Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neštěstí v Rusku: Při požáru v domě pro seniory zemřelo 22 lidí!

Aktualizováno -
24. prosince 2022
14:24
Autor: ČTK - 
24. prosince 2022
06:54

Při požáru domu pro seniory v ruském městě Kemerovo zemřelo 22 lidí, informovala o tom agentura TASS. Požár vypukl v pátek pozdě večer moskevského času v horním patře domu se soukromou pečovatelskou službou. Příčina zatím není jasná.

V době příjezdu hasičů byla střecha již v plamenech, horní patro jednopatrové budovy zcela shořelo. Zničeno bylo i přízemí, kde byly obchody, mimo jiné s krmivem pro zvířata.

Ruské úřady původně informovaly o dvaceti mrtvých, po uhašení plamenů a inspekci ale záchranáři nalezli další dva mrtvé.

„Podle posledních informací byla při prohlídce místa objevena další dvě těla. Počet mrtvých tak vzrostl na 22. Dalších šest je zraněných, dva jsou hospitalizovaní ve vážném stavu s popáleninami,“ uvedla ruská vyšetřovací komise. Lékaři následně oznámili, že jeden z lidí utrpěl středně vážná zranění, druhý vážná. Stav obou je nicméně stabilizovaný.

Video  Při požáru v domě pro seniory v ruském Kemerovu zemřelo 22 lidí  - Reuters
Video se připravuje ...

Dům s pečovatelskou službou patřil soukromé firmě. Nebyl uveden v registru, a proto v něm požární inspektoři nedělali pravidelné prohlídky, píše TASS. Záchranáři také uvedli, že o požáru dostali informace příliš pozdě. K rychlému šíření plamenů podle nich přispěly dřevěné podlahy a pěnová izolace.

Páteční neštěstí v Kemerovu na jihozápadě Sibiře patří v Rusku v posledních letech k nejhorším svého druhu. V prosinci 2020 zemřelo 11 lidí při požáru domova důchodců v obci Išbuldino v Baškirsku, téhož roku v květnu si devět smrtelných obětí vyžádal požár v soukromém domově pro seniory v Krasnogorsku, rovněž tento dům nebyl zaregistrován. V Kemerovu hořel dům pro seniory také letos v lednu, evakuováno bylo pět desítek lidí, čtyři zemřeli.

Město Kemerovo, které má asi 550 000 obyvatel, zažilo také jeden z nejhorších požárů v Evropě za poslední léta. V březnu 2018 tam v důsledku požáru v obchodním centru zemřelo 60 lidí, z toho čtyři desítky dětí.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání