Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak ušetřit v rodinném rozpočtu? Nezapomínejte na příspěvky zdravotních pojišťoven!

 (Autor: Freepik)
30. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Proč je důležité dobře si vybrat zdravotní pojišťovnu? Nejde jen o příspěvky na léky, které potřebujete v rámci běžných onemocnění, jako je angína, chřipka či třeba neštovice. Jde také o příspěvky, kterými zdravotní pojišťovna přispívá v rámci benefitů či preventivních programů. Třeba u VZP rostou příspěvky o stovky korun, což jsou nezanedbatelné položky v rodinném rozpočtu.

V příštím roce se klienti VZP mohou těšit, protože benefity, které nejčastěji čerpají, vzrostou až o několik set korun. Půjde například o příspěvky na sport, dentální hygienu nebo také na pořízení výbavy nastávajícím maminkám. O nové příspěvky bude možné žádat již v roce 2024 a jejich přehled můžete sledovat na webu www.vzp.cz

1. Příspěvky na sport

Děti – až 2 000 Kč

Dětem a mladistvým do 18 let přispěje VZP na sportovní aktivity o mnoho více. Nejmenším dětem přispěje na plavání, děti na základní škole mohou dostat příspěvek na školní lyžařský výcvik a ti starší do 18 let mohou svůj příspěvek využít na permanentku do fitness. To ale není zdaleka vše, na co lze tento příspěvek využít.

Lze jej použít také na…

  • sportovní kroužky ve škole i mimo školu
  • startovné, na sportovní prohlídku
  • vaničkování kojenců (0–1 rok)

Dospělí – příspěvek 1 000 Kč

Dospělí mohou příspěvek použít na pravidelnou pohybovou aktivitu, nákup permanentky nebo úhradu členství. Senioři ještě také třeba na zdravotní cvičení pod dohledem fyzioterapeuta.

2. Příspěvky na dentální hygienu

Dospělí i děti – 1 000 Kč

Děti i dospělí budou moct od ledna namísto dosavadních 500 Kč čerpat na dentální hygienu dvojnásobek.

  • Dospělí budou moct o příspěvek požádat stejně jako letos pouze v případě, že v posledních 24 měsících absolvovali preventivní prohlídku u svého praktického lékaře.
  • Na klienty do 18 let se tato podmínka nevztahuje, nárok na příspěvek mají automaticky.
  • Pozor, o tento příspěvek je možné zažádat pouze prostřednictvím aplikace Moje VZP!

3. Příspěvky pro maminky

Těhotné ženy či maminky do 12 měsíců po porodu – 5 000 Kč

Příspěvek lze použít na pořízení pomůcek na kojení, na kurz k porodu, rehabilitaci, monitor dechu nebo spánku, na nákup lékárenských potřeb pro miminko či k úhradě nehrazených screeningových vyšetření atd.

Věděli jste, že…

Už dvě třetiny klientů VZP si o tyto a mnoho dalších příspěvků žádají prostřednictvím aplikace Moje VZP. Je to nejjednodušší a nejpohodlnější cesta, o příspěvek navíc můžete žádat i pro svoje děti či jiné rodinné příslušníky, pokud je budete mít v aplikaci nahlášené. Aplikaci je možné si v mobilu aktivovat prostřednictvím bankovní identity Bank iD. Více se dozvíte zde.

Žádat můžete ještě tento rok

Ještě do konce letošního roku využijte benefity z aktuální široké nabídky VZP. Všechny potřebné informace k úspěšnému podání žádosti naleznete zde. Pečlivě si, prosím, pročtěte podmínky u konkrétního příspěvku, o který máte zájem, a také podmínky pro získání příspěvků z fondu prevence.