Glamping v ČR:
1. Stromovny - Českobudějovicko
2. Glamping Brdy - střední Čechy
3. Aranka - Klatovsko
4. Dobčické rybníčky - Českobudějovicko
5. Hausbóty v resortu Ypsilon Golf - Liberecko
6. Chata v lese - Jindřichohradecko
7. Včelíny Želiv - Vysočina
8. Vagony na horách - Krušné hory
9. Šumavská maringotka pod Boubínem - Šumava
10. Glamping v jurtě - Karlovarsko
Extra tip: Posed za humny - Vysočina

Slyšeli jste už o glampingu? Jedná se o luxusní kempování pro ty, kteří chtějí do přírody, ale současně se nehodlají vzdát svého pohodlí a vymožeností dnešní doby. Slovo glamping je složeninou anglických slov glamorous (okouzlující, oslnivý) a camping (táboření).

Už tento název dává jasně najevo, že o váš komfort bude jaksepatří postaráno. Napovídají tomu samozřejmě i ceny, málokdy se dostanete pod 2000 Kč za objekt a noc. Většinou se však můžete těšit na designové vybavení a mimořádný zážitek. 

TIP NA VIDEO: Jak dříve vypadala „tradiční“ dovolená na Mácháči? Podívejte se.

Video
Video se připravuje ...

Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismu Videoredakce ženských titulů

Náš tip: Po Česku již najdete celou řadu míst nabízejících glamping, a to jak blíže civilizaci, tak dál od ní. Protože některá z nich jsou velmi populární, bývají zamluvená zejména v sezoně dlouho dopředu. Při troše štěstí ale ještě letní termín seženete, nebo zkuste některý z podzimních či zimních termínů a dopřejte si klid od ruchu civilizace za zvuku praskajících kamen.

Stromovny, Břehov

Stromovny exteriér
Autor: stromovny.cz

Stromovny se nacházejí nedaleko Českých Budějovic, a to u obce Břehov. Přesnou polohu získáte až po potvrzení rezervace. Ve Stromovnách najdete vše, co budete potřebovat: velkou, pohodlnou postel včetně ložního prádla, koupelnu s chemickou toaletou, umyvadlo s tekoucí vodou a sprchu. Množství vody je ovšem omezené a má pouze venkovní teplotu. Uvnitř vám však zima rozhodně nebude, o teplo a romantickou atmosféru se starají krbová kamna. 

Cena: první noc stojí 4900 Kč, každá další 4400 Kč (v ceně je vedle lahve vína i bohatá snídaně), více na stromovny.cz

Stromovny interiér
Autor: stromovny.cz

 

Glamping Brdy

Glamping Brdy nabízí ubytování v luxusních stanech, saunu a koupací sud.
Autor: glampingbrdy.cz

Vraťte se do dětských let a užijte si luxusní kempování v glampingových stanech uprostřed Chráněné krajinné oblasti Brdy. Odpočiňte si od každodenního stresu pozorováním okolní přírody, projděte se po ztichlém lese či posaďte se se skleničkou vína u otevřeného ohně. 

Stany nabízí vše potřebné pro nerušenou relaxaci. Každý má jednu prostornou místnost s manželskou postelí, malou, ale plně vybavenou kuchyňku se stolem a židlemi pro dva. Vytápěn je kamny na dřevo, která ho dokážou příjemně vyhřát i v zimě. Najdete tu navíc i venkovní saunu a dřevěný koupací sud.

Cena: za noc/stan 4490 Kč, nutné je počítat také s poplatkem 750 Kč za úklid na celý pobyt, více na glampingbrdy.cz

Mobilní útulna Aranka

Autor: Lina Németh

Aranka je vlastně mobilní ostrovní domek a jejím cílem je ekologická edukace prostřednictvím osobní zkušenosti. Najdete ji hned na třech lokacích v Česku. Aranka má ocelový podvozek, dřevěnou nosnou konstrukci a fasádu z lehkého hliníkového plechu. Dostala ještě mladší sestřičku Popelku, která se usídlila na dvou dalších místech. Má fasádu z opáleného modřínu, takže je jasné, odkud získala své jméno. Obě útulny vás potěší luxusním dřevěným interiérem.

Cena: 4014 Kč, resp. 5028 Kč (o víkendu) za objekt, více na hideandseek.cz

Exteriér Aranky
Autor: Lina Németh

 

Dobčické rybníčky

Dobčické rybníčky
Autor: dobcickerybnicky.cz

Areál Dobčických rybníčků nabízí ubytování v pěti půvabných chatkách a dřevěném týpí. Každá stavba je originál, postavená s láskou a citem k okolnímu prostředí. Všechny jsou obklopeny přírodou, v naprostém soukromí.

U každého ubytování najdete ohniště s grilem, venkovní terasu nebo molo s posezením a některou specialitu, jako jsou sauna, vor, loďka nebo vodní lázeň. Všude je možnost rybaření, do některé můžete přijet i s dětmi nebo si s sebou přivézt pejska. K chatičce si můžete objednat snídani v piknikovém koši, kterou vám přivezou až přímo pod nos.

Autor: dobcickerybnicky.cz

Více na dobcickerybnicky.cz

Hausbóty v resortu Ypsilon Golf, Liberec

Hausbóty Ypsilon Golf Liberec
Autor: ygolf.cz

Hausbóty se nacházejí na vodní překážce situované mezi jamkami 9, 10 a 11. Aktuálně je v nabídce deset obytných hausbótů o rozměru 32 m² pro 4 osoby. 

K dispozici jsou dva typy plavidel: první je s kajutou, tedy s oddělenými ložnicemi, druhý typ je také se čtyřmi lůžky, ta jsou však umístěna v jedné společné místnosti.

Všechny jsou nekuřácké a vybavené čtyřmi lůžky, toaletou, sprchovým koutem, wi-fi a terasou s nádherným výhledem na panoramata golfového hřiště a Jizerských hor. 

Cena: od 2200 Kč na osobu za noc, více na ygolf.cz

Autor: ygolf.cz

Chata v lese

Autor: samotavlese.cz

Na břehu jihočeského rybníka, obklopena deseti hektary soukromého lesa, leží Chata v lese. V naprosté samotě tu můžete pozorovat třpytící se hladinu rybníka, šumící les a spoustu zvířat, která se často nebojí přijít až na terasu před chatou.

​Na jaře a v létě se můžete procházet okolními lesy, sbírat houby a borůvky, grilovat nebo jen tak pozorovat vodní hladinu z letní terasy. Na podzim a v zimě je nejlepší si v chatě pořádně zatopit, jen tak lenošit s teplým čajem nebo skleničkou vína a pozorovat prosklenou stěnou padající listí nebo sníh. A až vás to omrzí, vyrazíte do lesní sauny, ze které můžete skočit rovnou do rybníka nebo venkovní sprchy, a pak můžete odpočívat na přilehlé terase s lehátky. A když zatoužíte po změně, je tu ještě Chata v sadu v podhůří Železných hor.

Cena: 4000 Kč, resp. (léto) 4500 Kč/noc, více na chatynasamote.cz

Včelíny Želiv

Autor: vcelinyzeliv.cz

Dvě moderní maringotky a jeden starý včelín jsou ukryty v krásné přírodě Vysočiny. Vedle vyladěného ubytování si v zimě užijete saunu, dlouhé večery zkrátíte díky skvěle zásobené knihovně nebo horkou koupelí pod hvězdami. Na všech místech vás čekají velká postel, bohatě vybavená kuchyň, pitná voda, elektřina a mnoho netradičních vychytávek. Nechybí platforma na cvičení jógy, jízdní kola, mapa zajímavých tras, houpací sítě, rybářské pruty, stolní hry, venkovní vana, sauna a další.

Cena: od 2500 Kč/noc, více na vcelinyzeliv.cz

Autor: vcelinyzeliv.cz

Vagony na horách

Vagony na horách
Autor: vagonynahorach.cz

Ubytujte se ve vagonech, užijte si nádražní romantiku v nadmořské výšce 850 metrů n. m. a přispějte tím na rekonstrukci opuštěné stanice Kovářská na hřebeni Krušných hor. Většinu roku uslyšíte kolem vagonu jen foukání větru a našlapování liščích tlapek mezi kolejemi. Osobní vlaky jezdí z Chomutova do Vejprt a Cranzahlu už jen o víkendech v letní sezoně. Když pak koleje zapadnou sněhem, můžete jen nazout běžky a proběhnout se po trati na Měděnec či do Vejprt.

Cena: od 2100 Kč/noc, o víkendu od 2800 Kč/noc, více na vagonynahorach.cz

Šumavská maringotka pod Boubínem

Šumavská maringotka pod Boubínem
Autor: kudyznudy.cz

K zelené, dřevem obložené maringotce se dostanete z vesnice Nicov. Vnitřek je jednoduchý, ale komfortně zařízen. Šumavská maringotka zvládne ubytovat až čtyřčlennou rodinu: k dispozici je velká postel, nad níž je vyvýšené jednolůžko, jako další místo na spaní se pak dá rozložit pohovka.

Kuchyňský koutek disponuje malou ledničkou, rychlovarnou konvicí, nádobím i vařičem pro přípravu jednoduchých jídel. Toaleta a sprcha jsou umístěny v sousední usedlosti, kde žijí majitelé. K ubytování lze za poplatek využít vířivku nebo saunu. Na pozemku je koupací jezírko s přírodní vodou. 

Cena: od 895 Kč/noc plus servisní poplatek, ubytování si můžete rezervovat na airbnb.cz

Glamping v jurtě

Glamping v jurtě
Autor: airbnb

Jurta je tradiční stan používaný obyvateli střední Asie, ve kterém si můžete odpočinout po celý rok. Tato jurta se nachází v Chlumu, což je malá vesnička v západních Čechách nedaleko města Žlutice. Světlý stan má rozlohu 28 m², takže je poměrně prostorný. K dispozici jsou tu malá kuchyň s lednicí, indukční sporák, rychlovarná konvice a vše, co potřebujete k přípravě večeře. Během chladnějších dnů se můžete zahřát u litinového sporáku. 

Cena: cca od 4490 Kč za noc (při delším pobytu), na jednu noc od 4900 Kč, ubytování si můžete rezervovat na airbnb.cz

Posed Za Humny

Posed Za humny
Autor: posedzahumny.cz

Posed je určen pro 1 až 2 osoby. Nabízí manželskou postel a krásné výhledy do okolí. Plusem je, že s sebou můžete vzít své čtyřnohé mazlíčky. K dispozici jsou vybavený kuchyňský kout a venkovní ohniště. Venkovní sprcha a kadibudka jsou mimo interiér posedu. Na střeše má stavba solární panely a ve vybavení nechybí ani stolní hry.

Cena: od 2500 Kč za noc

Posed Za humny
Autor: posedzahumny.cz