Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Letuška vládní letky Lenka bojuje s nejsmrtelnější rakovinou: Na léčbu v Německu se vybralo přes 4,5 milionu!

Aktualizováno -
2. listopadu 2023
18:26
Autor: VaB - 
3. listopadu 2023
08:38

Před pěti lety si 36letá Lenka splnila svůj sen. Stala se letuškou u vládní letky, která přepravuje prezidenta, premiéra a jiné důležité osoby. Práce ji nesmírně naplňovala, užívala si ji. Před rokem se jí ale změnil život, přišla rakovina toho nejhoršího typu. Lenka musela ze dne na den přestat pracovat a bojovat s velice vážným onkologickým onemocněním. Teď je velká šance, že zákeřnou nemoc porazí! Ve sbírce se podařilo vybrat přes 4,5 milionu korun na léčbu v Německu.

Přesně před rokem, 2. listopadu 2022, se Lence změnil život. Na břiše si tehdy 35letá mladá žena nahmatala bulku, myslela si, že jde o obyčejný tukový útvar. Realita ale byla, že jde o metastázi maligního melanomu – zjednodušeně řečeno se jedná nejagresivnější a nejsmrtelnější formu rakoviny kůže. Tehdy začal boj Lenky o život.

„Vyšetření ukázala mnohočetné metastáze v podkoží, plicích, pohrudnici, podbřišnici, vaječnících. Okamžitě byla zahájena moderní biologická léčba. Vše vypadalo nadějně, na CT vyšetření se prokázal jasný metastatický útlum. Cítila se dobře a radovala se z každého nového dne,“ popisuje Lenky kamarádka Petra Kubíková na Doniu, kde založili sbírku.

Pro Lenku, která do té doby pracovala u vládní letky na 24. základně dopravního letectva Praha – Kbely, to byla obrovská rána. Pět let před zjištěním rakoviny si tady totiž splnila sen, začala pracovat jako letuška. Na palubě se starala o prezidenta, premiéra a jiné politiky. A práce ji nesmírně naplňovala.

„Je to obrovská hrdinka s velkým srdcem, která by se pro druhé rozdala. V době covidu byla jedním z prvních dobrovolníků v domově důchodců, nikdy neváhala pomoct komukoliv, kdo to v jejím okolí potřeboval. S partnerem plánovala svatbu a miminko. Bohužel místo vytouženého děťátka přišla rakovina,“ dodává Petra.

Lékaři vyčerpali možnosti

Doktoři Lence v létě změnili biologickou léčbu na imunologickou, to ale dopadlo velmi špatně. „Došlo k velmi závažnému nežádoucímu účinku ve formě rozsáhlého zánětu střev. Lenka byla 6 týdnů hospitalizovaná, měla velké bolesti, nový nález na mozku, výrazný úbytek na váze. Nemoc je k ní navíc tak krutá, že když nedávno došlo znovu k progresu onemocnění, tak opět sleduje na vlastní oči šíření podkožních metastáz,“ vysvětluje Petra.

Sbírku založili proto, že v Česku lékařům už došly možnosti, jak takto závažnou rakovinu kůže léčit. V Německu ale existuje náročná, ale fungující léčba určená právě pro pacienty, u kterých vše ostatní selhalo. A pacienti při ní dosahují dobrých výsledků. „Tato zahraniční léčba bohužel není krytá žádnou z českých zdravotních pojišťoven, rodina zatím hradí veškeré výdaje s ní spojené sama. Jedná se ale o tak extrémně finančně náročnou záležitost, že bez Vaší solidárnosti a pomoci Lenka svůj statečný boj nezvládne,“ vysvětluje Petra, proč Lenka potřebovala rychle vybrat 4,5 milionu korun.

Podpořit ji můžete zde. 

Armádní pomoc

Sbírka se ve čtvrtek k večeru začala šířit sociálními sítěmi. Mezi prvními, kdo ji sdílel, byl například Vrchní praporčík Armády Peter Smik. „Když jsem ji zhruba před rokem přestal vídat na palubách našich letounů, říkal jsem si, že je asi někde na kurzu. Na kurzu nikde bohužel nebyla a není. Před týdnem mi zavolal její partner, můj kámoš a už dlouho jsem neměl slzy na krajíčku. Lenka právě teď bojuje svůj nejtěžší zápas v životě. S nemilosrdnou rakovinou,“ popisuje voják.

Podobně se ke sbírce postavili i její kolegové z Kbel. „Tohle je naše letuška Lenka. Neuvěřitelná bojovnice a úžasný člověk. Teď potřebuje pomoc. Prosím, pojďme ji společně podpořit a dát jí zase křídla,“ uvedli na facebooku.

Přispělo i Ministerstvo obrany. „Vojenský fond solidarity právě schválil finanční podporu naší kolegyni - letušce Lence z 24. základny dopravního letectva, která před rokem vážně onkologicky onemocněla, a to ve výši 500.000,- Kč,“ uvedlo na sociální síti X ministerstvo. Zároveň apelovalo na ostatní vojáky, že pokud se dostanou do tíživé situace, nemají se ostýchat si o pomoc říci. „Fond existuje právě pro tyto případy.“

Andre Zeman ( 4. listopadu 2023 13:55 )

Nedošly. Ono jen tohle stačí. Stejně nepochopíš. A i k té závisti níže - pokud někdo začne kopat do někoho, koho nezná, že bere víc penez, je to o závisti. To jste se odkopali sami.😆

kdoasi ( 4. listopadu 2023 13:24 )

Máš pravdu, stačí. Jsi s tou závistí jak kolovrátek.

kdoasi ( 4. listopadu 2023 13:22 )

Chápu, že ti došly věcný argumenty😁

Uživatel_5687835 ( 4. listopadu 2023 13:19 )

Každý máme svych problémů dost mam hodne kamarádek které mají nebo meli rakovinu některé se vyléčil některé ne bohuzel i v moji rodině byla u mého tatínka 2krat diagnistikovana rakovina podruhé to bohužel prohrál hodně lidi ma rakovinu a nevim proc nejsou tedy tak dobre léčení jako tady ta letuška měl by být na každého stejný metr a měli by se léčit stejně to je můj názor ale bohužel rakovina se vyléčit někdy nedá bohuzel

vinnetouvi ( 4. listopadu 2023 12:50 )

Ne, syn mé kamarádky je dopravní pilot a bere 250.000 (pravda, že do vejšky a výcviku investovali 3 miliony, ale brzy se mu to vrátilo). Dcera je letuška mezistátních linek a bere 120.000. Tahle slečna u vládní letky musí brát 150.000 dle sdělení odborníků z oboru. Vybírat peníze pro takovýhle případ mi přijde sprosté, musí mít našetřeno kolik milionů, ale proč si je utrácet, když jsou lidi blbí.

Zobrazit celou diskusi