Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kanaďanka šla na operaci tlustého střeva: Probudila se bez dělohy!

Autor: štt - 
13. listopadu 2023
05:00

Mělo jít o běžný zákrok. Lékaři si však během operace Devlynn Cyrové všimli dvou závažných nádorových onemocnění. Vedle rakoviny tlustého střeva na děloze objevili zduřeninu o velikosti baseballového míčku. Bez konzultace s pacientkou ji zasažený orgán odstranili.

Osmatřicetiletou Kanaďanku trápila bolest břicha a častá zácpa. Lékaři po měsících váhání jako původ problémů určili Crohnovu chorobu a rozhodli se ženě udělat vývod, aby se odpadní látky mohly snáz dostávat z těla ven. Poměrně běžný zákrok se však zkomplikoval, když na dvou orgánech lékaři objevili tumor, informoval deník Daily Mail.

Pro záchranu pacientčina zdraví se rozhodli její nádorem postiženou dělohu odebrat. Devlynn tím ale rovněž přišla o možnost mít děti. Když jí lékaři sdělili nečekaný průběh zákroku, zůstala v naprostém šoku.

„Nemohla jsem to nejdřív zpracovat. To už nemám možnost mít vlastní děti?“ popsala své první pocity po probuzení z narkózy. Lékařům a svému manželovi dále vyčetla, že se nepokusili zachránit její zdravá vajíčka pro možnost umělého oplodnění. Její muž Greg totiž zákrok posvětil, když byla žena v narkóze.

Anketa

Bojíte se rakoviny?

Ano
Ne

Pro Devlynn operace znamená začátek dlouhodobého boje s rakovinou. Nyní ji čeká chemoterapie a ozařování, jelikož nádor v tlustém střevě jí kvůli pokročilému stádiu nemohli vyoperovat. Jak se ukázalo, bývalá záchranářka nemoc nejspíš podědila po otci. U pacientů s rodinnou anamnézou je o padesát procent vyšší šance, že se u nich rakovina objeví, než je tomu u běžné populace.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 13. listopadu 2023 21:21 )

K té anketě. Rakoviny se nebojím, protože ji mám.

XYZ3 ( 13. listopadu 2023 12:52 )

Operace TU střeva asi není úplně běžná operace, ta vajíčka mohli uchovat, ale je si důležitější odstranit orgány s meta...

Zobrazit celou diskusi