„Musela jsem už něco říct, tohle se nesmí nikde dít. Věděla jsem, že ze mě udělají lháře, psychopata, že mi budou vyhrožovat. Už mi ubývají síly. Teď po smrti syna už to nedávám,“ řekla Gabriela Lhoťanová pro Blesk.cz před jednáním okresního soudu loni v prosinci.

Tehdy vypovídala k tomu, co se ve Slunečnici dělo. Dvě její bývalé kolegyně čelí žalobě, podle které seniorkám vulgárně nadávaly a ponižovaly je.

„Při sprchování klientku jedna z nich kopla do zadnice. Když někdo požádal o pití, kašlaly na něj. Také klientkám braly jídlo u výdejního okénka s tím, že stejně nežerou a jsou tlusté,“ řekla mimo jiné Gabriela Lhoťanová.

„Její svědectví je klíčové,“ řekla státní zástupkyně Jiřina Navrátilová.

Rok po synovi

Přestože se jí dostalo od veřejnosti podpory a lidé oceňovali její odvahu vzepřít se „systému“, policejní vyšetřování a soudní kauza ji psychicky vyčerpávaly. Minulý týden ve středu ji pejskařka našla v lese. Přesně rok poté, co tragicky zemřel její syn…

„Kolegyně z ní dělaly zrůdu, chodily nám výhrůžné dopisy. Já jsem na ni ale hrdý, že do toho šla,“ uvedl v době soudu Gabrielin manžel, který teď o víkendu zveřejnil na sociální síti parte. „Miluji Tě, Míšánku, budeš v mém srdci napořád,“ vzkázal ženě do nebe.

Bez cizího zavinění

Policie potvrdila, že od minulé středy skutečně vyšetřuje případ sebevraždy, ke které došlo u Hlučína. „Šlo o ženu, která byla nalezena svědkyní v lese poblíž části Rovniny. Na jejím úmrtí by neměla mít podíl cizí osoba, nicméně to případně potvrdí až pitva,“ uvedl policista René Černohorský.

Kauzu obchází smrt

Okresní soud v Ostravě nebude mít lehké rozhodování. Obžalované ženy Monika H. (42) a Šárka Š. (56) obvinění popírají, většina údajně týraných seniorek už nežije.

Smrt hlavní svědkyně Gabriely Lhoťanové ale soud neovlivní. „Byla plně vyslechnuta a výpověď je procesně k dispozici,“ uvedl mluvčí soudu Dalibor Zecha.Letos v únoru „položil“ funkci ředitele Domova Slunečnice Radek Baran.

VIDEO: Přivazování proti vůli důchodce. Realita některých pečovatelských domů.