Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šílené zacházení s postiženými: Drželi je ve smradu a špíně! Kvůli týrání padají v Rumunsku hlavy

Autor: mav, inf - 
9. srpna 2023
17:00

Dva ministři a hejtmanka už skončili kvůli otřesným odhalením z několika sociálních zařízení. Provozovatelé domovů své klienty s postižením zneužívali, týrali a vykořisťovali - a inspektoři nic neodhalili, neboť se nechali uplatit. Šokující, skandální případ nyní rozplétají v Rumunsku. Postižené tam držel i ve sklepích, špíně... a kromě jasných znaků týrání jim brali i důchody.

Nezisková organizace Centrum pro právní zdroje obdržela znepokojující podnět od muže, který se obával, v jakých podmínkách žije jeho kamarád v domově sociální péče Lu'Min ve středním Rumunsku. Programová manažerka Georgiana Pascuová tedy zorganizovala improvizovanou návštěvu.

„Na začátku jsme si byli zcela jisti, že tam nic není,“ řekla Pascuová agentuře AP. I proto, že se ukázalo, že pouhý den před nimi tam přišla oficiální inspekce, jež žádné problémy nenašla. Jenže ta se nepodívala do sklepa.

Schovaní za odpadem

„Tým zjistil, že kromě 23 klientů ubytovaných v pokojích se v suterénu budovy za igelitovým závěsem, mezi hromadami suti, stavebního materiálu, pytli s oblečením, starým zdravotnickým vybavením, skrývají čtyři těžce postižené osoby na matracích znečištěných výkaly, močí a krví, po nichž lezou mouchy,“ informovala neziskovka na facebooku. „Nemohou se bránit a nemohou požádat o pomoc (nemluví a nemohou se pohybovat).“

„Byla tam velmi mladá žena, která vypadala podvyživeně, nehýbala se, vůbec nemluvila - ležela na podlaze ve sklepě. Další mladá žena plakala a prosila o vodu,“ dodává Pascuová.

Tříčlenný tým z Centra pro právní zdroje okamžitě zavolal záchrannou službu, přijela i policie – a obě posádky si hned volaly posily. Další dva lidi našli v temné sklepní místnosti bez oken i umělého světla.

Podobných případů se v Rumunsku nedávno objevilo několik. Začátkem července odhalily policejní razie ve třech různých pečovatelských domech v župě Ilfov nedaleko Bukurešti také rozsáhlé zneužívání a zanedbávání seniorů a osob se zdravotním postižením. Objevily se snímky obyvatel přivázaných k postelím ve špinavých pokojích, z nichž někteří jevili známky fyzického týrání a podvýživy.

Rumunská agentura pro boj proti organizovanému zločinu (DIICOT) uvedla, že v roce 2020 vznikly dva organizované zločinecké gangy nyní obviněné z obchodování s lidmi a dalších zločinů; vykořisťovaly osoby se zdravotním postižením nebo ve zranitelné situaci. Prokurátoři uvedli, že provozovatelé své klienty tlačili k neplacené práci i fyzickými tresty či odepíráním jídla. Zatím úřady informovaly o dvacítce obviněných, konkrétně z domova Lu'Min byli zadrženi tři podezřelí. Vyšetřují se i dva inspektoři, kteří v květnu dali těmto domovům hrůzy pozitivní posudky.

Už proto padají hlavy na vysokých místech. V polovině července rezignovala ministryně pro rodinu a rovné příležitosti Gabriela Fireaová a ministr práce a sociální ochrany Marius-Constantin Budăi. Oba ovšem vylučují, že by o případech osobně věděli, podobně jako prefekta mureské župy (kraje) Mara Togănelová, jež rezignovala minulý týden.

„Je nesporné, že situace v pečovatelském domě v Bărdești je nelidská, tragická, já ji co nejdůrazněji odsuzuji, a proto trvám na tom, že odpovědné osoby musí zaplatit. Vzhledem ke kontextu, který tyto hrůzné události vyvolal, jsem se rozhodla rezignovat na funkci prefekta,“ oznámila minulou středu Togănelová.

Video  Barbora Škrlová: Jakou roli hrála v Kuřimské kauze zůstane navždy asi záhadou.  - Videohub
Odemknout video

darkmarek ( 12. srpna 2023 12:40 )

Ano čím více jste nemocný tím hůře se k vám chovají. To se ale netýká "normálně" nemocných jako třeba když špatně vidíte nebo máte chronickou obstrukční plicní nemoc nebo třeba cukrovku. Velkou roli v tom ale hraje i to jestli jim za to něco hrozí nebo jestli jsou si jistí že jim to projde. Samozřejmě i k "normálně" nemocnému se můžou špatně chovat ale je toho mnohem méně.

Zobrazit celou diskusi