na twitteru Valérie Pécresseová, šéfka regionu Ile-de-France, který obklopuje Paříž.

Francouzská vláda už dříve oznámila, že do ulic vyšle 40.000 policistů, kteří budou postupovat s nulovou tolerancí ve čtvrtích, kde během uplynulých nocí protestující zapálili budovy a vozidla.

Ministři francouzské vlády se rozjeli do oblastí zasažených násilnostmi a vyzývali ke klidu. Střety demonstrantů s policií si v noci na dnešek vyžádaly 170 zraněných strážců zákona, nikdo z nich není podle Darmanina v ohrožení života. Ministr dodal, že policie zadržela přes 180 výtržníků.

Mladík, jehož smrt nepokoje vyvolala, přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž, který má severoafrické kořeny, zranění krátce poté podlehl.

Policistu obvinili

Francouzská prokuratura dnes z úmyslného zabití obvinila policistu, mladíka zastřelil, napsala agentura Reuters. „Veřejný státní žalobce dospěl k závěru, že nebyly splněny podmínky pro legální použití zbraně,“ prohlásil na tiskové konferenci prokurátor Pascal Prache.

Na videu, které koluje na sociálních sítích, agentura Reuters ověřila jeho pravost, je vidět, jak dva policisté stojí vedle vozu Mercedes AMG a jeden z nich zblízka střílí na mladistvého řidiče, který se snaží odjet. Mladík, kterého zprávy identifikují jen jménem, Nahel M., krátce poté na následky zranění zemřel.

Policista přiznal, že vystřelil smrtící ránu, a vyšetřovatelům řekl, že chtěl zabránit automobilové honičce. Obával se prý, že by mohl být zraněn on, nebo jiná osoba poté, co se mladík údajně dopustil několika dopravních přestupků.

Policistův advokát Laurent-Franck Liénard řekl agentuře AFP, že je odhodlaný prokázat, že jeho klient jednal v mezích zákona.

„Dnes šel můj klient do vězení za to, že vystřelil ze zbraně, kterou mu dal stát k zajištění bezpečnosti vlastní a jeho spoluobčanů. Rozhodnutí soudu hodláme napadnout a bojovat proti němu všemi právními prostředky, jakmile se zmírní politický tlak a nepokoje v ulicích,“ řekl Liénard.

Prokurátor z Nanterre uvedl, že Nahel byl policii známý tím, že již dříve nerespektoval příkazy k zastavení. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu prohlásil, že střelba je neodpustitelná.

Anifa ( 29. června 2023 20:36 )

No uvidíme za pár let u nás ...

doktormediciny ( 29. června 2023 20:35 )

Hm....Snad v te Francii take prodelavaji psychologicke testy pri prijmu k Policii...Nicmene ta reakce verejnosti se mi zda prehnana

Uživatel_5375963 ( 29. června 2023 20:12 )

Souhlas reakce na bezpráví.

Zobrazit celou diskusi