Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak odhalit osteoporózu?

 (Autor: Freepik)
27. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Jak zjistit, že trpíte řídnutím kostí? Je to dědičné, a jaké věkové skupiny osteoporóza nejvíce postihuje? Věděli jste, že některé zdravotní pojišťovny zajišťují specializované vyšetření, které osteoporózu dokáží odhalit?

Co je to osteoporóza

Osteoporóza neboli řídnutí kostí, je chronické onemocnění kostry. Onemocnění vzniká v důsledku urychleného odbourávání kostní hmoty na úkor tvorby nové kosti a projevuje se postupným úbytkem kostní tkáně a změnou kvality kostí. Ty jsou křehčí a náchylnější ke zlomeninám.

Kdo na osteoporózu nejvíce trpí?

Podle odhadů odborníků v Česku osteoporózou trpí až 750 tisíc lidí, léčena je ale jen menší část z nich. Nemoc nejvíce ohrožuje ženy po menopauze, tedy tzv. po přechodu. Podle odhadů osteoporóza postihne každou třetí ženu v pokročilejším věku.

Řídnutí kostí bývá problém hlavně ve vyšším věku. Jak se chránit před nebezpečnými zlomeninami krčku a obratlů?

Osteoporóza představuje jednu z nejčastějších metabolických chorob, jejíž výskyt v české populaci navíc stále stoupá. Zákeřná je nemoc i v tom, že o ní pacient často ani neví – probíhá bez příznaků a bez bolesti, odhalena bývá velmi často až po úrazech. Jedná se pak o nebezpečné zlomeniny krčku, obratle nebo například zápěstí. Pokud se přihodí ve vyšším věku, často jsou doprovázeny řadou komplikací.

Všeobecná zdravotní pojišťovna proto pro ženy po menopauze a u mužů od věku vyššího než 65 let, kteří jsou jejími klienty, zajišťuje vyšetření, které může osteoporózu včas odhalit. Provádí se v rámci běžných preventivních prohlídek u praktika nebo ambulantního gynekologa. U mladších ročníků jde o rozhovor s lékařem a vyplnění jednoduchého dotazníku, který odhalí možné riziko choroby. Starší pacienti mohou podstoupit rovnou přístrojové vyšetření na tzv. denzitometru.

Na co se ptá dotazník, a jak dlouho trvá jeho vyplnění?

Pro odhalení rizika osteoporózy se používá jednoduchý dotazník, který zjišťuje základní informace o pacientovi (věk, váha, výška atd.), jeho životosprávu (konzumaci alkoholu, kouření), dosavadní anamnézu pacienta (zejména prodělané zlomeniny) a také rodinnou anamnézu (zlomeniny u rodičů). Vyplnění dotazníku trvá deset minut.

Jak probíhá vyšetření na denzitometru? Je nějak bolestivé?

Denzitometrem se vyšetřuje hustota kostní hmoty. Vyšetření není bolestivé ani invazivní. Probíhá tak, že pacient leží na speciálním lůžku, zůstává oblečený a skener zachycuje buď jednu, nebo více oblastí kostí. V praxi se obvykle měří na dvou místech, zpravidla v oblasti bederní páteře a horní části stehenní kosti. Vyšetření trvá zhruba 20 minut. K vyšetření se používá přístroj jen s velmi slabým zářením.

Co se stane, pokud vyšetření odmítnu?

Osteoporóza je nebolestivé onemocnění. Pacient často netuší, že jím trpí, dokud si nepřivodí úraz, zejména zlomeninu, která se právě v důsledku nemoci hůře hojí, případně je doprovázena dalšími komplikacemi. Léčba osteoporózy probíhá pomocí léků, tedy medikací. Nejčastěji je pacientům doporučeno užívání vápníku a vitaminu D, případně hormonální léčba nebo léčba prostředky snižujícími úbytek kostní hmoty. Díky medikaci se může pacient vyhnout nepříjemným a v některých případech až fatálním zlomeninám. Pokud vám tedy lékař vyšetření doporučí, určitě je vhodné jej absolvovat.