Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Obří exploze a plameny v centru Paříže! Zhroutila se budova, nejméně 37 zraněných lidí

Aktualizováno -
21. června 2023
22:33
Autor: ČTK - 
21. června 2023
17:49

Nejméně 37 zraněných si dnes vyžádal výbuch budovy americké hudební školy v centru Paříže. Čtyři lidé jsou v ohrožení života a nejméně dva lidé se pohřešují a pátrání by mělo probíhat až do noci, uvedla pařížská prefektura. Jeden dům se po explozi zřítil a začal hořet. Na místě zasahovalo až 325 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl pařížský policejní prefekt Laurent Nuňez. Na místě byla také starostka Paříže Anne Hidalgová, informovala stanice BFM TV. Příčina neštěstí zatím není jasná.

Silný výbuch se ozval v pařížském 5. obvodu kolem 17:00. Jeden dům se zcela zhroutil, několik dalších je vážně poškozeno, jedna fasáda spadla na ulici. Podle svědků z okolí byli v sutinách uvěznění lidé, kteří si mobilními telefony volali o pomoc. Nuňez varoval, že počet zraněných může ještě stoupnout. Vedení metropole zřídilo krizovou jednotku pro koordinaci zásahu.

Dříve prefekt informoval o 16 zraněných, stav sedmi z nich byl kritický. Bilanci úřady později změnily na 26 zraněných, z toho čtyři kriticky, a záhy celkový počet zraněných zvýšily na 37. Většina postižených se v době výbuchu nacházela na ulici a zasáhly je trosky výbuchu.

Na místě byla také starostka Paříže Anne Hidalgová. Vedení metropole a obvodu na radnici zřídilo krizové centrum, kam se mohou s žádostí o pomoc obrátit lidé, kteří museli dočasně opustit své domovy. Byty v okolí výbuchu mají vytlučená okna, poškozená jsou i auta. S evakuací pomáhalo až 200 policistů, uvedl Darmanin. Většina postižených se v době výbuchu nacházela na ulici a zasáhly je trosky.

„Dnes večer slavíme hudbu, ale není nám do zpěvu. Myslíme na ty, které postihl výbuch v Paříži,“ uvedl Macron na začátku koncertu ke svátku hudby v Elysejském paláci.

Video  Plameny a rozsáhlé škody po výbuchu plynu v Paříži (21. 6. 2023)  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

„V této fázi není možné určit příčinu požáru,“ uvedla prokuratura. Zasahující složky na místě stanovily rozsáhlé ochranné pásmo, podle spekulací médií se obávaly dalších výbuchů. Část svědků hovořila o silném zápachu plynu a zmiňovali nedávné práce v této lokalitě.

Úřady důrazně žádají obyvatele města, aby se zasažené čtvrti vyhnuli. Část obyvatel evakuovali. Dopravní podnik uzavřel z bezpečnostních důvodů nádraží příměstských vlaků RER Port-Royal. Výbuch se odehrál v těsné blízkosti vojenské nemocnice Val-de-Grâce.

Premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že je potřeba nechat v klidu zasahovat profesionály. O vývoji dění ji informuje pařížský policejní prefekt, sdělila stanici BFM TV. Podle novinářů se odehrálo několik potyček mezi policisty a lidmi, kteří se snažili proniknout do uzavřeného prostoru.

Prokuratura případ prozatím vyšetřuje jako neúmyslné ublížení na zdraví způsobené porušením povinností.

krapotkin ( 22. června 2023 03:05 )

Tam jsou spíš islámisti, kteří přizpůsobují Evropu svým představám o zemi, kterou chtějí okupovat

Jirik-ta ( 21. června 2023 20:39 )

zase ti (R)USÁCI

Zobrazit celou diskusi