Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Chaos ve Francii: Zapáleným autem zaútočili na dům starosty! Zranili manželku a dítě

Autor: ČTK - 
2. července 2023
08:40

Dům starosty městečka L'Haÿ-les-Roses u Paříže se v noci na dnešek stal terčem útoku spáchaného za pomoci vozidla, které bylo použito jako beranidlo, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na policii a místní radnici. Útok se odehrál během násilností, které ve Francii pokračovaly pátou noc za sebou. Nepokoje vypukly, když policie zastřelila sedmnáctiletého mladíka.

V přibližně v 01:30 v noci, zatímco se starosta Vincent Jeanbrun nacházel na radnici L'Haÿ-les-Roses, výtržníci zaútočili na jeho dům za pomoci zapáleného vozidla, uvedl starosta na twitteru.

Jeho manželka a jedno ze dvou dětí byly zraněny, dodal a odsoudil „pokus o nevýslovně zbabělou vraždu“. Prokuratura podle AFP potvrdila, že útok na starostův dům vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Střety byly hlášeny především z Marseille a z Paříže. Policie v celé zemi zatím zadržela 427 lidí, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin. Protesty po smrti sedmnáctiletého mladíka, kterého zastřelil policista, pokračovaly pátou noc.

„Klidnější noc díky rozhodnému postupu pořádkových sil,“ uvedl v noci na dnešek na twitteru Darmanin. O ústupu násilností mluvil i v sobotu po noci, během níž bylo zadrženo celkem 1311 lidí.

Policie kvůli dalším očekávaným nepokojům v 68milionové zemi znovu nasadila 45 000 policistů a četníků, přičemž oproti předchozím dnům výrazně zvýšila jejich počet v Marseille a Lyonu, kde střety patřily k nejostřejším.

V centru Marseille útočily desítky mladých lidí na zamřížované výlohy obchodů, nedaleko centra vyrabovaly bar a zranily jeho majitele, na okrajích zapalovaly odpadkové koše. Policie se opakovaně střetla se skupinami výtržníků, použila slzný plyn.

V oblasti Lyonu se podle médií napětí oproti předchozím nocím o něco snížilo. „Nejsme svědky stejných scén rabování jako včera, ale celý večer se snažily formovat skupiny, které by páchaly škody,“ uvedla agentura AFP. V okrajových čtvrtích města bylo slyšet zábavní pyrotechniku.

Video  Hořící auta, střety s policií, rabování: Po smrti mladíka Nahela M. vypukly ve Francii rozsáhlé násilné protesty  - Reuters
Video se připravuje ...

Levsalonu ( 2. července 2023 12:57 )

Fajné, to multikulti soužití. Jak pravil Macronovič: Diverzita je síla!

Th0r_z_h0r ( 2. července 2023 12:08 )

Diky vladnimu dezole, jiz brzy u nas. Pokud neposlem vypalne.

Jirik-ta ( 2. července 2023 09:11 )

Z lásky k planetě

Zobrazit celou diskusi