Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel: Radost a hrdost za sbírku pro Martínka! S první dámou na Moravě jel i do obce poškozené tornádem

Aktualizováno -
27. září 2023
17:19
Autor: ČTK, Mii, mat - 
27. září 2023
08:16

Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová dnes zakončují dvoudenní návštěvu Jihomoravského kraje. Dopoledne se prezident například setkal se starosty obcí zasažených tornádem, odpoledne pak s vinaři. Při návštěvě Hrušek Pavel s první dámou stihl i focení s dětmi. Na závěrečné tiskovce pak Pavel okomentoval dotaz Blesku na vybraných více než 100 milionů pro nemocného Martínka či situaci kolem telefonu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Konsolidační balíček je výsledkem několika úrovní kompromisu (...) Pro mě bude zásadní, jestli ten balíček bude sociálně únosný a jestli povede v maximální možné míře k nějaké konsolidaci,“ uvedl Pavel na závěrečné tiskovce k vládnímu úspornému balíčku.

„Z toho, co vím, se bavíme o tom, že Vít Rakušan měl zabezpečený telefon. Na tom samotném není nic, co by bylo k pochybnosti. Naopak by to asi u ministra vnitra bylo očekávatelné. Já teď nevidím jediný reálný důvod, který by měl vést k diskuzím o odvolání ministra, nebo dokonce o vyslovování nedůvěry vládě,“ vzkázal Pavel.

Pavel: Případ Martínka? Zákony nemohou pamatovat na všechno

K případu Martínka a vybraným penězům prezident poznamenal: „Já můžu říct, že mám z toho velkou radost a naplňuje mě to hrdostí. Občas se sami hodnotíme velice kriticky, ale ta míra solidarity, kterou dokážeme projevit v případech, jako jsou právě tyhle krizové, nenadálé nebo velice specifické situace, je úžasná,“ pochvaloval si Pavel.

Video  Petr Pavel o sbírce pro nemocného Martínka: Je hrdý na lidi, kolik dokázali vybrat peněz  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Pokud jde o ten konkrétní případ Martínka (...) zákon nemůže pamatovat na každou eventualitu, která může nastat. To jeho onemocnění je tak řídké, že se týká několika málo desítek lidí na celém světě. Asi by bylo zvláštní mít na takový případ speciální zákon. Ale každopádně bude to stát za úvahu, jestli by stát neměl i pro tyto naprosto ojedinělé případy mít proceduru, která by mohla generovat prostředky z veřejného pojištění, a ne takovouhle sbírkou. Ale na druhu stranu já v tom nevidím nic, co by bylo nějak systémově odsouzeníhodné,“ uvedl Pavel.

„Systém nemůže být stavěn tak, aby pamatoval na všechno, a je skvělé, že lidé v sobě tolik solidarity mají,“ dodal Pavel.

Pavel svůj dnešní program zahájil v Hruškách na Břeclavsku setkáním se starosty obcí, které v červnu 2021 zasáhla extrémní bouře s krupobitím a tornádem a způsobila škody přibližně za 15 miliard korun.

„Bavili jsme se o tom, jaké si lze vzít ze situace poučení, abychom příště, až se někde stane přírodní katastrofa, ať už povodně, bouřka s kroupami nebo třeba tornádo, mohli reagovat pružněji, rychleji, abychom pomohli lidem co nejrychleji situaci zvládnout,“ shrnul na začátku debaty s občany téma předchozí schůzky Petr Pavel.

Video  Pavel na Moravě: Focení s dětmi v obci Hrušky zasažené tornádem  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Připomněl také, že to není jeho první návštěva v oblasti zasažené tornádem, navštívil ji už pár dní po katastrofě, znovu po roce od tornáda, a nyní vidí vývoj, jakým zasažené obce prošly. „Vidím, kolik se udělalo práce, teď to vypadá mnohem veseleji, ale šrámy na duši zůstávají dál,“ poznamenal prezident.

Při debatě s občany ho zaskočil dotaz na oblíbenou písničku. „Tomáš Garrigue Masaryk měl rád Ach, synku, synku. Jakou písničku máte rád vy?“ ptal se zvědavý chlapec. Prezident si v tu chvíli žádnou písničku nevybavil. Při dalším dotazu ale odhalil, jaké jídlo nemá rád. Nejí koprovku, jinak prý vybíravý není.

Pavel odmítl obnovení základní vojenské služby

Dotazy směřovaly také k pomoci armády po tornádu i k úvahám o obnovení základní vojenské služby. To ale prezident odmítl. „Naše zkušenost s povinnou vojenskou službou je taková, že jakmile je něco povinné, snažíme se to nějak ošvejkovat. Oproti tomu vidíme, že dobrovolníci, kteří jsou například členy aktivních záloh, dělají věci s mnohem větším odhodláním a v případě potřeby jsou připraveni udělat maximum. Vhodnější cestou je tak spíš vytvořit více možností pro ty, kdo se chtějí připojit k obraně státu, než nutit k výcviku tisíce branců,“ uvedl Pavel. Doplnil, že povinná vojenská služba představuje také velice nákladnou záležitost, na niž není armáda v současnosti vybavena.

Lidé se ptali také na návštěvu OSN z minulého týdne a situaci v Radě bezpečnosti OSN, kde má Rusko právo veta. „Na shromáždění jsme se s výjimkou Ruska shodli, že je třeba urychlit reformy v Radě bezpečnosti. Nastavení z roku 1945, kdy vznikla, už neodráží realitu světa,“ řekl Pavel.

Prezident Petr Pavel při debatě s občany obcí zasažených tornádem (27.9.2023) Prezident Petr Pavel při debatě s občany obcí zasažených tornádem (27.9.2023) | ČTK / Šálek Václav

Po obědě v penzionu Mlýn Hrušky prezident zamířil na archeologické naleziště Hradisko u Mušova. Po briefingu bylo v plánu setkání s vinaři v Dolních Dunajovicích.

Na závěr dvoudenní návštěvy jižní Moravy si prezident prohlédne velitelství Vzdušných sil Armády České republiky v Náměšti nad Oslavou na Vysočině. Základna vrtulníkového letectva v srpnu dostala ze Spojených států první víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom. V součtu tak už má čtyři nové americké vrtulníky, jimiž česká armáda nahradí ruskou techniku. Celkem Česko pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper, vyrábí je firma Bell. Kromě 12 nových vrtulníků armáda z USA získá zdarma i osm modernizovaných strojů jako ocenění za pomoc Ukrajině. Česká armáda tak bude mít 20 amerických strojů, deset typu Venom a stejný počet typu Viper. Všechny vrtulníky Viper a Venom by do ČR měly dorazit do konce příštího roku.

Jarek Novotný ( 28. září 2023 20:38 )

To je taková taktika, kdo není s vládou, tak je kobliha.

Já kobliha nejsem a proti Babišovi jsem určitě dělal víc než Ty.

Ale to co nám zde ukradlo republiku, to je horší než mor. Takže zlatý Babiš.

Jarek Novotný ( 28. září 2023 13:43 )

Pane prezidente,

kolik jste přispěl na Ukrajinu?

kolik jste přispěl na Martínka?

Kolik jste přispěl k vyvolávání nenávisti vůči cizímu státu?

Proč jste se zbavil lidí , kteří Vám pomohli do funkce?

Jak se vyvíjí kauza paní kancléřky ze Senátu? (vymetení úředníků, zakázky).

Kdo vymetá Vaše lidi z Hradu a proč?

Díky pane prezidente.

Jarek Novotný ( 28. září 2023 13:40 )

Co to znamená? Není známo, že by ministr Rakušan , zvláště jako ministr vnitra, představitel státního orgánu, úřední osoba, nepodal trestní oznámení pro podezření z nelegálního odposlechu.

Ve kterém měla být odposlouchávána strana, která je součástí vlády.

Pan Rakušan sdělil, že poslanci používají aplikaci Silent. Šifrovanou. Co to znamená?
To je náročnější na zjištění, jisté ale je, že kdo stojí za provozovatelem sítě je nejasné.

Může to být tajná služba, politická strana? Může to být kdokoliv.

Jarek Novotný ( 28. září 2023 13:39 )

Samozřejmě pane prezidente, že vlastnictví šifrovaného mobilu je v pořádku. Máte pravdu.

Každý takový mobil ale může komunikovat šifrovaně jen s telefony daného výrobce nebo poskytovatele aplikace.

V tomto případě šlo o poskytovatele aplikace a o to, kdo mobil přinesl.

Mobil byl dle tvrzení pana Rakušana darován, pak se ptejme, zda byla uhrazena darovací daň. Šlo o tři mobily za 150 000 Kč plus měsíční poplatek za několik let.

Kdo mobil přinesl? Europoslanec Polčák.

Kdo jej měl? Polčák, Rakušan, Půta, Gazdík.

Kdo je Polčák? Měl aféru s odměnou za zastupování v souvislosti s Vrběticemi. Pro koho pracoval, byl střet zájmů? Oficiálně Ne.

Kdo je Polčák a Gazdík? Doufám že se nepletu, ale měli být v kontaktu s Redlem.

Gazdík rezignoval na post ministra školství.

Kdo je Půta? byl nebo snad i stále je trestně stíhaný za korupci a dotace (desítky mil. Kč, rekonstrukce kostela).

Kdo je Polčák a Půta? Nedávno se měli sejít a řešit spolu solární elektrárnu za miliardy v Ralsku.

Jak funguje šifrovaná aplikace z předmětnéo mobilu? Tak, že lze komunikovat šifrovaně se členy dané sítě, to je každým, kdo má stejnou aplikaci. Prostě kdokoliv s kýmkoliv. Teoreticky Redl s Rakušanem.

Zůstavá info kdo s kým komunikuje? Ano, v mobilu a u provozovatele.

Je komunikace šifrovaná? Ano . Nejspíš.

Lze šifrování prolomit? Nejspíš Ne, ale lze získat obsah komunikace.

Kdo stojí za danou firmou která komunikaci nabízí? Není to jisté.

Může to být i tajná služba? Ano, akcionáři jednoho ze společníků nejsou známi.

Proč by měl pan ministr Rakušan rezignovat? Protože prohlásil, že měl podezření na odposlech telefonů a tím, že naznačil, že za tím stojí Bezpečnostní divize Agrofertu.

O co jde? Odposlech telefonů bez soudního příkazu je trestný.

Co to znamená? Není známo, že by ministr Rakušan , zvláště jako ministr vnitra, představitel státního orgánu, úřední osoba, nepodal trestní oznámení pro podezření z nelegálního odposlech

jajas ( 28. září 2023 10:37 )

Takže nejsou lidé? No asi se tak necítí, jejich životem byla armáda a nyní politika a tam se asi lidé nevyskytují.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa