Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Češka (30) z předměstí Paříže pro Blesk: Vyrabované obchody a strach z molotovových koktejlů!

Autor: Anna Bukovanská - 
2. července 2023
16:59

Češka Gabriela Emanovská (30) žije v Paříži už dlouhé roky. V poslední době pobývá v Bagnoletu na předměstí metropole. Blesk Zprávám popsala, jak prožívá bouřlivé protesty po smrti Nahela (†17). „Dnes v noci mě například probudily 4 výbuchy," svěřila se. „Představa, že na mě v raubířském zápalu někdo hodí molotovův koktejl nebo převrátí auto, mi trochu nahání hrůzu," přiznává.

„Ten večer, kdy vypukly protesty spojené se zastřelením sedmnáctiletého mladíka, který byl přece jen mladým delikventem, jsem se v klidu vracela domů, a nalezla jsem ulici lépe osvětlenou, než obvykle. Ze všech popelnic se tyčily kužely plamenů,“ popsala Gabriela Blesk Zprávám.

Demonstace ve Francii (1.7.2023) Demonstace ve Francii (1.7.2023) | Reuters

„Později mi bylo vysvětleno, že to nic nebylo: Popelnice prý ta skvadra lidí zapálila jen proto, aby se tam vydala policie a hasiči a oni zatím mohli jít někam rabovat obchody. Což také udělali, všechny obchody v nákupním centru sousedního města Montreuil byly celou noc rabovány bez zásahu policie,“ vysvětlila.

„Strarosta města Bagnolet Tony Di Martino ruší veškeré večerní, zejména kulturní akce. Autobusy a tramvaje už tu po deváté večerní nejezdí, protože jim hrozí zápal. V některých městech je zaveden večerní zákaz vycházení. Přiznám se, že něco takového jsem doposud nezažila, a představa, že na mě v raubířském zápalu někdo hodí molotovův koktejl nebo převrátí auto, mi trochu nahání hrůzu. A tak se na nějaké hédonistické večírky s nočním návratem jen tak hned nechystám,“ přiznala.

Demonstace ve Francii (1.7.2023) Demonstace ve Francii (1.7.2023) | Reuters

„Dnes v noci mě například probudily 4 výbuchy a jakési nesrozumitelné skandované slogany, raději to prožít z postele než z ulice. Proto si skoro říkám, že ten večerní zákaz vycházení by byl skoro na místě,“ podotkla.

„Vzhledem k tomu, že mé město je velmi multikulturní a i v rámci každodenního běžného života v sobě nese spoustu problematik spojených se soužitím rozličných komunit, se samozřejmě nabízí otázka, zda dnešní problémy nejsou jen krystalizací již existujících problémů. Osobně se mi smrt mladíka jeví jen jako záminka k rabování a vypalováni popelnic,“ sdělila Gabriela.

„Velmi virálním se zde stalo video, kde mladík filmuje rabování supermarketu Franprix, a volá na svého kamaráda, který se odváží vstoupit dovnitř: ,Vezmi mi Yop, vezmi mi Yop!,´ přičemž Yop je jogurtový nápoj. To podle mě reflektuje, nakolik je celá záležitost politicky angažovaná. Spoustu z mládežníků, co toto činí, zajímá jen užít si něco zdarma,“ uvedla Češka.

„Na závěr podotýkám, že například mnoho z mých kolegů, co nebydlí v přímém dosahu pracoviště, se do práce kvůli večerním uzavírkám dopravy dostavit nemůžou,“ dodala Gabriela.  

Video  Hořící auta, střety s policií, rabování: Po smrti mladíka Nahela M. vypukly ve Francii rozsáhlé násilné protesty.  - Reuters
Video se připravuje ...

JaNat ( 2. července 2023 21:59 )

Tohle nedopadne dobře, kvůlu imigrantům a Ukrajině nakonec bude po zemích EU občanská válka, kterou budou krotit vojska.

Pipina Královská ( 2. července 2023 21:36 )

V podstatě to samé začíná i v České republice 🤷‍♀️ Cigáni versus Ukrajinci... A český prezident stejně jako ten francouzský dělá tři opice 🙈🙉🙊

Lapazul ( 2. července 2023 20:30 )

Láska a pravda, havloidní nebezpečná sekta vymytých hlav.

Lapazul ( 2. července 2023 18:55 )

Voliči pětikoalice tohle chtějí tady také, každý by si měl rozmyslet, jestli chce Negermordor.

Zobrazit celou diskusi