Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letušku Lenku paralyzovala rychlost, se kterou se podařilo vybrat miliony: Dárcům děkuje za šanci na život

Autor: VaB - 
10. listopadu 2023
05:00

Za necelých 24 hodin se vybralo přes 4,5 milionu, teď má Lenka Růžková (35) na sbírce necelých šest milionů korun. Aktuálně už podstupuje experimentální léčbu, která by ji měla zbavit agresivní rakoviny kůže. Letuška vládní letky všem podporovatelům poděkovala, rychlost, se kterou se peníze podařilo vybrat, ji prý „doslova paralyzovala“.

„Jen těžko hledám slova, kterými bych nyní popsala, co od čtvrtečního večera prožívám,“ vypráví Lenka Růžková, letuška vládní letky Armády ČR. Ve čtvrtek se totiž sociálními sítěmi začala šířit její sbírka, ve které popisuje i svou zákeřnou a smrtelnou nemoc – rakovinu kůže.

Tu jí diagnostikovali zhruba před rokem, začalo to malou nevinnou bulkou. Lékaři v České republice ale nemají postup, kterým by se melanom dal léčit. Naskytla se ovšem možnost léčby v Německu, tu pro změnu zase nehradí pojišťovna. Naštěstí se ve sbírce podařilo vybrat více jak 4,5 milionu korun, které byly potřeba. Lenka v pondělí nastoupila experimentální léčbu, která má u podobně onkologicky nemocných pacientů velmi uspokojivé výsledky.

Paralyzovaná rychlostí

Peníze se podařilo vybrat za skoro až rekordní čas, což velmi překvapilo i samotnou letušku Lenku. „Omlouvám se, že jsem se neozvala se svým vyjádřením již včera, byla jsem doslova paralyzovaná extrémní rychlostí, s kterou je finanční sbírka shromažďována,“ popisuje žena s tím, že solidarita je až dechberoucí.

„Prožila jsem hodně špatných dní, ale nikdy jsem neztratila odhodlání bojovat. A toto mé odhodlání bylo díky vaší neskutečné podpoře doslova ztisícinásobeno!“ dodává k „výročí“ od zjištění rakoviny.

Sama popisuje, že díky štědrosti dárců, kterých bylo 11 tisíc, jí byla dána šance na život. „Jsou vás opravdu tisíce, kterým není můj osud lhostejný, proto vás budu průběžně informovat o své cestě za uzdravením. Ještě jednou Vám z celého srdce děkuji,“ dodává.

Léčba viry

Klinika v Düsseldorfu u nemocných pacientů aplikuje experimentální léčbu onkologickými viry. „V podstatě se aplikuje virus, který infikuje nádorovou buňku. Když máte na rtu opar, virus útočí na běžné buňky pokožky. A my ho upravíme, aby se zaměřil na melanomové nádorové buňky,“ popsal v rozhovoru pro Blesk dermatolog Petr Arenberger.

Video  V Motole zachránili pobodanou ženu z Novodvorské  - Fakultní nemocnice Motol
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi