Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přes Francii a Německo se přehnaly silné bouře a krupobití: Hasiči museli evakuovat 650 lidí

Autor: ČTK, Dagmar Honsová - 
12. července 2023
11:22

Francii a Německo v noci na dnešek zasáhly silné bouře s krupobitím. Tisíce francouzských domácností zůstaly bez elektřiny, počasí způsobilo značné materiální škody, nikdo ale nebyl zraněn. Služba Météo-France vyhlásila pro pět departementů nejvyšší, červenou výstrahu, kterou používá jen zcela výjimečně. Kolem půlnoci se bouře přesunula do německé spolkové země Bádensko-Württembersko, kde vyvracela stromy, uvedla agentura DPA.

„Během úterního odpoledne se utvořil bouřkový komplex ve Francii, extrémně silné bouřky přinesly kroupy o velikosti 10 cm. Silné bouřky působily v úterý večer a v noci na středu škody v jižním a jihozápadním Německu – v Sársku se zřejmě vyskytlo i tornádo. Nejsilnější nárazy větru dosáhly rychlosti přes 110 km/h. Poryvy větru 129 km/h hlásila stanice Friedrichshafen,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Ve Francii dosáhly poryvy větru rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu, padaly kroupy i o velikosti tenisových míčků. V Dijonu vítr strhnul střechu samoobsluhy, nikdo nebyl zraněn. V obci Gannat, která má zhruba 5000 obyvatel, hasiči zasahovali u 150 případů. V nedaleké obci Billy uhodil blesk do domu a podpálil střechu, uvedla stanice BFM TV. V departementu Jura u švýcarských hranic museli hasiči kvůli bouřce evakuovat 650 lidí a několik skautských táborů, informovala agentura AFP.

V úterý letos poprvé v pevninské Francii naměřili teplotu přes 40 stupňů Celsia, a to v Sallanches na východě země. Bouřky přinesly ochlazení a po několika tropických dnech teploty s výjimkou jihu země klesly pod 30 stupňů Celsia.

V Německu rovněž vedro vystřídaly bouřky, které zasáhly jihozápad země. V okolí Bodamského jezera úřady vyhlásily čtvrtý, nejvyšší pohotovostní stupeň varování před extrémním počasím. Policie v Ravensburgu v úterý večer uvedla, že situaci nemá pod kontrolou, protože přicházela stále další tísňová volání. V Sársku se v podvečer bouře prohnala obcí Asweiler a poškodila 30 budov. Ve druhé části noci se bouřky přesunuly do Bavorska.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi