Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otřesné podmínky v domovech pro postižené: Tátu (†71) mi zabili za 10 dní, tvrdí Rumunka

Autor: mav - 
11. srpna 2023
05:00

Při vyšetřování několika pečovatelských domů v Rumunsku, podezřelých mj. z týrání a podvýživy bezmocných klientů, vycházejí najevo další hrůzné skutečnosti. Celkem zdravého seniora prý přivedla „péče“ jednoho z „domovů hrůzy“ do hrobu za pouhých deset dní. „Umíral v agonii,“ je přesvědčená jeho dcera.

Do domova Lu'Min v Sâncraiu de Mureș přivezla žena, která nechtěla uvést své jméno, svého otce v celkem dobrém stavu. Brzy poté jí však zavolali, že se nakazil koronavirem. Přímo s ním mluvit nemohla, personál ji však ujišťoval, že je o něj dobře postaráno, jí jogurt a že to bude dobré.

Nebylo. Po deseti dnech v ústavu byl jednasedmdesátiletý vysloužilý voják po smrti.

„Když otce odvezli do márnice, už byl oblečený a umytý. Ale divili jsme se, jak má zkřivené nohy. ‚Myslím, že táta zemřel v bolestech,‘ konstatoval bratr,“ řekla žena televizi Antena 3 CNN. „Po šesti měsících zemřela má matka žalem,“ dodala truchlící dcera.

Ještě v polovině července byla v domově Lu'Min kontrola, jež žádná pochybení nenašla. Následující den však přišla neohlášená návštěva z neziskové organizace CRJ, která odhalila, že některé svěřence drží ve sklepě v otřesných podmínkách. Záhy byli tři lidé zadrženi.

Vyšetřování domovů hrůzy

Tři jiné domovy hrůzy se už několik týdnů vyšetřují, dvacítka lidí ze dvou organizovaných skupin byla obviněna z obchodu z lidmi a dalších zločinů. „Zneužívali lidi s postižením či jinak zranitelné,“ konstatovala agentura pro vyšetřování organizovaného zločinu (DIICOT). Klienty skrývali před kontrolami a pobírali jejich důchody či dávky, ty zdravější nutili k otrocké práci - a inspektory  sociální péče upláceli…

A ve středu inspekce odhalila špatné podmínky v pátém domově. Ve městě Pitești rovněž personál držel potají tři seniory v nevyhovujícím prostředí ve sklepě. „Inspektoři oznámili, že lidé jsou zesláblí a stěžují si na nedostatek jídla,“ cituje server Agerpres z prohlášení prefektury. Klienti rovněž nesměli telefonovat se svými blízkými.

Po skandálech už rezignovala ministryně pro rovné příležitosti, ministr práce a sociální ochrany a také prefektka mureské župy, hlavy padají i v dalších úřadech.

Rumunský europoslanec Alin Mituța chce věc hnát až do Bruselu. „Toto zneužívání je v přímém rozporu s Listinou základních práv EU,“ apeloval na Evropskou komisi. „Nečinnost, kterou se vyznačuje reakce rumunské vlády, je v rozporu s doporučením Rady o přístupu k cenově dostupné a kvalitní dlouhodobé péči.“

„Komise je těmito případy hluboce znepokojena, v Evropské unii není místo pro špatné zacházení se zranitelnými osobami,“ reagovala mluvčí Evropské komise Anitta Hipperová. Avšak jde o probíhající vyšetřování, a tak ho více komentovat nebude, cituje ji agentura AP.

Video  Majetek převrací lásku v násilí, říká režisérka dokumentu o týrání seniorů Ivana Pauerová.  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

MarekBadatel ( 11. srpna 2023 23:10 )

To je vidět jaká je to pro ně přítěž a jak jsou za to špatně placení a jak se jich chtějí co nejdříve zbavit. Těžko je ale soudit dle našich měřítek tam mohou být úplně jiné poměry. U nás je to podobné ale u nás se snaží alespoň předstírat nějakou humanitu. Tam u nich v té Romanii se o o to ani nesnaží. Nemají proč.

krapotkin ( 11. srpna 2023 15:50 )

Prý pracují. Vietnamci šmelí - jejich velkonákupy jsou pověstné a z Ukrajinců pracuje necelá pětina.

krapotkin ( 11. srpna 2023 15:49 )

Třeba v nemocnici v Mostě.

Athina ( 11. srpna 2023 15:10 )

Rozumím Vaší pointě ale každý člověk ( skoro každý) má důchod. V rodině jsme podobný případ měli a z důchodu se uhradila nekolikahodinova pece doma. Nikdo nemusel přestat chodit do práce. Ale člen naši rodiny byl doma mezi svyma. Je ale pravda, ze se mnou byla mamka doma 6 let a celkove rodiče na nás měli čas. Na tábory nás neposílali, protože věřili ze se tam děti odkládají… takže ano, respektuji Vas názor.

darkmarek ( 11. srpna 2023 13:07 )

V psychiatrické nemocnici v Brně i na těch lepších odděleních je to docela katastrofa. A dostali cenu za nejlepší nemocnici dokonce!!! Ale na těch lepších odděleních by asi stačilo zahrát divadlo a kontrola na nic nepřijde.

Zobrazit celou diskusi