Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Evakuace turistů u Bibione a další potíže kvůli požárům na jihu. Svědkyně: „Jako po apokalypse“

Aktualizováno -
16. července 2022
21:48
Autor: ČTK - 
15. července 2022
21:55

Jih Evropy dál sužují vedra a ničivé požáry. Bojují s nimi ve Francii či Itálii, kde došlo na evakuaci turistů u Bibione. V Portugalsku a Španělsku v souvislosti s vlnou veder, které čelí Pyrenejský poloostrov od neděle, zemřelo nejméně 300 lidí. Mírnější teploty panují v Řecku, kde ale k šíření požárů přispívá silný vítr. Požáry se rozmohly i na ostrově Kréta. Problémy hasí i ve Francii.

Portugalské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v období od 7. do 13. července zaznamenalo v souvislosti s vlnou vysokých teplot 238 úmrtí nad dlouhodobým průměrem.

Zdravotnické úřady ve Španělsku se domnívají, že vedro přispělo od neděle do úterý k úmrtí 84 lidí. Mezi zranitelnými skupinami jsou podle úřadů senioři či lidé se zdravotními problémy.

Zničené území o polovině Prahy

Podle portugalského úřadu pro ochranu přírody (ICNF) zničily lesní požáry v zemi za pouhý týden přes 25 000 hektarů (což odpovídá zhruba polovině území Prahy), od začátku roku tak oheň poškodil v Portugalsku celkem už 38 600 hektarů, což je nejvíce od roku 2017.

Za celý loňský rok přitom lesní požáry sežehly 28.415 hektarů porostu, uvedla DPA. Podle ní za posledních deset let v Portugalsku oheň zničil za šest a půl měsíce v průměru kolem 20.000 hektarů. Tragické ale byly zejména lesní požáry v roce 2017, kdy při nich v létě v Portugalsku zemřela stovka lidí.

V Portugalsku v pátek s požáry bojovalo přes 2000 hasičů, k večeru se situace zlepšila. Podle prohlášení úřadů bylo k 18. hodině aktivních 14 ohnisek, kde zasahovalo na 850 požárníků. Několik hasičů skončilo kvůli požárům v Portugalsku tento týden v nemocnici.

Jednu z nich, v centru Lisabonu, navštívil i prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Novinářům poté řekl, že souhlasí s tím, že by se měly zlepšit pracovní podmínky hasičů i zaměstnanců lesů. Prezident rovněž odpovídal na dotaz, proč nenavštívil postižené oblasti. Uvedl, že to udělal před několika lety a že to způsobilo „více škody než užitku“, protože jeho přítomnost s doprovodem jen zdržovala hasiče od práce.

Zahynul pilot požárního letadla

V oblasti Guarda na severovýchodě země při zásahu proti požáru zřítilo jedno požární letadlo a jeho pilot zemřel. „Nyní nedokážeme poskytnout další podrobnosti o tom, co se stalo,“ uvedl šéf civilní ochrany André Fernandes.

Nynější vlna veder v Portugalsku je výjimečná, už ve středu byly překonány místní rekordy na 13 stanicích a nejvyšší teplotu (46,3 stupně) ten den naměřili ve městě Lousa v centrální části země. Ve čtvrtek zaznamenali v obci Pinhao na severu země 47 stupňů, což je podle místních médií nejvyšší teplota v historii pro červenec v kontinentálním Portugalsku. Dosavadní portugalský rekord je ze srpna 2003, kdy v obci Amareleja na jihovýchodě země naměřili 47,3 stupně.

Španělsko: Spalující vedro

Ve Španělsku zničily za několik dní lesní požáry už na 14.000 hektarů a tisíce lidí musely opustit preventivně domovy. Nejhorší je situace v jihošpanělské Andalusii, v regionu Extramadura na západě země či autonomních oblastech Kastilie-León a v severošpanělské Galicii.

V regionu Extremadura obyvatelé z několika obcí zůstávají evakuovaní už od pondělka a mnozí přitom na svých farmách nechali hospodářská zvířata, která nemohou nakrmit. „Shořelo mi 130 včelích úlů,“ postěžoval si jeden místní obyvatel televizi RTVE.

Velká oblaka dýmu stoupající na oblohu zpoza kopců pozorovali letní hosté na pláži v středomořském letovisku Torremolinos. S požárem u města Mijas se potýká několik letadel.

Požár u Bibione

V Itálii rozsáhlý požár borovicového háje zasáhl i známé letovisko Bibione, kde několik turistů uprchlo před ohněm skokem do moře, napsal deník La Repubblica.

S lesními požáry se potýkají i na Sicílii, Sardinii či v Toskánsku. V jihoitalské Apulii ve čtvrtek evakuovali turisty z hradu Castel del Monte u města Andria poté, co se nedaleko rozšířil lesní požár.

Italská vláda vyhlásila stav nouze v oblasti vyschlého údolí řeky Pád. Nejdelší řeka v zemi na některých místech připomíná pouhý pramínek, napsala BBC.

Jako postapokalypsa

Kvůli požárům v departementu Gironde na jihu Francie muselo domovy opustit už přes 12.000 lidí, uvedla stanice BBC. S dvěma požáry v Gironde, z nichž jeden zuří nedaleko od Bordeaux, bojuje podle BBC přibližně 3000 hasičů. Plameny zachvátily plochu o asi stovce kilometrů čtverečních.

„Nikdy jsem nic podobného neviděla. Člověk má pocit, jako kdyby nastala postapokalypsa,“ sdílela své pocity s agenturou AFP Karyn, obyvatelka městečka Teste-de-Buch krátce předtím, než úřady nařídily preventivní evakuaci obce.

Nouzový stav v Británii

Mírnější teploty panují v Řecku, kde ale k šíření požárů přispívá silný vítr. Rozsáhlý požár vypukl na Krétě, kde byli evakuováni obyvatelé několika obcí, či jižně od Atén. Lesní požáry v zemi letos začaly dříve než obvykle. Škody jsou ale zatím menší než v loňském roce. Tehdy požáry poničily na 100.000 hektarů území, což bylo nejvíce za 15 let.

Problémy s pojené s horkým počasím zasahují i další části Evropy. Nouzový stav vyhlásila také Británie, poněvadž se očekává, že teploty tam dosáhnou 40 stupňů Celsia. Nejvyšší varování se v pondělí a úterý vztahuje na oblast zahrnující Londýn a Manchester. Některé školy skončí dříve výuku a zdravotnická zařízení zruší některé naplánované návštěvy pacientů.

Vysoké teploty očekávají příští týden také v Německu, v úterý by někde mohlo být až 40 stupňů, napsala dnes agentura DPA. Dosavadní německý teplotní rekord je 41,2 stupně a naměřen byl v červenci 2019 v Severním Porýní-Vestfálsku.

V Rakousku bojují hasiči již čtvrtý den s požárem ve vojenském výcvikovém areálu v Ebenfurthu jižně od Vídně. Do operace je zapojeno podle agentury APA 200 požárníků a 150 příslušníků ozbrojených sil.

Video  Řecko: Ohnivé inferno a evakuace lidí z pláží. Rozsáhlé lesní požáry trápí pevninu i ostrovy  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi