Společně se svými partnery pořádá projekt Zodpovědné hraní od 6. do 12. listopadu další ročník Týdne zodpovědného hraní, který nabízí pomocnou ruku všem hráčům, kteří se při hraní ocitli v problémech. Důvody mohou být různé – od psychických, finančních až po zdravotní. Pro hráče a stejně tak i jejich rodiny a blízké představuje týden skvělou možnost, jak tyto potíže řešit a říct si o pomoc.

Připravená je celá řada online webinářů, podcastů a besed s praktickými radami, v jednotlivých regionech otevřou zájemcům své dveře adiktologické organizace a k dispozici je také online poradna, kterou má na starosti občanská poradna Portimo o.p.s. a adiktologická společnost Prevent 99. Zájemci se mohou spojit také s hráčem, který prošel léčbou, a to buď online přes společnost Modrý kříž, nebo na besedě, kterou pořádá RENADI.

Dostupná 24/7 bude také Linka pomoci projektu Naberte kurz, kterou celoročně provozuje Společnost Podané ruce za finanční podpory Zodpovědného hraní. Na čísle +420 777 477 877 najdou pomoc jak samotní hráči, tak jejich blízcí, kteří si s nimi již dále neví rady.

Autor: Unsplash.com

Na letošním ročníku Týdne zodpovědného hraní spolupracují také společnosti Prevent 99, Portimo, Modrý kříž, Sananim, Poradna pro nelátkové závislosti Kraje Vysočina, Laxus, Renadi a další. Kompletní program včetně akcí v jednotlivých regionech je dostupný na webových stránkách Zodpovědného hraní.

Jak pomoci rizikovým hráčům

Jedním z hlavních témat, na které se letošní Týden zodpovědného hraní zaměří, jsou nástrahy a úskalí Života s rizikovými hráči a možnosti léčby„V prvních dvou letech jsme pomocí naší rozsáhlé kampaně oslovili velkou spoustu lidí. Skvělá spolupráce se osvědčila také s partnerskými adiktologickými centry a společně jsme tak mohli pomoci desítkám těch, kterým se vymklo hraní z rukou, a jejich blízkým. Ti jsou v procesu pomoci zásadní, protože často nejlépe vidí, do jakého průšvihu se jejich nejbližší řítí,“ říká Petra Šebo, manažerka projektu Zodpovědné hraní a doplňuje hlavní cíle pro tento ročník: „Právě na ně se chceme také více zaměřit – poskytnout jim cenné rady a tipy, jak se s hráči o nastalé situaci bavit, pomoci je přesvědčit a následně i být oporou během léčby. Cílem už třetího Týdne zodpovědného hraní, ale obecně i všech našich aktivit, je zkrátka ukázat lidem, že jsme tu pro ně, chceme jim pomoct a mohou se na nás kdykoliv obrátit.“

Součástí bohatého programu je také přednáška Sám sobě koučem, na které ve středu 8. listopadu vystoupí zkušení mentoři Marian Jelínek a Vít Schlesinger. V pražském Royal Theatre představí praktické tipy na to, jak být vnitřně spokojení, umět pracovat s emocemi nebo i se strachem. Pro zájemce je vstup zdarma, je nutné se pouze registrovat přes webové stránky.

Týden zodpovědného hraní zaštiťuje svým projektem Institut pro regulaci hazardních her a na jeho aktivitách se zásadně podílí také hlavní partneři projektu Fortuna, Chance, Sazka a Tipsport. Největší tuzemští provozovatelé připravují osvětovou kampaň v rámci co nejširšího počtu komunikačních kanálů. Projekt Zodpovědné hraní se tak objeví v České televizi, na Nově, Primě a sportovních kanálech, ale i napříč dalšími online a tištěnými médii a sociálními sítěmi.

Projekt celoročně úzce spolupracuje také s adiktologickými centry a poradenskými organizacemi z oblastí financí nebo práva. Působí ve všech regionech a jejich přehled je k dispozici na webových stránkách projektu na Mapě pomoci.

Autor: Institut pro regulaci hazardních her z.s.