Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach u Čaputové: Přítel Juraj na náhlé operaci! Kvůli nálezu ve střevech

Autor: simao - 
19. srpna 2023
08:48

Prezidentka Zuzana Čaputová si ještě nedávno s přítelem užívala letních radovánek, kdy vyrazili mj. na kola či předtím na hudební festival Pohoda. Jenže za touhle pohodou navenek byly skryté i nemalé obavy. U Rizmana totiž preventivní prohlídka - kolonoskopie - odhalila v tlustém střevě nádor. Rizman každopádně urychleně putoval na operaci. Nyní se dozvěděl, že nádor byl nezhoubný.

„Prevence, která mi možná zachránila život!“ Tak o svém vyšetření píše přítel slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Juraj Rizman na instagramu.

„Long story short - před létem jsem byl na kontrole. Lékařka specialistka usoudila, že by nebylo špatné udělat preventivně / kontrolně kolonoskopii. Šel jsem a... Našli,“ prozrazuje Rizman.

„Dále je to ukázkový příběh. Na ′preventivce′ mi našli v tlustém střevě něco špatného – následovala podrobná diagnostika – důkladné konzultace – rozhodnutí (vzhledem k typu nálezu) řešit to chirurgicky a pokud možno rychle – předoperační vyšetření – a operace. Operace se podle lékařů vydařila, ale – to čekání na histologii bylo hrozné… V těchto dnech mi došel výsledek – ten nádor / útvar byl nezhoubný. Co vám řeknu - spadl mi kámen ze srdce,“ přiznává Rizman.

Přítel Čaputové proto vyzývá i ostatní k prevenci a preventivní prohlídky označuje jako jeden z pilířů moderní péče o naše zdraví. „Ale ruku na srdce, pokud nás nic nebolí...,“ připouští Rizman, že prevenci lidé zanedbávají.

„Když se problém podaří identifikovat v zárodku – jak se to lékařům podařilo v mém případě – mají větší šanci věc řešit rychle a efektivně ještě předtím, než se věci zvrtnou a výrazně zkomplikují,“ upozorňuje však.

Rizman podotýká, že Slovensko patří mezi nejhorší země světa, co se týče výskytu nádorových onemocnění tlustého střeva a úmrtí na ně. Přičítá to mj. právě tomu, že Slováci podceňují preventivní prohlídky.

„Podceňujeme preventivní prohlídky, stydíme se mluvit o problémech se zažíváním a vylučováním a bojíme se kolonoskopií. Pojďme to změnit,“ apeluje slovenský „prvý frajer“.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Papanikula ( 19. srpna 2023 21:09 )

Kraaaava nebeská

Papanikula ( 19. srpna 2023 21:08 )

Caputova nestestim

hirosk ( 19. srpna 2023 18:17 )

Hlupost. Mna brali na predoperacne den po naleze, vikend nastup, pondelok operacia.

lesanka ( 19. srpna 2023 15:49 )

Odkedy nastúpila do úradu, ide to s touto krajinou z kopca. Prudko.

lesanka ( 19. srpna 2023 15:47 )

Presne tak! Sme policajný štát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa